Italų virtuvė garsėja savo paprastumu, tačiau tai nereiškia, kad visi turistų išbandyti patiekalai atspindi tikrąjį Italijos kulinarinį paveldą. Dažnai susiduriame su klaidingais įsitikinimais apie itališką maistą – nuo makaronų valgymo tris kartus per dieną iki picos su ananasais. Kaip italai reaguoja į šiuos neįprastus derinius, pasakoja Romos ir Vatikano gidas Olegas Andruškivas.
Kaip italai iš tikrųjų valgo
Pagal Andruškivą, tikroji italų virtuvė slypi paprastume, tačiau tai yra maistas, turintis gilias tradicijas. „Pavyzdžiui, coratella – tai senovinis ir kuklus patiekalas iš ėriuko vidurių, dažniausiai patiekiamas su artišokais. Romoje, ypač žydų kvartale, galite rasti vietų, kur gamina šį patiekalą pagal senus receptus,” – sako jis.
Andruškivas taip pat minėjo, kad vienas iš jo mėgstamiausių skonių yra Pecorino Romano sūris, pagamintas iš avių pieno, kuris puikiai dera su raudonu vynu iš Castelli Romani regiono. „Tai gančių maistas. Yra kažkas kilnaus šiuose paprastuose patiekaluose,” – priduria jis.

Mitai ir stereotipai apie itališką virtuvę
Vienas didžiausių mitų, susijusių su Italijos virtuve, yra tai, kad italai valgo makaronus tris kartus per dieną. „Makaronai yra pilnavertis patiekalas, kuriame yra ir daržovių, ir baltymų, ir alyvuogių aliejaus. Tai subalansuotas angliavandenių, baltymų ir sveikų riebalų santykis,” – aiškina jis. Be to, Andruškivas pabrėžia, kad Viduržemio jūros dieta, kurios dalis yra ir italų virtuvė, yra pripažinta pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir UNESCO kaip viena sveikiausių dietų pasaulyje.
Kaip italai reaguoja į picą su ananasais
Italai itin jautriai vertina autentiškus receptus ir nepriima „drąsių” interpretacijų. „Pica su ananasais tapo nacionaliniu juokeliu. Tokios picos rasite turistų vietose, tačiau tik turistams,” – sako jis. Italai tikrai nepripažįsta šio derinio, nes jų požiūris į maistą yra pagrįstas pagarba tradicijoms.
Andruškivas taip pat pabrėžia, kad tikroji italų virtuvė yra paprasta, tačiau labai reikli ingredientų kokybei. Mozzarella turi būti pagaminta iš bufalų pieno iš Kampanijos, alyvuogių aliejus – tik extra virgin, o pomidorai – subrendę saulėje.
Pagrindinės itališko stalo etiketo taisyklės
Italijoje, valgymas nėra tik maisto vartojimas – tai ritualas. Tai atsispindi ir griežtose taisyklėse, kurias gerbia visi italai. Pavyzdžiui, niekada nesuberkite sūrio ant žuvies patiekalų, nesmulkinkite makaronų su peiliu ir niekada negerkite kapučino pietų ar vakarienės metu. „Valgyti Italijoje – tai ritualas, o ne tik maistas,” – pabrėžia Andruškivas.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.