Nors stebuklingos piliulės, suteikiančios nepriekaištingą imunitetą, nėra, tam tikri maisto produktai stiprina imunitetą ir padeda palaikyti gerą sveikatą. Moksliniai tyrimai rodo, kad subalansuota mityba yra vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių organizmui kovoti su ligomis ir infekcijomis.
Ar maistas stiprina imuninę sistemą?
Imuninė sistema – tai sudėtingas organizmo gynybos mechanizmas, kuris saugo nuo virusų, bakterijų, parazitų ir netgi vėžinių ląstelių. Ji apima baltuosius kraujo kūnelius, organus, cheminius junginius ir baltymus, kurie veikia išvien, siekdami atpažinti ir sunaikinti kenksmingus mikroorganizmus.
Sveika gyvensena, įskaitant pilnavertę mitybą, gali padėti palaikyti stiprią imuninę sistemą. Geriausia mityba, stiprinanti organizmo apsaugines funkcijas, turėtų sudaryti apie 75 % augalinės kilmės produktų. Ji turėtų aprūpinti organizmą baltymais, skaidulomis, vitaminais, mineralais ir antioksidantais.
Svarbiausi imunitetą stiprinantys vitaminai ir mineralai
Pasak dietologės Natalie Rizzo, ne tik vitaminas C ir cinkas yra svarbūs imunitetui – taip pat reikšmingą vaidmenį atlieka vitaminai A, E, D, B grupės vitaminai, folio rūgštis, geležis, varis ir selenas. Šios maistinės medžiagos padeda imuninei sistemai veikti optimaliai, todėl organizmas greičiau atsigauna po ligų.
Svarbu paminėti, kad vien mityba neužtikrina visiškos apsaugos nuo ligų. Net jei vartojate pakankamai vitaminų ir mineralų, vis tiek galite susirgti, ypač jei kontaktuojate su stipriai užkrečiamais virusais. Tačiau sveika ir įvairi mityba padeda stiprinti organizmo gynybines funkcijas bei greitesnį sveikimą.

Kokie maisto produktai stiprina imunitetą?
Jei norite sustiprinti savo organizmo apsaugą, įtraukite į savo racioną šiuos maisto produktus:
Braškės
Braškės – ne tik skanus, bet ir itin maistingas užkandis. Jose gausu vitamino C – vos viena stiklinė šviežių ar šaldytų braškių suteikia visą dienos normą šio svarbaus vitamino. Braškes galima valgyti vienas, dėti į jogurtą, košes ar plakinius. Jei braškės jums nepatinka, puikios alternatyvos yra avietės ir mėlynės, kurios taip pat turi daug vitamino C.
Raudonosios paprikos
Raudonoji paprika stiprina imunitetą. Ji yra puikus vitamino C šaltinis – vos pusė stiklinės žalių paprikų suteikia daugiau nei 100 % dienos normos. Be to, jose gausu vitamino A, B grupės vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie palaiko širdies bei smegenų sveikatą ir mažina uždegimus.
Apelsinai
Apelsinai – vienas populiariausių citrusinių vaisių, turinčių didelį vitamino C kiekį. Be šio vitamino, jie taip pat suteikia organizmui skaidulų, kalio, folio rūgšties ir kalcio. Apelsinai pasižymi dideliu vandens kiekiu, todėl jie padeda palaikyti tinkamą organizmo hidrataciją. Jei renkatės apelsinų sultis, įsitikinkite, kad jos yra 100 % natūralios, be pridėtinio cukraus ar konservantų.
Moliūgų sėklos
Moliūgų sėklos – puikus pasirinkimas norint papildyti organizmą naudingomis medžiagomis. Jose yra augalinių baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, vitamino E, geležies, kalcio, magnio ir kalio. Taip pat 28 gramai moliūgų sėklų suteikia apie 20 % dienos normos cinko, kuris padeda kovoti su peršalimu ir kitomis infekcijomis. Moliūgų sėklas galite valgyti vienas arba dėti į jogurtus, sriubas ar padažus.
Nors nė vienas maisto produktas negarantuoja apsaugos nuo ligų, sveika ir įvairi mityba padeda stiprinti imuninę sistemą bei gerina bendrą sveikatą. Įtraukdami į savo racioną imunitetą stiprinančius produktus, tokius kaip braškės, paprikos, apelsinai ir moliūgų sėklos, galite sustiprinti organizmo apsaugines funkcijas ir jaustis geriau kasdien.
Šaltinis: https://tsn.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.