Klevų sirupas ir medus yra gana populiarūs sveiki produktai, tačiau tarp jų yra tam tikras skirtumas. Visų pirma, vienas produktas turi daugiau naudos sveikatai nei kitas.
Medus ar klevų sirupas – didžiausi skirtumai
Medus ir klevų sirupas siūlo apsauginius junginius ir kai kurias naudingas maistines medžiagas, tačiau jų maistinė sudėtis skiriasi. Jie daugiausia susideda iš angliavandenių ir cukraus su labai mažu baltymų, skaidulų ir riebalų kiekiu.
Viename valgomajame šaukšte (20 gramų) medaus yra šiek tiek daugiau kalorijų, angliavandenių ir cukraus.
Šis skirtumas tampa reikšmingesnis lyginant didesnes porcijas. Pavyzdžiui, 5 valgomieji šaukštai medaus turi 82 gramus cukraus, o klevų sirupe yra 60 gramų.
Jų cukraus sudėtis taip pat skiriasi. Medus daugiausia susideda iš fruktozės, o klevų sirupe yra sacharozės.
Klevų sirupe yra beveik keturis kartus daugiau kalio ir gerokai daugiau kalcio nei meduje. Sirupas taip pat yra geras mangano ir riboflavino šaltinis, o meduje šių maistinių medžiagų nėra arba yra labai minimalus kiekis.
Medus taip pat turi šiek tiek skaidulų, kurios gali turėti prebiotinį poveikį.

Medus ir nauda sveikatai
Neapdorotas medus yra sudėtingų užduočių, kurias atlieka bitės, rezultatas. Tai natūralus saldiklis, taip pat žinomas dėl savo antibakterinio poveikio.
Medus turi vitaminų, mineralų ir antioksidacinių junginių, tokių kaip polifenoliai ir flavonoidai. Antioksidantai padeda kontroliuoti kenksmingų junginių, vadinamų laisvaisiais radikalais, lygį organizme, užkertant kelią ląstelių pažeidimams ir ligoms.
Tradiciškai medus buvo naudojamas gerklės skausmui, bronchų astmai ir žaizdoms gydyti – kaip tepalas, kuris padeda nuraminti ir skatina gijimą.
Kai kurie tyrimai rodo, kad medus gali turėti prebiotinį poveikį. Prebiotikai skatina žarnyno sveikatą, maitindami naudingąsias bakterijas žarnyne.
Medus yra nerafinuotas saldiklis, kuris išsaugo savo natūralias maistines medžiagas, todėl tai yra sveikesnis pasirinkimas nei rafinuotas cukrus, kuris neturi maistinės vertės.
Kuo naudingas klevų sirupas
Klevų sirupas gaunamas iš klevų sulos. Sulos virinimas išgarina vandenį, koncentruodamas cukrų į tirštą saldų sirupą.
Klevų sirupas turi ypač didelę polifenolių koncentraciją, palyginti su kitais natūraliais saldikliais. Jame taip pat yra įvairių vitaminų, mineralų ir organinių rūgščių ir gali turėti priešuždegiminį, antioksidacinį ir potencialiai priešdiabetinį poveikį.
Klevų sirupe yra abscizo rūgšties, augalų hormono ir organinės rūgšties, kuri gali padidinti jautrumą insulinui ir palaikyti sveiką cukraus kiekį kraujyje. Jame taip pat yra augalinių junginių, žinomų kaip fenoliai, kurie potencialiai gali padėti gydyti diabetą.
Pavojai sveikatai
Medus
Medus gali kelti botulizmo riziką vaikams iki 1 metų, nes neapdorotame produkte gali būti bakterijų, sukeliančių botulizmą – Clostridium botulinum.
Meduje taip pat yra daug cukraus, daugiausia fruktozės, tačiau jame nėra kitų svarbių maistinių medžiagų.
Nors medus turi šiek tiek mažesnį glikemijos indeksą (GI) nei cukrus, o tai reiškia, kad jis sukelia mažesnį cukraus kiekio kraujyje šuolį po vartojimo, jo vis tiek reikėtų vartoti saikingai.
Klevų sirupas
Nepaisant didelės koncentracijos sveikatai naudingų polifenolių, klevų sirupas daugiausia susideda iš cukraus ir angliavandenių, kurie gali nusverti jo naudą. Dietos, kuriose yra daug cukraus ir angliavandenių, yra susijusios su diabetu, nutukimu ir kitomis komplikacijomis.
Klevų sirupe taip pat gali būti potencialių teršalų, tokių kaip sunkūs metalai, nes sula teka per vamzdžius, kurie gali palikti likučių. Suloje taip pat gali būti mikroorganizmų, kurie gali būti kenksmingi sveikatai.
Taigi, medus ar klevų sirupas?
Klevų sirupas yra susijęs su stabilesne insulino reakcija ir cukraus kiekiu kraujyje. Medus, nepaisant to, kad yra natūralus ir turi maistinių medžiagų, turi stipresnį poveikį cukraus kiekiui kraujyje, todėl jis gali būti mažiau idealus žmonėms, sergantiems diabetu.
Abu yra geresni variantai nei rafinuotas cukrus, kuris žymiai padidina cukraus kiekį kraujyje ir neturi maistinės naudos.
Minimalus medaus ar klevų sirupo naudojimas jūsų dienos racione ir subalansuotas baltymų ir angliavandenių vartojimas gali padėti sumažinti cukraus šuolius kraujyje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/