Homoseksualų kraujas vis dar negeras

Diena.lt

Lygių teisių kontrolieriaus tarnyba Sveikatos apsaugos ministerijai pasiūlė pakeisti kraujo donorų anketos klausimus, diskriminuojančius homoseksualius asmenis. Tačiau ministerija imtis veiksmų neskuba.

Jau buvo rašyta apie Nacionaliniame kraujo centre susidariusią diskriminacinę situaciją – iš vyrų, kurie prisipažįsta esantys homoseksualai, atsisakoma paimti kraujo. Kraujo donoro anketoje klausiama, ar vyrai yra turėję lytinių santykių su kitais vyrais, o moterų teiraujamasi, ar jų partneriai galėjo turėti seksualinių santykių su kitais vyrais.

Lygių teisių kontrolieriaus tarnyba dėl šios diskriminacijos jau yra gavusi vieną skundą – jį pateikė vienas Mažeikių rajono gyventojas. Kontrolieriai nusprendė, kad kraujo donoro anketa, kurią tvirtina Sveikatos apsaugos ministerija, gali įžeisti homoseksualius asmenis. Tarnybos teisininkė Laima Vangalė-Dits teigė, kad ministerijai buvo pasiūlyta pakeisti klausimyną.

„Kraujo donorų anketoje seksualinė rizika tapatinama su seksualine orientacija. Tai gali žeisti homoseksualius žmones ir dar labiau stiprinti stereotipus“, – kalbėjo teisininkė.

Pasak pašnekovės, AIDS centro pateiktuose duomenyse nebuvo rasta lytinių ligų ir žmogaus lytinės orientacijos sąsajų. „Tai nustatyti labai sunku, nes nėra aiškaus atskaitos taško. Nežinoma, kiek tiksliai yra homoseksualių žmonių. Iš turimų duomenų nustatėme, kad didžiausia rizika užsikrėsti AIDS yra per švirkštus ar analinius santykius“, – aiškino L.Vangalė-Dits.

Lygių teisių kontrolieriaus tarnyba Sveikatos apsaugos ministerijai siūlo anketoje esančius klausimus vyrams apie jų lytinius santykius su kitais vyrais ir moterims apie jų partnerių galimybę turėti santykių su vyrais pakeisti į bendrą klausimą abiejų lyčių atstovams. Patariama anketoje įrašyti klausimą, ar potencialus kraujo donoras yra turėjęs analinių lytinių santykių. Lygių teisių kontrolieriaus tarnybos teisininkė pabrėžė, kad svarbu „netapatinti seksualinės elgsenos ir seksualinės orientacijos“.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija keisti kraujo donorų anketose esančių klausimų neskuba. Viceministras Audrius Klišonis teigė, kad praėjusių metų lapkričio viduryje Europos kraujo transfuzijų komiteto posėdyje kaip tik buvo svarstomas homoseksualų kraujo donorystės klausimas. Posėdyje sprendimas nepriimtas ir tolesnis jo svarstymas atidėtas iki šių metų kovo.

„Kol nebus gauta siūlymų iš šio komiteto, Sveikatos apsaugos ministerija tvarkos nenumato keisti, nes negalime didinti rizikos žmonių, kuriems atliekami kraujo perpylimai, sveikatai“, – teigė sveikatos apsaugos viceministras.


gėjai, homoseksualai, kraujas, kraujo donoras, kraujo donorystė, lesbietės

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai