Pomidorų sultys yra vienas iš tų produktų, turinčių daugybę sveikatai naudingų savybių. Jos yra puikus įvairių vitaminų, mineralų ir antioksidantų šaltinis.
Šiose sultyse ypač gausu likopeno – stipraus antioksidanto, apie kurio naudą organizmui galite rasti nemažai informacijos internete.
Pomidorų sulčių nauda sveikatai
Be likopeno, pomidorų sultyse gausu vitamino C, nemažai vitamino A, bei B grupės vitaminų, o drauge ir magnio, kalio bei geležies, kurie visi reikalingi bendrai organizmo sveikatai palaikyti.
Kaip pasigaminti namines pomidorų sultis?
Jei turite daržą ir auginatės pomidorus, tikriausiai ne kartą esate susidūrę su per gausiai užderėjusiu pomidorų derliumi.
Tokiu atveju visuomet pravartu pasiruošti dalį šių daržovių žiemai: marinuoti, pasigaminti padažus, sriubų paruoštukus ar sultis. Taigi, jeigu esate tikras pomidorų sulčių fanas – tikrai verta pamėginti pasigaminti namines sultis ir jums.
Naminės pomidorų sultys
Tai itin lengvas ir greitai paruošiamas receptas, leisiantis mėgautis sultimis tiek vasarą, tiek ir žiemą.
Jums reikės:
- 1 kg prinokusių pomidorų
- 1 valgomasis šaukštas cukraus (nebūtina, bet prideda saldumo)
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnelis juodųjų pipirų (nebūtina)
Paruošimas:
- Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite į ketvirčius.
- Sudėkite pomidorus į puodą, įpilkite cukraus, druskos ir pipirų (jei naudojate).
- Užvirkite ant vidutinės ugnies, tada sumažinkite ugnį iki silpnos ir troškinkite apie 20 minučių, karts nuo karto pamaišydami.
- Iškoškite pomidorų tyrę per sietelį, kad pašalintumėte sėklas ir odelę.
- Gautas sultis supilkite į butelius ar stiklainius.
Patarimai:
- Šias sultis galite gerti šaltas arba šiltas.
- Pomidorų sultis galite laikyti šaldytuve iki 5 dienų.
- Norėdami pridėti papildomo skonio, galite įberti šiek tiek baziliko, čiobrelių ar rozmarino.
- Jei norite tirštesnių sulčių, galite išvirtą pomidorų tyrę sumalti blenderiu.
Pomidorų sulčių šaldymas ir konservavimas
Jei norite išsaugoti pomidorų sultis ilgesnį laiką, galite jas užšaldyti arba užsikonservuoti.
Jeigu pasirinkote šaldymą, tam puikiai tiks užspaudžiami, šaldymui skirti maišeliai. Juose užšaldytos sultys gali stovėti iki vienerių metų. Toks šaldymo būdas patogus ir tuo, kad galėsite kompaktiškai sutalpinti didesnį sulčių kiekį.
Žinoma, jeigu namuose nėra maišelių, tačiau turite šaldymui skirtų vienkartinių dėžučių – sultis ne tik patogiai laikysite, bet ir prireikus lengviau jas atšildysite.
Kitas būdas yra konservavimas. Konservuotos pomidorų sultys tamsioje ir vėsesnėje vietoje gali stovėti taip pat apie metus laiko, o tam, kad jas pasiruošti be didelio vargo – galite išmėginti šį paprastą, tačiau itin gardų pomidorų sulčių receptą.
Konservuotos pomidorų sultys
Šis receptas leidžia jums mėgautis šviežių pomidorų skoniu net ir žiemą. Nesudėtingas, bet efektyvus konservavimo procesas užtikrina, kad sultys išliktų šviežios ir skanios ilgesnį laiką.
Jums reikės:
- 2 kg prinokusių pomidorų
- 1 valgomasis šaukštas druskos
- 1 valgomasis šaukštas cukraus (nebūtina, bet prideda saldumo)
- Žiupsnelis juodųjų pipirų (nebūtina)
Paruošimas:
- Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite į ketvirčius.
- Sudėkite viską į puodą, įpilkite druskos, cukraus (jei naudojate) ir pipirų (jei naudojate).
- Užvirkite ant vidutinės kaitros, tada sumažinkite kaitrą iki silpnos ir troškinkite apie 20 minučių, karts nuo karto pamaišydami.
- Iškoškite pomidorų tyrę per sietelį, kad pašalintumėte sėklas ir odelę.
- Gautas sultis supilkite į išplautus ir iškaitintus verdančiu vadeniu stiklainius.
- Palikite 1 cm laisvos vietos stiklainių viršuje.
- Uždarykite stiklainius sterilizuotais dangteliais ir virinkite vandens vonelėje: stiklainius įdėkite į didesnį puodą su vandeniu (vanduo turėtų būti apie 2-3 cm aukščiau nei stiklainių dugnas). Virkite apie 20 minučių nuo vandens užvirimo momento.
- Išimkite stiklainius iš puodo ir leiskite jiems visiškai atvėsti.
Pastabos:
- Stiklainių kaitinimas užtikrina, kad pomidorų sultys išliktų šviežios ilgesnį laiką.
- Stiklainius su sultimis taip pat galite sterilizuoti orkaitėje 100°C temperatūroje apie 20 minučių.
- Konservuotas pomidorų sultis galite laikyti vėsioje, tamsioje vietoje iki 12 mėnesių.
Pomidorų sulčių naudojimas receptuose
Pomidorų sultys yra labai universalus ingredientas, kurį galima panaudoti daugybėje patiekalų. Pavyzdžiui, galite išbandyti gaivią Ispanų pasididžiavimu laikomą gazpacho sriubą, kuri gaminama iš šviežių daržovių bei pomidorų sulčių.
Pomidorų sultis taip pat galite panaudoti įvairiems troškiniams, padažams, sriuboms ir net kokteiliams, tokiems kaip Bloody Mary ar Virgin Mary.
Pomidorų sultys gali tapti puikiu ryžių virimo skysčiu, suteiksiančiu jiems ypatingą skonį su lengva rūgštele.
Ieškote originalaus ir gaivinančio deserto? Tuomet išbandykite pomidorų granitą! Šis gaivus ir lengvas desertas, gaminamas iš pomidorų sulčių, puikiai tiks karštomis vasaros dienomis.
Pomidorų sultys eksperimentams ir naujiems skoniams
Pomidorų sultys yra ne tik naudingos sveikatai, bet ir puikiai tiks jūsų virtuvės eksperimentams. Nuo šviežios gazpacho sriubos iki skanaus Bloody Mary kokteilio – pomidorų sultys gali būti suvartotos su pasimėgavimu. Taigi, jei turite per daug pomidorų ir nežinote, ką su jais daryti, išbandykite šiuos receptus ir atraskite naujus skonius!
Šaltiniai:
- https://www.simplyrecipes.com/recipes/homemade_tomato_juice
- https://www.healthline.com/nutrition/tomato-juice
- https://www.tastingtable.com/1310021/best-uses-canned-tomato-juice
- https://www.bbc.co.uk/food/tomato_juice
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Esu Silvija, Laikas.lt straipsnių autorė. Myliu rašymą, bet labiausiai patinka tai daryti prasmingai. Tikiuosi, kad mano straipsniai skaitytojams padeda ne tik sužinoti, ką nors naujo, bet ir turiningai praleisti tas kelias minutes skaitant.