Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

„Macaron“ – dieviškas saldėsis ir nieko bendro su makaronais

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2012-06-10
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
„Macaron“ – dieviškas saldėsis ir nieko bendro su makaronais

Laikas.lt
[-[0]-]

Jeigu lankėtės Paryžiuje ir neragavote macarons saldėsių, tai praradote tikrai nemažai – burnoje tirpstantys, spalvingi baltyminiai skanėstai su migdolais sužavi daugelį. Šiandien šie saldumynai yra neatsiejami nuo Ladurée pavardės – šiais vienos iš prabangiausių Prancūzijos konditerijos gaminiais [-[1]-] dažnai mėgavosi inoringoji Blair Waldorf.

Louis – Ernest Ladurée, garsiosios konditerijos įkūrėjas, buvo malūnininkas, tačiau dievino literatūrą, pats rašydavo beveik visų įmanomų žanrų kūrinius – pjeses, poeziją, esė, istorines bei mokslines knygas. Vyras niekada nesibaimino galiojusių cenzūros draudimų, rašė daug satyros kūrinių, kritikavo tikėjimo bei įstatymines dogmas. Kita vertus, jis niekada neišgarsėjo pasauliniu mastu nei kaip rašytojas, nei kaip konditeris, tačiau 1930 – aisiais jo anūkas, Pierre Desfontaines, sumąstė atnaujinti macarons receptą, sujungdamas du morenginius sausainius šokoladinio kremo pertepimu. Pierre taip pat įkūrė arbatinę, kuri akimirksiu išpopuliarėjo tarp pasiturinčių ponių, kadangi kavinėse lankytis derėjo tik vyrams. Moterys gavo šansą pasimėgauti ne tik laisvais plepalais už namų sienų, bet ir dieviškaisiais macarons.

Šiandien prancūzai didžiuojasi šiuo saldėsiu ir vadina jį nacionaline vertybe, tačiau pasiknaisiojus istorijos archyvuose galima daryti prielaidą, jog tikroji macaron tėvynė yra Italija. Morenginiai skanėstai su migdolais Prancūzijoje ėmė populiarėti, kuomet į šią šalį iš Florencijos atvyko Kotryna Mediči, ištekėjusi už Henrio II – ojo. Didikė, kaip anuomet buvo įprasta, atsivežė savo svitą, kurioje buvo is asmeniniai virėjai. Tiesa, atskirų morenginių sausainėlių pertepimo šokoladiniu kremu idėja neabejotinai priklauso Louis – Ernest Ladurée anūkui Pierre Desfontaines.

Tradiciškai šie saldumynai yra šokolado arba aviečių skonio, tačiau naujesnės žaliosios arbatos, rožių ar karamelės variacijos yra nemažiau populiarios. Paryžius tolokai, o Lietuvoje macarons kiekvienoje parduotuvėje tikrai nenusipirksi, tad siūlome apsišarvuoti kantrybe ir pabandyti šių saldumynų pasigaminti namuose.

Jums reikės:
3 kiaušinių baltymų,
50g cukraus,
200g cukraus pudros,
110g migdolų.

Procesas:
Kiaušinių baltymus išplakite iki putų, po truputį suberkite cukrų ir plakite, kol jis ištirps.
Virtuviniame kombaine iki smulkios miltelių masės sutrinkite migdolus, suberkite cukraus pudrą ir viską permaišykite kombainu.
Migdolų ir cukraus pudros masę suberkite į su cukrumi plaktus baltymus. Viską išmaišykite virtuvine šluotele – ilgai maišyti nereikia.
Gautą masę sukraukite į konditerinį švirkštą ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išpurškite nedidelius (3 – 4 cm skermens) blynelius. Pastarieji turėtų greitai nusistovėti ir tapti glotnūs, jeigu jie sudrimba nelygiai, tai ne iki galo sumaišėte migdolus su kiaušinių baltymais.
Palikite apdžiūti. Pakaks valandos.
Orkaitę kaitinkite iki 150oC. Macarons pašaukite 10 – 15 minučių.
Ištraukę skardą atsargiai atkelkite kepimo popierių ir užšalinkite truputį vandens ant karštos skardos – garuojantis vanduo padės macarons lengviau atlipti. Palaukite kelias minutes.
Nuėmę macarons perkelkite juos ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.

Pasiruoškite tradicinį ganache kremą – šokolado drožles užpilkite verdančia grietinėle ir maišykite, kol šokoladas ištirps. Į šį kremą galima papildomai šliūkštelėti truputį likerio ar vanilės ekstrakto, tačiau tai nėra būtina. Svarbu, kad šokoladas nebūtų perdėm saldus, geriau rinkinės juodąjį.
Ant atvėsusio macaron konditeriniu švirkštu užpurkškite kremo ir priglauskite antrąjį macaron. Tegul kremas sustingsta.

Dabar jau galite mėgautis – ką tik savo namuose sukūrėte trupinėlį Paryžiaus. 

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:LadureemacaronmacaronsParyžiusPrancūzijasaldumynaisavaitgalio receptas

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Prisiekę muzikos gerbėjai: tokie panašūs
Įdomu

Prisiekę muzikos gerbėjai: tokie panašūs, tokie skirtingi (foto)

2013-06-24
„Tamsta festivalyje“ koncertuosianti Selah Sue: „Mėgstu festivalių atmosferą
Naujienos

„Tamsta festivalyje“ koncertuosianti Selah Sue: „Mėgstu festivalių atmosferą, gerą orą, minios energiją“ (interviu)

2013-07-10
Kino teatras „Pasaka“ primins svarbiausius režisieriaus Milošo Formano filmus
Menas

Kino teatras „Pasaka“ primins svarbiausius režisieriaus Milošo Formano filmus

2011-01-31
„Studio 9“ savaitgalį pradės „Chanel“ favoritas Philippas Gorbachevas
Aktualu

„Studio 9“ savaitgalį pradės „Chanel“ favoritas Philippas Gorbachevas

2013-10-09

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?