Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Majonezas – skonio žudikas

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2011-04-08
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Majonezas - skonio žudikas

Mes taip pamėgome majonezą, kad jo dedame kone į visus patiekalus. Tuo tarpu prancūzams, išradusiems šį padažą, toks “pasityčiojimas” iš produkto galėjo prisisapnuoti tik baisiausiame košmare…

Kepiniai

Nors majonezo – prancūzų virėjų išradimo – rūšių yra labai daug, užkepėlėms ir kepinimas jie šio produkto nenaudoja. Prancūzijoje majonezas gaminamas tik iš šviežių produktų, prieš pat jo vartojimą.
Tie patys prancūzai priežastimi, kodėl majonezas dažnai naudojamas netinkamai, įvardija tai, kad pramoniniu būdu pagamintas jis yra panašus į grietinę. Maža to, jis riebus, pasižymi “minkštinamosiomis” savybėmis.

Deja, minusas tokio patiekalo vienas, bet nemenkas – valgydami jausite tik majonezo skonį. Tad ar verta kepti žuvį arba mėsą, jei vis tiek valgysite tik majonezą.

Šašlykas

Egzistuoja versija, kad taip dažnai ir į daugelį patiekalų majonezas dedamas dėl to, kad jame esantys skonio stiprikliai net nepatyrusio virėjo patiekalą padaro valgomą. Be to, acto rūgštis, kurios yra pramoniniu būdu pagamintame majoneze, mažina skonių receptorių jautrumą. Dėl to žmogus prarandą gebėjimą atskirti skonio tonus.

Dar viena pastarųjų dešimtmečių niekam tikusi mada – ilgas mėsos marinavimas su majonezu. Pasak mitybos specialistų, visiškai bereikalingas dalykas. Mat ir čia rezultatas tas pats – mėsos skonį pakeis majonezas.

Geriausiai mėsai marinuoti tinka actas (ne acto esencija), citrinos rūgštis, kefyras, vynas, netgi kiviai, kurie puikiai minkština mėsą. Jos skonį ir aromatą pagerins gvazdikėliai, kalendra, svogūnai, imbieras.

Salotos

Su salotomis taip pat ne viskas paprasta. Nors majonezas ir buvo pagamintas kaip pagardas joms, jis vartotas visai kitaip nei dabar. Prancūzų virtuvėje kažkada buvo patiekalas, kurį galima būtų pavadinti “majonezo rinkiniu”. Tai buvo užkandžių asorti (žvėrienos gabaliukai, putpelių kiaušiniai, liežuvis, vėžiai, ikrai ir t.t.). Mėsos gabaliukai gražiai supjaustyti buvo sudedami į lėkštę, šalia (ne ant mėsos!) dedama šviežiai gaminto majonezo.

Todėl net ir dabar prancūzų virėjai nesupranta, kaip galima į vieną indą pripjaustyti tarpusavyje nederančių produktų, užpilti visa tai majonezu ir pavadinti patiekalą Olivjė salotomis.

Jei skurdžiais tarybiniais laikais salotos iš tų produktų, “kurių pavyko gauti”, buvo vienintele stalo puošmena per šventes, dabar, pasak patyrusių virėjų, tokių patiekalų egzistavimas tik įrodo, kad nemokame gaminti, o mūsų skonis – nelavintas. Mitybos specialistai, taip pat pritaria tokiai nuomonei, nes gausiai majonezu užpiltos salotos yra itin kaloringos, jose gausu riebalų, cholesterolio.


Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:maistasmajonezasskonis

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

„Ryžaplaukių“ akcijos dalyvė Greta
Naujienos

„Ryžaplaukių“ akcijos dalyvė Greta

2012-03-29
Mechatroniką pasirinkusi Austėja: „Dabar ‒ mano laikas“
Naujienos

Mechatroniką pasirinkusi Austėja: „Dabar ‒ mano laikas“

2017-09-17
Muzikiniuose pusryčiuose – antroji „The Ball & Chain“ vaizdo klipų trilogijos dalis
Laikas.lt pusryčiai

Muzikiniuose pusryčiuose – antroji „The Ball & Chain“ vaizdo klipų trilogijos dalis

2013-11-21
Globotinio pusryčiai: trumpakojis Taksas
Laikas.lt pusryčiai

Globotinio pusryčiai: trumpakojis Taksas

2017-06-14

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?