Daugelis mums įprastų kasdienių produktų gali tapti rimtų sveikatos sutrikimų – tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos ar diabetas – priežastimi. Nors jie atrodo nekalti, kai kurių jų vartojimą tikrai verta riboti. Mitybos specialistė Kateryna Krupkina paaiškino, kurie produktai, kurie sukelia lėtines ligas, dažniausiai prisideda prie uždegiminių procesų organizme.
Produktai, kurie sukelia lėtines ligas organizme
Uždegimas – natūrali organizmo apsauga, tačiau kai jis tampa lėtinis, gali sukelti nuovargį, odos problemas ar padidinti įvairių ligų riziką. Anot ekspertės, dažniausi kaltininkai yra šie:
- Perteklinis cukrus: gazuoti gėrimai, saldumynai, kai kurie padažai. Problema – per didelis kiekis, o ne pats cukrus.
- Transriebalai: randami margarinuose, pigiuose kepiniuose ir greitajame maiste.
- Sočiųjų riebalų perteklius: dešros, riebi raudona mėsa, keptas maistas. Svarbu ne kiekis, o dažnis – kartą ar du per savaitę pavojus mažesnis.
- Alkoholis: reguliarus vartojimas veikia kaip toksinas.
- Labai perdirbtas maistas: traškučiai, greiti užkandžiai, pusgaminiai.
Pavyzdžiui, per didelis cukraus kiekis (virš 17–21 % dienos kalorijų normos) padidina širdies ir kraujagyslių ligų mirtingumo riziką net 38 %.

Kokie produktai naudingi sveikatai?
Norint sumažinti riziką, svarbu, kad produktai, kurie sukelia lėtines ligas, neužimtų pagrindinės vietos jūsų racione. Įtraukite daugiau šviežio, neperdirbto maisto:
Daržovės, vaisiai, uogos ir ankštiniai
Ypač naudingi žali lapiniai augalai bei kryžmažiedės daržovės. Ankštiniai augalai (pupos, lęšiai) padeda reguliuoti cholesterolio lygį, gerina medžiagų apykaitą.
Nesmulkinti grūdai
Kasdien vartojant nesmulkintus grūdus, mirtingumo rizika sumažėja 8 %. Jie kartu su riešutais ir ankštiniais labiausiai gerina metabolinę sveikatą.
Riebios žuvys ir omega-3
Lašiša, sardinės, skumbrė – geriausi omega-3 šaltiniai. Jie mažina uždegimus ir stiprina širdį.
Riešutai ir sėklos
Gausūs sveikųjų riebalų, fitocheminių medžiagų ir skaidulų. Jie mažina mirtingumo riziką ir puikiai tinka metabolinės sveikatos gerinimui.
Jogurtas ir kefyras
Gyvųjų kultūrų turintys pieno produktai palaiko sveiką žarnyno mikrobiotą, mažina uždegimą ir stiprina imunitetą.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.