Atviras susitikimas su legendiniu kompozitoriumi Viačeslavu Ganelinu

Asmeninio archyvo nuotr.

Šį ketvirtadienį, rugpjūčio 7 d. muzikantai ir muzika besidomintieji yra laukiami Vilniuje, „Piano.lt“ koncertų salėje. Čia atvirą ir nemokamą meistriškumo pamoką surengs Lietuvos ir Izraelio džiazo pianistas, kompozitorius, vienas svarbiausių kūrėjų Lietuvos džiazo istorijoje Viačeslavas Ganelinas.

Pamokos tema bus „Kompozicija - neatskiriama improvizacijos dalis“. Jos metu kompozitorius kalbės apie kompoziciją, džiazo improvizaciją ir kitus nuo jo muzikos neatskiriamus dalykus.

Pamoka vyks rusų kalba su vertimu į lietuvių kalbą. Pamokos pradžia – 13 val. „Piano.lt“ koncertų salė įsikūrusi Vilniaus senamiestyje, adresu Trakų g. 9/1 (įėjimas iš Kėdainių g.). Susitikimas su kompozitoriumi yra laisvas ir nemokamas, tačiau būtina išankstinė registracija el. paštu [email protected].

Dar 7-ajame dešimtmetyje pradėjęs profesionalaus muzikanto kelią, V. Ganelinas yra vienas ryškiausių laisvojo (free) džiazo, avangardinės muzikos kūrėjų šiuolaikinės Lietuvos muzikos istorijoje. Jo įkurta Ganelino trio (grupėje taip pat grojo saksofonistas Vladimiras Čekasinas ir būgnininkas Vladimiras Tarasovas) yra laikoma pirmąja tuometinės Sovietų sąjungos grupe, kuri Vakarų Europoje išpopuliarėjo savo autentiška muzika, neimituojančia amerikietiškos muzikos pavyzdžių.

9-ajame dešimtmetyje Ganelino trio koncertavo daugelyje Europos šalių bei 16-oje didžiausių Amerikos mietų.

Šiuo metu 69-erių V. Ganelinas yra parašęs tris operas, muziką daugiau nei 40-iai spektaklių ir 6-iems miuziklams. Jis taip pat yra žinomas savo darbu kino srityje: penki filmai su kompozitoriaus muzika buvo apdovanoti tarptautiniuose festivaliuose Venecijoje, Stokholme, Barselonoje ir Vašingtone.

„Ganelinas yra romantiškas pianistas, atsidavęs dramatiškiems atmosferinės muzikos efektams“, – apie V. Ganelino koncertą yra rašęs amerikiečių laikraštis „The Wall Street Journal“. „Jo grojimo technika – elegantiška ir iškalbinga“, – pridėjo britų leidinys „The Guardian“.

Susitikimą su V. Ganelinu organizuoja Lietuvos atlikėjus ir muzikos leidėjus vienijanti asociacija AGATA, siekdama suteikti galimybę visiems norintiems geriau pažinti muziką. Tai jau ne pirmas toks asociacijos organizuojamas susitikimas – anksčiau buvo rengiamos atviros meistriškumo pamokos su džiazo muzikantais Liudu Mockūnu, prancūzų gitaristu Marcu Ducret.

Ganelino trio pasirodymas Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje:

Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai