Naujausias Pietų Danijos universiteto (SDU) tyrimas atskleidė, kad įprastos morkos gali būti veiksminga pagalba 2 tipo cukrinio diabeto gydymui. Mokslininkai nustatė, jog morkos ne tik padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, bet ir teigiamai veikia žarnyno mikrobiotą – mikroorganizmų, esančių žarnyne, sudėtį.
Morkose esančios pagrindinės bioaktyvios medžiagos – falcarinolis ir falcarindiolis – padeda daržovei kovoti su grybelinėmis infekcijomis. Šios medžiagos taip pat turi antibakterinių, priešuždegiminių ir citotoksinių savybių. Tai dar labiau patvirtina jų naudą žmonių sveikatai.
2 tipo cukrinio diabeto problema pasaulyje
2 tipo diabetas visame pasaulyje daro įtaką milijonams žmonių, o jo atvejų skaičius nuolat auga. Danijoje nuo 1996 metų šios ligos atvejų skaičius išaugo daugiau nei keturis kartus. Standartinis gydymas dažnai apima mitybos pokyčius ir vaistus, tačiau daugelis pacientų patiria nepageidaujamą šalutinį poveikį. Morkos, pasak mokslininkų, galėtų tapti puikiu priedu prie tradicinio gydymo, nesukeliančiu šalutinių poveikių.
Kaip morkos apsaugo nuo cukrinio diabeto?
Mokslininkai atliko tyrimą su pelėmis, sergančiomis 2 tipo diabetu. Šios pelės buvo laikomos riebalų turinčioje dietoje, imituojančioje nesveiką žmogaus gyvenimo būdą. Eksperimento metu dalis pelių buvo šeriamos dieta, papildyta 10 % džiovintų morkų miltelių, o kita dalis gavo įprastą dietą be morkų. Rezultatai parodė, kad morkų miltelius vartojančios pelės geriau reguliavo cukraus kiekį kraujyje.
Tyrime taip pat buvo pastebėta, kad morkas vartojusių pelių žarnyno mikrobiota tapo sveikesnė. Jose padaugėjo bakterijų, gaminančių trumpos grandinės riebalų rūgštis (TGRA). Šios molekulės atsiranda, kai bakterijos skaido mitybos skaidulas. TGRA yra žinomos dėl jų teigiamo poveikio energijos apykaitai, cukraus reguliavimui ir žarnyno sveikatai.

Bioaktyvios medžiagos – morkų paslaptis
Morkos turi bioaktyvių junginių, kurie gerina ląstelių gebėjimą absorbuoti cukrų, taip reguliuodami cukraus kiekį kraujyje. Šios medžiagos taip pat randamos kitose salierinių šeimos daržovėse, tokiose kaip salierai, petražolės ar pastarnokai.
„Matome morkas kaip galimą būsimų dietos strategijų komponentą, skirtą 2 tipo diabetui valdyti“, – teigia Lars Porskjær Christensen, SDU profesorius.
Kol kas tyrimai buvo atlikti su gyvūnais, tačiau mokslininkai ketina pereiti prie klinikinių tyrimų su žmonėmis. Anot tyrėjų, norint gauti apčiuopiamus rezultatus, užtenka vartoti 30–40 gramų žalių ar lengvai virtų morkų per dieną. Tai itin svarbu, nes bioaktyvių junginių koncentracija morkose skiriasi priklausomai nuo veislės. Pavyzdžiui, veislė „Night Bird“ – purpurinės morkos – turi daugiau bioaktyvių medžiagų nei tradicinės oranžinės morkos.
Morkų paruošimas – svarbus veiksnys
Morkų terminis apdorojimas turi įtakos jų naudingųjų medžiagų kiekiui, tačiau net ir po virimo ar kepimo bioaktyvūs junginiai išlieka. Vis dėlto geriausia rinktis žalias arba lengvai virtas morkas, kad išsaugotumėte maksimalų naudingųjų medžiagų kiekį.
Morkos – tai ne tik paprasta daržovė. Jas įtraukus į kasdienę mitybą, galima pagerinti cukraus kiekio kraujyje reguliavimą, sustiprinti žarnyno sveikatą ir galbūt sumažinti 2 tipo diabeto riziką. Nors dar laukia klinikiniai tyrimai, morkų įtraukimas į subalansuotą mitybą yra natūralus ir paprastas žingsnis sveikesnio gyvenimo link.
Šaltinis: https://scitechdaily.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.