Greičiausiai kiekvienam patinka kvapni grybų sriuba. O jeigu grybai dar ir pačių surinkti – ji bus tik skanesnė! Tačiau, pasak maisto saugos specialistų, reikėtų būti atsargesniems juos vartojant, nes ne visus grybus galima virti.
Pavyzdžiui, venkite valgyti peraugusius grybus ir tuos, kurie auga arti kelio, nes juose gausu sveikatai kenksmingų toksinų.
Specialistai pataria nevirti sriubos iš voveraičių, raudonikių ir kai kurių kitų grybų dėl juose esančių toksinų.
Kokius dar grybus verta praleisti verdant sriubą?
Plokštieji grybai
Tokiems grybams priskiriamos voveraitės ir raudonikiai. Specialistai patarių šių nedėti į sriubą, nes virdami jie gali išskirti toksinus.
Peraugę grybai
Tokiuose grybuose yra sugedusio baltymo, panašaus į chitiną, kuris gali sukelti alergines reakcijas.
Be to, seni grybai dažnai būna užkrėsti pelėsiais ir parazitais, kurie gali patekti ir į jūsų verdamą sriubą.
Grybai surinkti arti kelio
Tokie grybai kaupia sunkiuosius metalus ir nuodingas medžiagas, kurių koncentracija dažnai viršija normą.
Ypač kepurėlės absorbuoja toksinus iš kritulių ir išmetamųjų dujų, tad tokie grybai gali turėti net ir radioaktyvių elementų.
Verdant šalia kelio surinktus, ypač peraugusius grybus, šios nuodingos medžiagos lieka sultinyje.
Kokius grybus galite drąsiai dėti į sriubą?
Žemiau pateiksime ne tik kokius grybus geriausiai dėti į verdamą sriubą, ber ir pasidalinsime puikiais patarimais.
Taigi, skaniai grybų sriubai – pievagrybiai, shitake, baravykai bei kiti neperaugę ir sveiki miške rasti ir aukščiau nepaminėti valgomi grybai tikrai geras pasirinkimas.
Prieš verdant, grybus reikia kruopščiai nuplauti ir išvalyti. Mažų grybų nereikia pjaustyti, o didelius padalinkite į kelias dalis.
Po pirmo virimo grybus verta apkepti, kad patiekalas įgautų intensyvesnį skonį, ir tada įdėti juos atgal į sriubą.
Pievagrybių ir shitake grybų papildomai apvirti nebūtina, tačiau miške surinktus valgomus grybus rekomenduojame apvirti net kelis kartus.
Jei sriubai naudojate džiovintus grybus, kokybiškai išdžiovinti jie turėtų atitikti šiuos kriterijus:
- Kepurėlės plokštelė turi būti vientisa, ne storesnė kaip pusė centimetro.
- Grybas turėtų būti mažas, su aiškiai matomais kepurėlės plokštelių kontūrais.
- Kepurėlės spalva turėtų būti šviesiai ruda.
- Kokybiško grybo kotelio apatinė dalis – lygi ir nepažeista.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Esu Rūta Morkūnienė, Laikas.lt vyr. redaktorė, besidominti įvairiomis pasaulio naujienomis. Nuolat ieškau naujų idėjų ir aktualių temų, kad skaitytojams pateikčiau prasmingą bei įdomų turinį. Man patinka ieškoti idėjų ir patarimų kaip pasilengvinti namų buities, sodo ir daržo darbus bei visais šiais patatimais pasidalinti su jumis, kad visiems rūpesčiai būtų sklandesni, dienos įdomesnės.