Now Reading
„Talentų banke“ – papuošalų iš palmių sėklų kūrėja Vilija ir jos trečiasis vaikas „Tagua“

„Talentų banke“ – papuošalų iš palmių sėklų kūrėja Vilija ir jos trečiasis vaikas „Tagua“

„Talentų banke“ – papuošalų iš palmių sėklų kūrėja Vilija ir jos trečiasis vaikas „Tagua“

Laikas.lt

Ar kada pagalvojote, jog papuošalai gali skatinti augti šalies ekonomiką, kovoti prieš besaikius tropinių miškų kirtimus bei kviesti prisidėti prie kovos išsaugant Afrikos dramblius? Kad ir kaip nerealiai tai skambėtų, šiandieninės „Talentų banko“ herojės kūryba – būtent tokia.

„Mano vardas Vilija, Esu 33 metų lietuvaitė, dviejų nuostabių dukrų mama. „Tagua” – mano trečiasis vaikas: auginu, mėgaujuosi, augu pati ir mėgaujuosi dar labiau. Atrodo, tik prasidėjo jaunystė. Tokia pašėlusi, atimanti kvapą, su daug spalvų bei kvapų, meile bei malda. Kokia dar jaunystė – pati kaip vaikas dažnai jaučiuosi!”, – savo nuotaikingą prisistatymo laišką pradeda charizmatiškoji Vilija.

„Tagua” į moters gyvenimą atėjo prieš trejus metus: pavargusi nuo miesto dulkių, taisyklių perkrautos, vartotojiškumą skatinančios visuomenės, ji su šeima išdūmė į šalia Ramiojo vandenyno įsikūrusią Pietų Amerikos valstybę Ekvadorą.

„Ten ir grįžau į gamtos motulės glebį. Kitokios gamtos: ne visada švelnios ir globojančios, tarsi primenančios, kad esi tik atvykėlė. Ten pradėjau kelionę į save. Iki šiol pamenu, kai pirmą kartą išgirdau Tagua vardą: mano rankose buvo keista, bet įdomi apyrankė, o vietinė moteris man vis kartojo: „tagua, tagua, marfil”. Nesupratau, ką tai reiškė, bet pajutau nenumaldomą smalsumą ir…  kelionė prasidėjo“, – pasakoja papuošalų gamintoja, tropiniuose miškuose aptikusi savo kūrybos šaltinį.

Phyletephas aequatorialis arba tiesiog Tagua – viena iš palmių rūšių, aptinkamų Ekvadore. Pasak Vilijos, Tagua prisideda prie svarbių Ekvadoro aplinkosaugos, socialinių bei ekonominių problemų sprendimo: skatina augti vietos ekonomiką, kovoja prieš besaikius tropinių miškų kirtimus bei kviečia prisidėti prie kovos išsaugant Afrikos dramblius. Motininė palmė išaugina vaisių, kuriame subrandinami riešutukai – jie vietinių surenkami bei džiovinami keliolika savaičių, tada šlifuojami, pjaustomi, iš jų gaminami papuošalai, įvairūs drožiniai.

„Prieš kelis šimtmečius ją atrado vokiečiai ir plukdė laivais į Europą (gamino sagas), dabar tai  darau aš: padedama vietinių, gaminu papuošalus is Tagua riešuto, bei kitų palmių sėklų (acai, pambil, kokoso). Nepirk papuošalo iš dramblio kaulo, rinkis „augalinį” dramblio kaulą – Tagua!”, – su šypsena agituoja šiandieninė„Talentų banko“ herojė.

Vilija kol kas kuria tik dailiajai lyčiai. Pasak moters, dėl jos emocionalumo bei kaip lietuviškas klimatas nepastovių nuotaikų, ir gaminami papuošalai atspindi įvairias emocijas, besikeičiančius jausmus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Jei reikėtų įvardinti, kokiai moteriai kuriu, būtų sunku nusakyti keliais žodžiais, net ir nuobodu tai įrėminti… Bet „Tagua” įvardinčiau: ji man – Laukinė Elegancija”, – sako Vilija, kurios daugiau gaminių galite rasti „Facebook“ paskyroje Tagua.LT, taip pat „Piccolo” butikuose Vilniuje bei „Koko” butike Kaune. Arba kreipkitės į pačią kūrėją. Jei tik pagausite…


 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top