Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/17599/dulkiu-erkes-su-kuo-dalinates-savo-lova/

Data: 2015-09-28, 16:46

Dulkių erkės: su kuo dalinatės savo lova?
Problema, su kuria šaltuoju sezono metu susiduria alergiški žmonės, – paūmėję simptomai: varginti sloga, kosulys, sunkus kvėpavimas. Gyvenimo kokybė ima prastėti, nes rudenį daugiau laiko praleidžiame namuose, rečiau praveriame langus, prasideda šildymas – susidaro palankios sąlygos daugintis dulkių erkėms, kurios, misdamos negyvomis odos ląstelėmis, sėkmingai plinta po visus namus.

Išsitirkite simptomus


Lietuvos mokslų akademijos Alergologijos komisijos pirmininkė bei alergologijos klinikos „Perspektyvos“ direktorė prof. habil. dr. Rūta Dubakienė teigia, kad net 93,3 proc. alerginių susirgimų Lietuvoje sukelia būtent dulkių erkės.

„Nuolat varvanti nosis, nosies niežulys, čiaudulys ar netikėti dusulio priepuoliai – tai pirmieji nemalonūs požymiai, kurie įspėja apie galimai prasidėjusią alerginę reakciją, – sako prof. R. Dubakienė. – Tinkamai neįvertinus šių simptomų ir laiku nesikreipus į medikus, jie gali tapti rimtų alerginių ligų – astmos arba rinito, dar kitaip žinomo kaip alerginė sloga, – priežastimi. Susirgimai bronchine astma dažnėja, šiuo metu ja serga apie 13 proc. vaikų ir suaugusiųjų“.

Pastebėjus minėtus simptomus, derėtų išsitirti alergenus. Nustačius alergiją dulkių erkėms, būtina pasirūpinti namų švara. Prof. R. Dubakienė pataria bent porą kartų per savaitę siurbti grindis, kilimus ar minkštų baldų paviršius – taip stipriai sumažinsite dulkių erkių populiaciją.

Rinkitės siurblį, kuris valo

Perkant siurblį, alergiškiems ar vaikus auginantiems žmonėms, dėmesį reikėtų atkreipti į šiuos kriterijus: giluminių kilimo ir kitos tekstilės sluoksnių valymą, namų oro kokybės gerinimą ir įrenginio antgalį.

Daugelis klysta manydami, jog geras dulkių surinkimas priklauso nuo dulkių siurblio galingumo – svarbu ir tai, kiek giliai siurblys išvalo paviršius.

„Vienas iš didžiausių namų valymo iššūkių – ištraukti dulkes iš gilesnių kilimų ar baldų sluoksnių. Įprastai valant kilimus ar kitus tekstilinius paviršius, gilesniuose jų sluoksniuose lieka nuo 40 iki 93 proc. gyvų erkių. Ilgainiui negyvų dulkių erkių fragmentai virsta dulkėmis, kurios sklando ore ir dar labiau paaštrina alerginį sudirgimą“, – sako „Electrolux“ atstovas Laurynas Skruibis.

Neleiskite dulkėms kilti

Anot eksperto, taip pat labai svarbu, kad siurbiant nekiltų dulkių debesys, jos neišsisklaidytų ant visų paviršių – tam reikalingas antialerginis filtras.

„Alergenus naikinantys siurbliai turi turėti antialerginius filtrus. Į sandarią talpą surenkamos net ir pačios smulkiausios dulkių ir kitų nešvarumų dalelės bei didelio efektyvumo oro filtras padeda užtikrinti, jog šios nepatektų atgal į aplinką, todėl siurbimo metu patalpoje nekyla dulkės ir oras išlieka švarus“, – tikina L. Skruibis.

Išsiurbkite siauriausius tarpus

Pačios palankiausios sąlygos dulkių erkėms veistis susidaro lovose, kur nuolat šilta, drėgna ir per ilgą laiką susikaupia tikri maisto lobynai – nutrupėjusių nagų, plaukų, negyvų odos ląstelių liekanos. Todėl daugelis net nesusimąsto, jog čiužinyje, ant kurio miega, jau gyvena keli milijonai parazitų.

„Siekiant tinkamai išvalyti čiužinio paviršių, išsiurbti tarpus lovose, reikalingas tinkamas siurblio antgalis, surenkantis net ir pačias smulkiausias dulkių ar kitų nešvarumų daleles nuo skirtingų paviršių bei išvalantis labai siauras ar sunkiai pasiekiamas vietas. Tokiu būdu užkertama galimybė plisti nepageidaujamiems parazitams“, – aiškina L. Skruibis.

Kitos priemonės, naikinančios alergenus

Plika akimi nematomus parazitus žudančiai veikia skalbimas 60⁰C temperatūros vandenyje arba atvirkščiai – šaldymas.

Lyginimas gali padėti naikinant erkes iš plonų drabužių ar patalynės, tiesioginiai saulės spinduliai yra veiksmingi, jei patalynė ar kilimai juose paliekami ilgesniam laikui. Taip pat bent dalinai erkių kiekį pavyks sumažinti patalynę, pagalves ar čiužinius įvelkant į sintetinius užvalkalus.

„Pasitelkus papildomas priemones ir reguliariai siurbiant paviršius, linkusius kaupti dulkes ir kitus nešvarumus pavyks atsikratyti daugiau kaip 90 proc. dulkių erkių ir sumažinti alerginių susirgimų pavojų. Svarbiausia – nelaukti ir laiku imtis tinkamų veiksmų“, – sako alergologė.
© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.