Mažosios morkos – vienas dažniausiai matomų sveikų užkandžių tiek vaikų priešpiečių dėžutėse, tiek suaugusiųjų daržovių lėkštėse. Jos patogios, traškios, ryškiai oranžinės ir puikiai dera su humusu ar kitais padažais. Tačiau apie šias mažas daržoves vis dar sklando įvairūs mitai ir neteisingi įsitikinimai. Tad panagrinėkime, kas iš tiesų slypi už mažųjų morkų etiketės.
Ne natūraliai mažos, o supjaustytos
Pradėkime nuo svarbaus fakto – vadinamosios mažosios morkos dažniausiai nėra natūraliai mažos, sode užaugintos morkytės. Tikros „kūdikio“ dydžio morkos – tai tiesiog ne iki galo subrendusios daržovės. Tačiau tai, ką prekybos centruose vadiname mažosiomis morkomis, iš tikrųjų yra supjaustytos didelės morkos, dar vadinamos „baby-cut“ morkomis.
Kaip paaiškina registruota dietologė Marina Chaparro, šios morkos apdorojamos tam, kad būtų patogesnės vartoti: „Jos yra nuplaunamos, nulupamos, supjaustomos ir suapvalinamos į mažus, cilindro formos gabalėlius.“ Be to, likučiai nuo pjovimo nenueina veltui – jie naudojami tarkuotoms morkoms arba gyvulių pašarui.
Kaip mažosios morkos išlaiko traškumą?
Pasak Karen White, „Bolthouse Fresh Foods“ marketingo viceprezidentės, po supjaustymo morkos supakuojamos į plastikinius maišelius su trupučiu vandens. Tai padeda joms išlaikyti drėgmę ir šviežumą transportavimo ir laikymo metu. Šis nedidelis vandens kiekis neleidžia morkoms sudžiūti ir išlaiko jų malonų traškumą.

Maistinė vertė – beveik identiška įprastoms morkoms
Mažosios morkos yra ne tik patogus, bet ir sveikas pasirinkimas. Jose gausu vitamino A – viena porcija suteikia daugiau nei 100 % rekomenduojamos paros normos. Taip pat randama vitamino C, kalio ir skaidulų.
Tiesa, dėl pašalintos žievės skaidulų kiekis gali būti šiek tiek mažesnis – apie 2,7 g, palyginti su 3,1 g didelėje žaliavinėje morkoje. Vis dėlto, jei nulupate įprastą morką, skaidulų kiekis tampa praktiškai identiškas.
Mitybos specialistė M. Chaparro pabrėžia: „Svarbiausia yra vartoti daugiau daržovių – nesvarbu, ar jos šviežios, šaldytos, džiovintos ar jau paruoštos.“
Ar mažosios morkos saugios valgyti?
Internete galima rasti mitų, esą mažosios morkos yra mirkytos baliklyje – tai visiška netiesa. Tiesa ta, kad, kaip ir daugelis supjaustytų daržovių, jos yra skalaujamos švelniu chloro tirpalu. Ši koncentracija yra tokia pati kaip geriamajame vandenyje, todėl visiškai saugi vartoti.
Pasak Cassidi Amos, „Bolthouse Fresh Foods“ kokybės ir maisto saugos vadovės, chloru pagrįstas skalavimas padeda pašalinti bakterijas ir užtikrina saugumą. Tai – standartinė praktika maisto pramonėje.
Kas yra tas baltas atspalvis?
Kartais pastebima, kad mažosios morkos ima šviesėti, tarsi „išbąla“. Tai vadinama baltuoju atspindžiu (angl. white blush), kuris atsiranda dėl dehidratacijos. Pašalinus žievelę, paviršius tampa jautresnis džiūvimui. Šis reiškinys visiškai natūralus ir nekenksmingas – jis neturi jokios įtakos nei skoniui, nei saugumui. Norėdami grąžinti morkų spalvą, paprasčiausiai perplaukite jas vandeniu.
Mažosios morkos – tai puikus įrodymas, kad sveikas užkandis gali būti ir skanus, ir patogus. Jos išlaiko daugumą naudingų savybių, yra saugios, traškios ir puikiai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Tad jeigu ieškote paprasto būdo padidinti daržovių kiekį savo mityboje – nedvejokite rinktis mažųjų morkų.
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.