Šeštosios „Kultūros nakties“ metu miegoti galėsite tik su leidimais

Laikas.lt
Organizatorių nuotr.

Naktį iš birželio 16 į 17 d. Vilniaus miesto gyventojus ir svečius kvies šeštoji „Kultūros naktis“, kurios tradicija gyvuoja menininkų iniciatyvumo dėka. Nuo šeštos vakaro iki antros nakties sostinės meno mekose ir po atviru vasaros dangumi šurmuliuos beveik pusantro šimto įvairiausių kultūrinių renginių.

Tarp pristatomų projektų puikuojasi tiek „Kultūros nakties“ lankytojų pamėgti tradiciniai renginiai, tiek kūrybinės premjeros. Viena jų – Kauno „Psilikono“ teatro naujas spektaklis „Išplėšk sielą“ pagal Oscar Wilde pasaką „Žvejys ir jo siela“. Šiuo projektu kūrėjai siekia eksperimentų su žmogaus kūnu fone apčiuopti sielą – atskirti ją nuo kūno ir ištirti jos svorį šiandienos pasaulyje. Tam pasitelkiamos miniatiūrinės silikono lėlės, vaizdo projekcija ir gyva muzika, kurią „Kultūros naktyje“ atliks grupė iš Maskvos „Jazzator”. Po debiuto Vilniuje, pasaulinė spektaklio premjera įvyks tarptautiniame gatvės teatro festivalyje Olandijoje. 
 
„Kultūros nakties“ organizatoriai džiaugiasi, kad projektas kasmet įgyja vis ryškesnį tarptautinį atspalvį. Projekte aktyviai dalyvauja užsienio šalių kultūros institutai ir ambasados – šiemet  jų gretas papildė Čekijos ir Nyderlandų atstovai. Sėkmingą tarptautinį menininkų bendradarbiavimą tęsia Prancūzų institutas, įsikūręs Vilniuje. Šiais metais žiūrovai turės galimybę pamatyti XX a. pradžioje Lietuvoje kūrusio, lėlinės animacijos pradininku tituluojamo Vladislavo Starevičiaus filmų retrospektyvą. Naują garso takelį jai ruošia Prancūzijos pianistas Jacques Cambra, audiovizualinės poezijos grupė „AVaspo“ ir  muzikantų Vytauto Labučio bei Remigijaus Rančio duetas. „Kultūros naktyje“ svečiuosis ir pati legendinio animatoriaus anūkė – p. Léona-Béatrice Martin Starewitch.
 
Įspūdingą programą rūmuose ant Tauro kalno pristatys Japonijos agentūra „Yukari“, bendradarbiaudama su Japonijos ambasada Lietuvoje. Joje bus galima susipažinti ne tik su tradiciniais japonų kovos menais, šokiais, amatais, bet ir gėrėtis kimono paroda, dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, susipažinti su neatrasta Japonijos kultūra.
 
Pasak Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko, per šešerius gyvavimo metus „Kultūros naktis“ tapo viena labiausiai laukiamų miesto švenčių. „Kasmet „Kultūros naktį“ aplanko daugiau nei 100 000 žmonių, dalyvauja apie 400 menininkų, ir tai rodo, kad žmonėms ši šventė labai reikalinga, gražią vasaros naktį ji net svarbesnė už miegą. Vilnius turi būti gyvas tiek dieną, tiek naktį ir, žinoma, gražiausia, kai naktys kultūringos ir pilnos įspūdingų renginių", - šypsosi A.Zuokas.
 
Atsižvelgdami į turistų gausą sostinėje, „Kultūros nakties“ organizatoriai renginių žemėlapį išleis dviem kalbomis – lietuvių ir anglų, o projekto svetainėje programą bus galima rasti ir rusų kalba. „Kasmet jaučiame vis didėjantį užsienio svečių susidomėjimą „Kultūros naktimi“ ir tikimės, jog informacija trimis kalbomis padės jiems išsirinkti patraukliausią kultūrinį maršrutą po naktinį Vilnių“, – sako projekto iniciatorė Daina Urbanavičienė. 
 
