-11.5 C
Vilnius
Ketvirtadienis, 13 vasario, 2025

Populiarusis gėrimas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis: ką išsiaiškino mokslininkai

Mokslininkai iš Kopenhagos universiteto atliko tyrimą, kuriame buvo nustatyta, kad kava su pienu, dėl joje esančio antioksidantų ir baltymų derinio, pasižymi imuninės sistemos priešuždegiminėmis savybėmis.

Kai į organizmą patenka virusai, bakterijos ar kitos svetimos medžiagos, imuninė sistema iškart reaguoja. Ji aktyvuoja chemines medžiagas ir baltuosius kraujo kūnelius, kurie pradeda kovoti su grėsme. Šis procesas vadinamas uždegimine reakcija.

Vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių uždegimą organizme, yra oksidacinis stresas. Jį mažinti gali polifenoliai – stiprūs antioksidantai, randami įvairiuose augaliniuose produktuose, įskaitant kavos pupeles. Tačiau Kopenhagos universiteto mokslininkai atrado dar įdomesnį faktą – polifenoliai, susijungę su aminorūgštimis, tampa dvigubai efektyvesni mažinant uždegimą.

Kuo ypatingas polifenolių ir baltymų derinys?

Eksperimento metu buvo nustatyta, kad imuninės ląstelės, apdorotos tiek aminorūgštimis, tiek polifenoliais, veikė greičiau ir efektyviau nei tos, kurios buvo veikiamos tik polifenoliais. Tai reiškia, kad polifenolių derinys su baltymais gali suteikti papildomos naudos imuninei sistemai.

Kadangi pienas yra puikus baltymų šaltinis, o kava – turtinga polifenoliais, mokslininkai susidomėjo šio gėrimo poveikiu imuninei sistemai. Jie nustatė, kad baltymai iš pieno sąveikauja su polifenoliais, todėl kava su pienu gali turėti dar stipresnį priešuždegiminį poveikį nei juoda kava.

Populiarus gėrimas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis

Kava su pienu pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis

Profesoriaus Marianne Lund teigimu, reakcija tarp polifenolių ir baltymų vyksta ne tik kavoje su pienu, bet ir kituose gėrimuose, kuriuose yra šie komponentai. Tai gali reikšti, kad tam tikri kavos su pienu gėrimai gali tapti puikiu natūraliu būdu stiprinti organizmo gynybines funkcijas.

Žinoma, norint pasinaudoti šia nauda, svarbu rinktis kokybišką kavą ir natūralų pieną be pridėtinių cukrų ar kitų sintetinių priedų. Be to, kavos vartojimas turėtų būti saikingas, nes per didelis kofeino kiekis gali turėti neigiamą poveikį nervų sistemai.

Moksliniai tyrimai rodo, kad kava su pienu gali būti ne tik skanus, bet ir naudingas pasirinkimas sveikatai. Polifenoliai, esantys kavoje, ir baltymai iš pieno susijungia, sukurdami stipresnį priešuždegiminį poveikį, kuris gali padėti stiprinti imuninę sistemą. Taigi, jei mėgstate kavą su pienu – gerkite ją drąsiai ir žinokite, kad tai gali būti dar vienas žingsnis sveikesnės gyvensenos link.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Saulena
Saulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Įdomūs video:

Taip pat skaitykite: