10 skaniausių pasaulio sriubų!

Asvyras.lt

Skaniausios pasaulio sriubos – tai ne kažkas labai įmantraus ir itin sudėtingo! Skaniausią sriubą lengva pasigaminti, o jos skonis įsimena visam gyvenimui!

Kame yra skaniausių pasaulio sriubų paslaptis? Gal Jums pavyks ją atspėti susipažinus su žemiau pateiktu 10 skaniausių pasaulio sriubų sąrašu?

Ukrainietiški barščiai, Andarūzijos gaspačo, Ekvadoro žuvienė iš jūrų kiaulyčių mėsos, “Clam Chowder” su moliuskais ir super soti kolumbietiška “Ajiaco” [tariasi: "achiako"] – tai dar ne visas sąrašas! Skaniausios pasaulio sriubos, t. y. tik top-10 skaniausių sriubų, kurias privalote paragauti keliaudami po pasaulį.

1. Vietnamietiška sriuba Fo (Pho)

Vietnamietiška sriuba “Fo” – gan jaunas patiekalas. XX-ojo šimtmečio pradžioje prancūzų kolonizatoriai supažindino vietinius kulinarus su mėsos sultiniu, o anie pagardino jį čili, žuvies padažu, prieskoniais ir ryžių lakštiniais.

Iš Vietnamo šiaurės šis patiekalas paplito po visą šalį. Sriubos “Fo” “centru” laikomas Hanojus. Anksti anksti ryte Hanojuje įsikūrę maisto pramonės atstovai, t. y. “kioskininkai” ir mažų kavinukių darbuotojai ir t.t., siūlo praeiviams aromatingą sriubytę!

2. Bulvių sriuba “Locro de papas”

Šis skanumynas geriau nei bet kuri kita sriuba padės susišildyti, jeigu Jums teks atsidurti Ekvadoro kalnų gyvenvietėse. Būtent ši vieta yra laikoma bulvių tėvyne, todėl nėr ko stebėtis, kad vienas iš nacionalinių patiekalų – bulvienė. Ji visada pagardinama česnakai ir aitriaisiais pipirais, kartais sūriu, avokadu, jautiena arba jūrų kiaulyčių mėsa.

3. Barščiai iš Ukrainos

Ukraina pretenduoja į barščių tėvynės vardą, nors šia sriuba mėgaujamasi ir Lenkijoje, ir Rusijoje ir netgi pas mus Lietuvoje. Jeigu norite receptų gausos, Jums į Ukrainą! Kijeve, Lvove ir Odesoje barščiai esmingai skirsis.

4. Obe ata – pipirų sriuba iš Nigerijos

Nigerijos gyventojai vietiną sriubą “Obe Ata” laiko afrodiziaku – jaudinančia priemone. Naujokui ši pipirų sriuba kali pasirodyti “pragaru šaukšte”. Ji skani, tačiau įspūdis toks, tarsi laižytum šėtono šakes, ką tik ištrauktas iš krosnies. Apart aitrių pipirų šią sriubą gali pagardinti apžarniais, džiovinta žuvimi arba visa ožkos galva. Tas, kad ragavo “Obe Ata” Lagoso gatvėse, gali būti tikras – jis patyrė tikrą Vakarų Afrikos skonį.

5. Waterzoï iš Belgijos

Belgiška sriuba “Waterzoi” gimė Gento mieste. Laikantis originalaus recepto ši sriuba turėtų būti gaminama iš žuvies (pavyzdžiui, lydekos, karpio arba ešerio), tačiau šiandien žuvį dažnai keičia vištiena.

Norint paragauti tikrą “Waterzoi” teks keliauti į viduramžių dvasią išsaugojusį kvartalą Patersholį. Jame įsikūrusiuose restoranuose šią sriubą gamina naudojant įvairias daržoves, įdedant kiaušinių trynių ir grietinėlės. Į šį patiekalą priimta mirkyti duonos gabaliukus, o užsigeria “Waterzoi” belgišku alumi.

6. Škotiška Cullen Skink žuvienė

Cullen Skink, žuvienę iš rūkytos žuvies, pirmą kartą pagamino gyvenvietėje Cullen, esančioje šiaurinėje Škotijos pakrantėje. Anais laikais žuvis buvo pigesnė nei mėsa ir šis patiekalas suteikdavo jūreiviams jėgų. Sriuba gaminama iš rūkytos juodadėmės menkės, bulvių, svogūnų ir grietinėlės.

7. Callaloo iš Trinidado

Trinidadą galima lyginti su sriuba – tai, kas afrikietiška, arabiška, indiška, prancūziška, kiniška ir indėniška, susimaišė čia ir lėtai gaminosi po Karibų saule, formuojant nepakartojamą salos skonį, prie kurio puikiai dera romas Black Label. Tradiciniu Trinidado patiekalu laikomas Callaloo – sriuba, gaminama iš šviežių taro lapų, bambijų tyrės, kartais iš kokosų ir krabų mėsos. Labai skanu šią sriuba valgyti su Fu-Fu – trintu bananu.

8. Clam Chowder iš Naujosios Anglijos (JAV)

Naujosios Anglijos, JAV kulinarai labai rimtai žiūri į šios sriubos gaminimą. Ši sriuba vadinama Clam Chowder ir gaminamai iš moliuskų. 1930 metais buvo beveik priimtas įstatymas, griežtai draudiantis dėti į patiekalą pomidorus. Su jais gautųsi visiškai kitokia sriuba – Manheteno čauderis.

9. Gaspačo (gazpacho) iš Ispanijos

Iš varguolių sriubos ispaniškas gaspačo pamažu virto išties karališku patiekalu. Kuomet kepina andalūzietiškas karštis, šaltas patiekalas iš prinokusių pomidorų ir pipirų, pagardintas česnakais ir alyvuogių aliejumi, gali pažadinti bet kieno skonio receptorius.

10. Ajiaco (achiako) sriuba iš Kolumbijos

Dažniausiai sriuba laikoma pirmuoju patiekalu, tačiau, po kolumbietiško Ajiaco valgyti nesinorės dar ilgai. Į šią sriubą deda trijų rūšių bulves – mažytes geltonas papas criollas, raudonas vaškines sabaneras ir minkštą baltas pastusas, o charakteringo aromato patiekalui suteikia žolelė Guasko. Ispanams įsiveržus į originalų indėnų čibčų (chibcha) receptą, sriuba buvo papildyta vištiena ir grietinėle.

Ką gi, štai ir susipažinote su 10 skaniausių pasaulio sriubų! Laikui bėgant gali būti, kad šis straipsnis pasipildys ir receptais (kiekvienos sriubos), bet tai tik planai. Skanių įspūdžių!


skaniausios pasaulio sriubos, sriubos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai