-0.2 C
Vilnius
Ketvirtadienis, 12 gruodžio, 2024

Naminė duona vos iš 4 ingredientų

Net jei niekada nekepėte duonos namuose ir neteko nieko daryti su mielėmis, ši traški naminė duona – kaip tik jums. Tai puikus receptas pradedantiesiems, nes jam reikia tik 4 ingredientų, nereikia jokių specialių kepimo formų ar maišytuvo, nereikia minkyti ar sudėtingai formuoti, o 95% darbo yra be rankų.

Duonos meistrai taip pat įvertins šį receptą, nes jis pasižymi nuostabiu skoniu, šiek tiek traškia ir gardžia plutele bei tokio tipo duonai būdingomis minkštomis skylutėmis viduje, kaip ciabatta ar prancūziška duona.

Naminės duonos kepimas pradedantiesiems

Ar kada norėjote išmokti kepti duoną namuose? Tikrą, traškią, gardžią kepyklėlės stiliaus duoną, kuri nepaprastai skani su užtepėlėmis, sriubomis, padažais ir šiltais vakarienės patiekalais? Šis receptas – tai vieta, nuo kurios pradėti. Tokia meistrų duona skirta pradedantiesiems, bet net ir duonos meistrai įvertins jos skonį ir paprastumą. Ji tokia šviežia, tokia skani ir stebėtinai lengva pagaminti, nes ji beveik pati save išsikepa.

Jums reikia tik 4 ingredientų, nereikia jokių specialių kepimo formų ar maišytuvo, nereikia minkyti, nereikia raugo ar tešlos paruoštuko ir galite dėti žolelių, sūrio bei prieskonių, kad pagamintumėte įvairių skonių duonos.

Šis pagrindinis receptas netrukus taps dažnai kartojamas jūsų virtuvėje. Supratę, kaip lengva išsikepti tikrą naminę duoną, rasite bet kokią priežastį išsikepti kepalą.

Kas yra naminė meistrų duona?

Kalbant apie duoną, terminas „meistrų“ nereiškia vieno konkretaus dalyko. Tačiau apskritai meistrų duona yra naminė, šviežia, traški ir nuostabiai kaimiškos išvaizdos. Meistras yra kvalifikuotas darbuotojas, dirbantis rankomis. Tačiau ironiška, kad šiame recepte nėra daug rankų darbo.

Naminė duona - tešlos paruošimas

Kodėl jums patiks ši naminė duona?

  • Lengvai paruošiama
  • Minkšta ir skani
  • Turinti šiek tiek traškią plutelę
  • Formą galite pasirinkti patys
  • Nereikia jokių specialių kepimo formų, rūgpienio ar raugo
  • Tik 4 ingredientai
  • Jūs nusprendžiate, kada kepsite

Naminė duona: tik 4 ingredientai

Kuo plonesnė ir traškesnė duona, tuo mažiau riebalų tešloje – taip pat vadinama „liesa tešla“. Šiandien mūsų meistrų duonai naudojame liesą tešlą. (Jei jums įdomu, „riebi tešla“ – tai ta pati duonos tešla, tik joje yra riebalų, pavyzdžiui, sviesto ir kiaušinių. Be riebalų mums lieka tik pagrindiniai produktai.

  1. Duonos miltai:
    • Rekomenduojama naudoti duonos miltus, nors galima ir universalius.
    • Duonos miltai suteikia duonai tvirtumoir minkštumo.
  2. Mielės:
    • Pagrindinė sąlyga – tirpiosios mielės; aktyvios sausos mielės taip pat tinkamos.
    • Naudojama daugiau mielių, kad būtų pasiekiami aromatingesni rezultatai.
    • Tešla kyla kambario temperatūroje, bet leidžiant jai pailsėti šaldytuve, sumažinamas rūgimo greitis ir padidinamas skonis.
  3. Druska:
    • Druska yra būtina gerai duonai.
    • Rekomenduojama naudoti rupią druską (pavyzdžiui, rupią jūros druską), kad pagerėtų skonis.
    • Įprasta valgomoji druska sumažina skonio intensyvumą.
  4. Vanduo:
    • Rekomenduojama naudoti vėsų arba kambario temperatūros vandenį, o ne karštą ar šiltą.
    • Ideali vandens temperatūra yra apie 70°F (21°C), bet svarbiausia, kad jis būtų atvėsęs.
    • Vėsus vanduo padeda tešlai ilgiau kilti, o duona išskiria geresnį skonį, nes ingredientų, suteikiančių skonį, yra mažai.
  5. Nepasirinktiniai kukurūzų miltai:
    • Kukurūzų miltai, pabarstyti kepimo inde, suteikia duonai skonio ir traškumo.
    • Naudojimas yra neprivalomas, jei turite, naudokite, jei ne – nesijaudinkite.

Taip pat į šią duonos tešlą galite pridėti ir įvairių žolelių ar pagardų, pavyzdžiui ęesnako, rozmarino, raudonėlio, riešutų, sūrio ar kitų jūsų mėgiamų priedų.

Patarimas: Venkite pridėti per daug miltų į tešlą. Kuo lipnesnė ji yra – ir kuo ilgiau ji laikoma šaldytuve – tuo didesnė tikimybė, kad turėsite didelių oro burbuliukų minkštime.

Naminės duonos receptas

Net jei niekada anksčiau nesate kepę naminės duonos ar dirbę su mielėmis, ši naminė meistrų duona skirta jums.

Naminė duona receptas

Ingredientai

  • 3 ir 1/4 puodelio (apie 430 g) duonos miltų
  • 2 arbatiniai šaukšteliai (apie 6 g) mielių
  • 2 arbatiniai šaukšteliai (apie 9 g) rupios druskos
  • 1 ir 1/2 puodelio (360 ml) kambario temperatūros vandens
  • neprivaloma: kukurūzų miltai, skirti pabarstyti kepimo indą

Kaip gaminti:

  1. Dideliame maišymo dubenyje suberkite miltus, mieles ir druską. Supilkite vandenį ir švelniai sumaišykite su silikonine mentelė arba mediniu šaukštu. Tešla atrodys sausa ir suplėšyta, tačiau dirbkite su ja tol, kol visi miltai sulips į vientisą masę. Jei reikia, naudokite rankas, kad sumaišytumėte tešlos ingredientus. Suformuokite rutulį dubenyje.
  2. Palikite tešlą dubenyje, sandariai uždenkite plastikine plėvele arba folija ir padėkite ant stalo kambario temperatūroje (bet kokia normali kambario temperatūra tiks!). Leiskite pakilti 2-3 valandas. Tešla beveik padvigubės, prilips prie dubens šonų ir turės daug oro burbuliukų.
  3. Galite iškart pereiti prie 4 žingsnio, tačiau geriausiam skoniui ir tekstūrai tvirtai rekomenduoju leisti šiai pakilusiai tešlai pailsėti šaldytuve bent 12 valandų arba iki 3 dienų. Padėkite uždengtą tešlą šaldytuve 12 valandų arba 3 dienas. Paprastai aš leidžiu jai pailsėti šaldytuve apie 18 valandų. Tešla šiuo laikotarpiu šiek tiek pakils, tačiau gali suglebti po 2 dienų. Tai normalu – neišsigąskite.
  4. Formavimas: Lengvai pabarstykite didelę nelipnią kepimo skardą miltais ir/arba kukurūzų miltais. Išverskite šaltą tešlą ant miltais pabarstyto darbo paviršiaus. Naudodami aštrų peilį perpjaukite tešlą per pusę. Kai kurie oro burbuliukai išnyks, kai dirbsite su ja. Padėkite abu tešlos gabaliukus ant paruoštos kepimo skardos. Su miltais pabarstytais pirštais suformuokite 2 ilgesnius kepalus, maždaug 7×22 cm dydžio (nereikia tiksliai), maždaug 7 cm atstumu vienas nuo kito. Laikykite laisvai uždengtus ir leiskite pailsėti 45 minutes. Šiuos kepalus kepisite ant šios paruoštos kepimo skardos.
  5. Šiuo 45 minučių laikotarpiu įkaitinkite orkaitę iki 246°C.
  6. Kai būsite pasiruošę kepti, naudodami labai aštrų peilį arba duonos pjovimo peilį (kai kurie net naudoja virtuvinius žirkles), įpjaukite duonos kepalus su trimis įpjovimais, maždaug 1 cm gylio. Jei suformuoti kepalai per 45 minutes suplokštėjo, miltais pabarstytomis rankomis suformuokite iš naujo.
  7. Traškios plutelės opcija. Po to, kai orkaitė bus įkaitusi ir duona bus įpjauta, ant apatinės orkaitės lentynos padėkite seklų metalinį arba ketaus kepimo indą arba gilią orkaitės skardą. Atsargiai ir greitai įpilkite 3-4 puodelius verdančio vandens į ją. Padėkite suformuotus kepaliukus/kepimo indą ant aukštesnės lentynos ir greitai uždarykite orkaitę, kad garai liktų viduje. Garai padeda sukurti traškesnę plutą.
  8. Padėkite suformuotą ir įpjautą tešlą į įkaitintą orkaitę vidurinėje lentynoje. Kepkite 20-25 minutes arba kol plutelė taps auksinės rudos spalvos. Švelniai pabelskite į kepalus – jei jie skamba tuščiai, duona yra iškepusi. Norėdami tiksliau patikrinti, ar tešla iškepusi, naudokite greitą skaitmeninį termometrą; duona bus iškepusi, kai termometras, įkištas į duonos centrą, rodys 90°C.
  9. Išimkite duoną iš orkaitės ir leiskite jai atvėsti mažiausiai 5 minutes prieš pjaustydami ir patiekdami.
  10. Likusius gabalus laikykite laisvai uždengtus kambario temperatūroje iki 5 dienų arba šaldytuve iki 10 dienų.

Jeigu norite pamatyti kaip šią duoną kepą recepto autorė – galite pažiūrėti šį žemiau esantį video anglų kalba.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltiniai:
https://sallysbakingaddiction.com/

Aurimas Kavaliūnas
Aurimas Kavaliūnas
Esu Aurimas Kavaliūnas, kulinarinių straipsnių redaktorius Laikas.lt portale. Savo straipsniuose stengiuosi apjungti aistrą maisto gaminimui ir nenumaldomą norą eksperimentuoti su įvairiais patiekalų receptais. Mėgstu pirmiausiai viską išbandyti pats ir vėliau pasidalinti naudingais patarimais bei patobulintais receptais su savo skaitytojais. Tikiuosi, kad mano entuziazmas ir kūrybiškumas įkveps kitus gaminti maistą su tokia pačia meile bei užsidegimu.

Taip pat skaitykite: