Receptai

Sūdyti krekeriai

Sūdyti krekeriai

Atšaldytą sviestą sutarkuoti stambia tarka. Suberti miltus su druska, sumaišyti rankomis. Supilti 50 g. pieno, išmaišyti nelipnią tešlą.
Padėti į šaldytuvą 1,5 val. Atšaldytą tešlą iškočioti iki 3 mm storio

Įdomu

Kinas

Menas

Filmas „Sesuo“ – racionalumo kauke neperkreiptas pasaulio vaizdas (recenzija)

Filmas „Sesuo“ – racionalumo kauke neperkreiptas pasaulio vaizdas (recenzija)

Šeštąjį tarptautinį Kauno kino festivalį atidarė Ursula Meier filmas „Sesuo“ (pranc. „L’enfant d’en haut“). Tai jaudinanti istorija apie dvylikametį berniuką Simoną ir jo vyresnę seserį Luiz. Akį rėžia tai, kad Simonas yra priverstas vogti tam, kad išlaikytų seserį. Toks fabulos vyksmas, kurio esmėje glūdi moralinis vertinimas – dvejojimas klausimu, ar galima pateisinti berniuką, yra panašus į tai, ką teigia I. Kantas – mes įpratę vertinti kitų poelgius, nes taip mokomės atskirti gerą nuo blogo

Mada

Sveikata ir grožis

Gausus plaukų slinkimas – liga ar natūralus reiškinys?

Gausus plaukų slinkimas – liga ar natūralus reiškinys?

Plaukų struktūros pakeisti negalima, ji yra paveldima, tačiau plaukų kokybė priklauso ir nuo mūsų pačių požiūrio į juos.

Plaukuotoje galvos dalyje yra apie 100 000–150 000 plaukų. Plauko šaknis yra giliai epidermyje – folikule. Plauko folikule. Jame nuolat dauginasi plauko ląstelės, ir taip plaukas auga. Plaukas vidutiniškai gyvena 5–7 metus.

Kiekvienam plauko folikului yra būdinga augimo ir ramybės fazių kaita. Yra trys fazės: augimo, arba anageno; tarpinė, arba katageno; ramybės, arba telogeno.

Anageno fazėje plaukas auga. Katageno fazėje plauko guolio dalys nyksta, pusiau rezorbuojasi, todėl susidaro kieta plauko kolba, ir folikulas trumpėja. Paskutinėje, telogeno, fazėje likusioji viršutinė plauko folikulo dalis turi nepakitusią struktūrą, plauko kolba tvirtai sukibusi su folikulu tol, kol pradeda augti naujas plaukas.

Paprastai apie 85 proc. yra anageno fazėje, 1 proc. – katageno ir 14 proc. telogeno fazėje.

Plaukas ir jo folikulas labiausiai yra pažeidžiami anageno fazėje.

Kodėl pradeda slinkti plaukai?

Plaukai ima slinkti dėl daugelio priežasčių: persirgus infekcinėmis ligomis, po sudėtingų operacijų, stresų, po įvairių infekcinių ligų, moterims po gimdymo, vartojant kai kurias kontracepcines tabletes. Plaukų slinkimui turi įtaką sezoniškumas. Rudenį ir pavasarį daugiau vyrų bei moterų skundžiasi plaukų slinkimu.

Dar viena plaukų slinkimo priežastis – padidėjęs riebalų liaukų sekreto išsiskyrimas. Jis užkemša poras, plaukas negauna deguonies, augti reikalingų medžiagų, todėl, kaip ir kiekvienas gyvas organizmas, žūna.

Neretai plaukai jautriai reaguoja į pačius menkiausius skydliaukės, medžiagų apykaitos sutrikimus, anemiją, navikus, taip pat odos ir jungiamojo audinio ligas (psoriazę, raudonąją vilkligę, seborėją), grybelines ligas.

Esant aktyviai hormonų androgenų veiklai, plaukų slinkimas yra užprogramuotas genetiškai – tai vadinama androgeniniu nuplikimu. Ši patologija sudaro apie 95 proc. visų vyrų nuplikimų.

Plaukų slinkimą skatina tiesioginiai saulės spinduliai, karštas oras, sūrus jūros vanduo, įvairios cheminės medžiagos.

1992 m. profesorius I.Kliman, ilgai tyrinėjęs vyrų alopecijos (nuplikimo) priežastis, pirmą kartą mokslininkų grupei pademonstravo, kad fibrozinis procesas plauko folikule yra viena pagrindinių plaukų slinkimo priežasčių. Plauko folikulo jungiamojo audinio skaidulos transformuojasi į kietas bei rigidiškas, spaudžia plaukų šaknis, sutrikdo plauko mitybą (užspaudžiamos kraujagyslės), plaukas plonėja ir galų gale iškrenta.

Kada laikas susirūpinti plaukų slinkimu? Per dieną natūraliai gali iškristi 50–100 plaukų. Tačiau kartais reiktų pradėti nerimauti ir dėl daug mažesnio jų skaičiaus: jei vietoje išslinkusių plaukų ataugo daug silpnesni ir plonesni. Tai gali atsitikti dėl plauko svogūnėlio atrofijos.

Tačiau net ir tuomet, jei plaukas išslinko su svogūnėliu, toje vietoje lieka svogūnėlio matrica, ir plaukas vėl ataugs. Tokiais atvejais svarbu sustabdyti svogūnėlio atrofijos procesą bei fibrozės procesą plauko folikule.

Kokios medžiagos stabdo plaukų slinkimą?

Plaukų svogūnėlių regeneraciją skatina netoksinė vitaminų kilmės medžiaga 1-metilnikotinamido chloridas. Jis saugo nuo uždegimų ir seborėjos, gerina kraujotaką, saugo nuo plaukų slinkimo ir skatina plaukų augimą. Kasdien naudojant plaukų priežiūros priemones, kurių sudėtyje yra šios medžiagos (pavyzdžiui, šampūną ir želė „Dermena”), plaukų slinkimas paprastai sumažėja po 3-4 savaičių. Tai patvirtino klinikiniai tyrimai. Svarbu tai, kad po daugelio testų nepastebėta jokio nepageidaujamo poveikio.

Plaukų slinkimą stabdo ir priemonės, kurių sudėtyje yra amineksilio, medžiagos SP94, ir kt.
Parengė Veronika Pečkienė
Konsultavo gydytoja dermatologė Raimonda VENCEVIČIŪTĖ

„Sveikas žmogus” 2005 m. Nr. 10

Žmonės

Kaip susikurti romantišką vakarą be jokios progos

Kaip susikurti romantišką vakarą be jokios progos

Norite ypač romatiško vakaro dviems, bet nežinote ką padaryti tokio unikalaus ir nepakartojamo, kad mylimasis liktų nuoširdžiai susižavėjęs? Jaudinatės, kad tikrai tobulo vakaro neištvers jūsų kišenė ir nuolat žadate palaukti tam tinkamos progos? O gal baiminatės, kad kažkas nepavyks ir jausitės kvailai? Amžini pažadai, atsikalbinėjimai, nukėlimai… Pateikiame jums keletą naudingų patarimų kaip susikurti ypatigai romantišką vakarą be jokios progos.