Žuvis yra puikus baltymų ir maistinių medžiagų šaltinis, kuris gali pagerinti bendrą sveikatą ir sumažinti įvairių ligų riziką. Kokios yra sveikiausios žuvys, kurias verta dažniau valgyti?
1. Sardinės – sveikatos lyderė
Sardinės – sveikiausios žuvys, kurią lengva rasti ir vartoti. Konservuotos sardinės pasižymi dideliu omega-3 riebalų rūgščių kiekiu, kurios mažina uždegimus, stiprina širdį ir smegenis bei netgi mažina depresijos riziką.
Sardinės taip pat yra puikus kalcio ir vitamino D šaltinis. Įdomu tai, kad vienoje konservų dėžutėje kalcio yra tiek pat, kiek stiklinėje pieno.
Patarimas: jei sardinių skonis per stiprus, pagardinkite jas citrina.
2. Lašiša – populiari ir naudinga
Lašiša turi daug omega-3 riebalų rūgščių ir kitų maistinių medžiagų. Ją galima valgyti tiek laukinę, tiek augintą – abi rūšys turi vienodą naudą sveikatai.
Lašiša nėra linkusi kaupti toksinų ar gyvsidabrio, todėl ją galima drąsiai įtraukti į savaitinę mitybą.
Patarimas: ieškokite sertifikuotų lašišos gaminių, kad įsitikintumėte, jog renkatės ekologišką variantą.

3. Upėtakis – švelni alternatyva lašišai
Upėtakiai yra artimai susiję su lašišomis ir turi panašių maistinių savybių: jie taip pat yra puikus omega-3, vitamino D ir baltymų šaltinis.
Švelnesnis upėtakio skonis puikiai tinka tiems, kurie tik pradeda ragauti riebią žuvį.
Patarimas: vos 60 g upėtakio aprūpina dienos vitamino D norma.
4. Arkties palija – subalansuotas skonis
Arkties palija savo spalva ir tekstūra primena lašišą, tačiau turi švelnesnį skonį. Ji taip pat yra gausi omega-3 riebalų rūgščių, kurios stiprina širdies ir smegenų sveikatą.
Patarimas: ši žuvis gali būti naudojama visiems receptams, kuriuose paprastai naudojama lašiša.
5. Paltusas – baltymų ir B12 šaltinis
Ši baltoji žuvis yra turtinga baltymų ir suteikia daugiau nei 50 % dienos vitamino B12 poreikio, kuris svarbus nervų sistemos ir energijos apykaitai.
Paltusas dažnai pateikiamas kaip kepsnys, todėl jį lengva ruošti ant grilio.
Patarimas: dėl didesnio gyvsidabrio kiekio paltusą rekomenduojama valgyti ne dažniau kaip kartą per savaitę.
Sveikiausios žuvys yra šios, tačiau reikia prisiminti, kad bet koks žuvies pasirinkimas yra laikomas sveiku.
Valgant šias žuvis, galima užtikrinti subalansuotą mitybą ir gauti naudingų maistinių medžiagų, kurios prisideda prie geros sveikatos.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua