Švytinti žvaigždė

Bright Star

Romantizmo poeto Johno Keatso meilė Fannny Brawne įkvėpė jį parašyti gražiausius laiškus, o jų romano metai sutapo su Keatso kūrybingiausiu laikotarpiu. Neturtingas poetas, pirmąkart pamatęs madą studijuojančią Fanny, pavadina ją kokete. O Fanny mano, kad poezija – tuščias laiko švaistymas. Juos suartina Johno brolio liga ir netrukus tarp dviejų jaunuolių įsižiebia aistringas romanas, kurį nutraukė 25 m. poeto mirtis.

Režisierė šią tragišką ir švelnią meilės istoriją pasakoja Fanny lūpomis, kurią nuostabiai įkūnijo Abbie Cornish. Kartu su Johną Keatsą suvaidinusiu Benu Whishaw, australų aktorė įtaigiai perteikė XIX a. gyvenusių jaunuolių jausmus ir sulaikytą, tačiau akivaizdžią aistrą.

Campion kūrinys nėra eilinė kostiuminė drama, o režisierės sugebėjimas savitai atskleisti Keatso poeziją ne tik žavi, bet ir įkvėpia. Operatoriaus žvilgsnis dar labiau išryškina filmo subtilumą. Filmo pavadinimas pasiskolintas iš Johno Keatso soneto "Švytinti žvaigždė", dedikuoto didžiausiai gyvenimo meilei ir sužadėtinei Fanny Browne.

Metai: 2009
Šalis: Jungtinė Karalystė, Australija
Trukmė: 119 min.
Režisierė: Jane Campion
Scenarijaus autorė: Jane Campion
Aktoriai: Ben Whishaw, Abbie Cornish, Paul Schneider, Kerry Fox
Operatorius: Greig Fraser

Jane Campion gimė ir užaugo Naujoje Zelandijoje, o didžiąją dalį vaikystės praleido Australijoje. Režisierė dukart buvo apdovanota Kanų festivalio "Auksine palmės šakele" už trumpametražį filmą "Žievė" (1986 m.) ir jau klasika tapusią dramą "Pianinas" (1993 m.), taip pat gavusią ir „Oskarą“.
Anonsas
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai