Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/19132/tragiskais-ivykiais-paremtos-dramos-tramdantys-ugni-kurejai-ziurovus-nukels-i-didziausia-visu-laiku-arizonos-gaisra/

Data: 2017-10-21, 15:00

Tragiškais įvykiais paremtos dramos „Tramdantys ugnį“ kūrėjai žiūrovus nukels į didžiausią visų laikų Arizonos gaisrą

2013 m. birželio 28 dieną JAV Arizonos valstijoje, nukamuotoje sausros, susiformavo audra. Smogęs žaibas įplieskė miško gaisrą, kuris dėl stipraus vėjo greitai išplito. Su įsisiautėjusia liepsna kovojo gaisrininkų pajėgos, save išdidžiai vadinantys „Granito kalno karštagalviais“. Birželio 30 dieną 19 jų žuvo liepsnose. Tik po 2 savaičių užgesinta ugnis sunaikino 34 kvadratinių kilometrų plotą, 129 namus ir tapo didžiausiu miškų gaisru Arizonos istorijoje. Apie drąsą, pareigą, draugystę ir aukojimąsi per šią tragediją sukurta drama „Tramdantys ugnį“.

Juostoje, kurios scenarijų sukurti įkvėpė perskaitytas straipsnis „GQ“ žurnale, vaidmenis atlieka Joshas Brolinas, Jeffas Bridgesas, Milesas Telleris. Tačiau ne ką menkesnį įspūdį palieka kūrėjų pavardės ir jų darbai: režisierius Josephas Kosinskis išgarsėjo sukūręs tokias juostas, kaip „Užmirštieji“, „Tronas: palikimas“. Kartu dirbęs operatorius Claudio Miranda jau pelnė „Oskarą“ už filmo „Pi gyvenimas“ kinematografiją ir prisidėjo prie filmo „Nepaprasta Benjamino Batono istorija“ atsiradimo, tad juostos „Tramdantys ugnį“ itin laukia kokybiško kino mėgėjai.

„Norėjome pagaliau imti ir sukurti kažką ne iš fantastikos pasaulio, o realaus, paremto tikrais įvykiais. Ši ugniagesių narsumo istorija tikrai verta filmo. Stengėmės parodyti visą siaubą, kuris tuo metu vyko ir drąsą, dėka kurios buvo suvaldyta stichija. Tikiuosi, filmas pavers mus geresniais ir įkvėps žygdarbiams“, – sako režisierius.

„Negaliu apsispręsti, kas yra didesnis iššūkis – kurti fantastinį filmą ar tikrais įvykiais paremtą juostą. Vienu atveju labai svarbu fantazija, kitu – patikrinti faktus, surinkti kuo tikslesnę informaciją ir nenuvilti tikrųjų herojų. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę išbandyti abu žanrus, abu jie be galo idomūs. Ruošdamiesi filmavimams patys atlikome bandymus su ugnimi, mums su savo žiniomis labai padėjo ir ugniagesiai. Aiškinomės, kaip plinta ugnis, kokia spalva ji dega ir panašiai. Visur siekėme tikslumo“, – teigia filmo operatorius C. Miranda.

Įtampos kupinoje dramoje apie įsisiautėjusią stichiją puikiai atskleidžiamas pagrindinis „Granito kalno karštagalvių“ moto: „Nesvarbu, su kuo susiduri. Svarbu, kas tuo metu stovi šalia tavęs“.

Jaudinanti tikra istorija „Tramdantys ugnį“ apie paprastų žmonių pasiaukojimą ir neeilinę drąsą Lietuvoje rodoma nuo spalio 20 d.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.