Atsiliepimai apie lietuviškąją „Kultūros naktį“ liudija, kad joje itin laukiami muzikiniai renginiai. Vizitine „Kultūros nakties“ kortele organizatoriai vadina nuo 2008 m. Lukiškių aikštėje vykstančius fortepijoninės muzikos koncertus. Šiemet klasikinės muzikos scenos programą ruošia Lietuvos muzikos ir teatro akademija: scenoje pasirodys jaunieji ir pripažinimą jau spėję pelnyti akademijos studentai, o vidurnaktį prie juodai baltų klavišų sės šio projekto idėjos autorius – maestro Petras Geniušas. 
 
Pagrindine jaunimo traukos vieta turėtų tapti Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelis, kuriame naujausias koncertines programas pristatys Vidas Bareikis, Jurga Šeduikytė, Markas Palubenka, Rasa Bubulytė ir kiti įvairių stilių muzikos atstovai.
 
Pirmą kartą į savo valdas „Kultūros nakties“ inicijuojamus renginius įsileis Prezidentūra. Vidiniame jos kieme pasirodys chorai „Brevis“, „Vilnius“, vokaliniai ansambliai „Quorum“, „Voice lab“, originalias programas pristayts varinių pučiamųjų, styginių bei afrikietiškų būgnų kolektyvai. Daukanto aikštėje įsikurs naktinėtojų pamėgta šokių aikštelė, kurioje vyks pasirodymai ir  pamokos su profesionaliais mokytojais.
 
Itin gausiai šių metų „Kultūros naktyje“ užderėjo kinas. Į specialius seansus kvies nekomerciniai kino teatrai, o pamėgtas „Kinas ant žolės“ iš rekonstruojamo Sereikiškių parko persikels į Neries krantinę prie Baltojo tilto. Didžiuliame ekrane suksis geriausios pastarųjų metų reklamos, pelniusios prestižinius „Kanų liūtų“ apdovanojimus bei geriausių animacinių filmų programos.
 
Kartą metuose atgis ir senoji Sereikiškių parko Rotonda,  kurioje šiemet karaliaus poezija, muzika ir šviesa. Čia koncertuos roko grupė „Last Coin“ ir akustinės muzikos „Domanto Razausko Ansamblis“. Eiles skaitys garsiausi Lietuvos poetai.  
 
Vienas smagiausių „Kultūros nakties“ projektų – „Mega piešimas“. Jo metu kiekvienas galės atrasti savyje „dailininko“ talentą. Praeiviai bus kviečiami išbandyti piešimą lazeriais ant Šiuolaikinio meno centro sienos projektuojamų nuotraukų. 
 
Naktį lankytojams duris atvers daugiau kaip 20 sostinės muziejų ir galerijų. Jie kvies aplankyti veikiančias ekspozicijas, paklausyti koncertinių programų, intriguos teminėmis ir istorinėmis ekskursijomis. 
 
Pasisotinus kultūra, namo bus galima grįžti naktiniais autobusais, kurie „Kultūros naktį“ kursuos visą parą.  
 
Šių metų „Kultūros nakties“ šūkis drąsiai skelbia, jog miegoti šią įsimintiną birželio naktį yra griežtai draudžiama! Draudimo pažeidėjai privalės pereiti klampias procedūrines pinkles ir  gauti leidimą miegoti:


 
Nepaklysti naktinio meno labirintuose padės „Kultūros nakties“ žemėlapis, kuris renginio dieną bus platinamas informacijos centruose – „Coffee Inn“ kavinėse (Pilies g. 10, Vilniaus g. 17, Vokiečių g. 18).

Išsamią informaciją apie renginį galima rasti internetinėje svetainėje www.kulturosnaktis.lt.

AVaspo, kultūros naktis, psilikono teatras, vilnius

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai