Daugeliui alergija sergančiųjų metų laikų kaita atneša ne tik orų permainas, bet ir nemalonius simptomus: čiaudulį, kosulį, nosies užgulimą ir kitus. Nors dažniausiai kaltinamas ore esantis žiedadulkių kiekis, tam tikri maisto produktai taip pat gali sustiprinti alergines reakcijas dėl savo uždegiminių savybių, histamino kiekio ar imuninio atsako. Nors sezoninių alergijų išgydyti neįmanoma, atidus požiūris į savo mitybą gali padėti suvaldyti uždegimą ir sumažinti simptomus. Žinodami, kokie maisto produktai gali pabloginti simptomus, kad galėtumėte lengviau išgyventi alergijos sezoną.
Riešutai gali pabloginti simptomus
Nors alergija medžių riešutams yra gana dažna, ar žinojote, kad sezoninė alergija medžių žiedadulkėms gali pabloginti simptomus ir padidinti jūsų jautrumą tam tikriems riešutams? Pavyzdžiui, žmonės, alergiški beržų žiedadulkėms, dažniau patiria alergines reakcijas į lazdyno ir migdolų riešutus. Taip yra todėl, kad šių riešutų baltymai yra panašūs į beržų žiedadulkėse esančius baltymus, sukeldami kryžminę reakciją.
Ramunėlės
Ramunėlės plačiai naudojamos dėl savo raminamųjų savybių, tačiau jos taip pat gali sukelti alergines reakcijas žmonėms, kurių anamnezėje yra sunkių alergijų žiedadulkėms. Dietologė Bid-Lose Francisque teigia: „Ramunėlėse yra baltymų, kurie gali reaguoti kryžmiškai su beržų žiedadulkėmis, sukeldami alergines reakcijas, tokias kaip odos bėrimai, kvėpavimo problemos ar, retais atvejais, anafilaksija.“ Net aukštos kokybės „grynais“ pažymėti ramunėlių produktai gali būti užteršti žiedadulkėmis, dar labiau padidindami alerginės reakcijos riziką. Jei esate linkę į alergijas, prieš vartodami ramunėlių arbatą, papildus ar eterinius aliejus, patartina pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu.
Tam tikri vaisiai ir daržovės gali pabloginti simptomus
Jei esate alergiški beržų, ambrozijų ar žolių žiedadulkėms, tam tikri vaisiai ir daržovės gali sukelti alergines reakcijas. Tai susiję su burnos alergijos sindromu (BAS) arba žiedadulkių-maisto alergijos sindromu (ŽMAS), kai imuninė sistema supainioja žalių vaisių ir daržovių baltymus su panašiais žiedadulkių baltymais. Pasekmė – alerginė reakcija, kuri gali būti nuo lengvos iki sunkios. Priklausomai nuo to, kokioms žiedadulkėms esate alergiški, štai ko reikėtų vengti:
- Ambrozijų žiedadulkės: bananai, agurkai, arbūzai, melionai, kantelupės, cukinijos.
- Žolių žiedadulkės: pomidorai, kantelupės, arbūzai, melionai, apelsinai.
- Beržų žiedadulkės: persikai, kriaušės, obuoliai, slyvos, morkos, salierai, kiviai, abrikosai, vyšnios.
Vis dėlto, ne visi, alergiški beržų žiedadulkėms, reaguoja į šiuos maisto produktus. „Kai kurie žmonės patiria tik lengvus simptomus, o kiti gali nereaguoti visai. Tačiau piko žiedadulkių sezono metu jautrumas gali padidėti, nes imuninė sistema jau yra suaktyvėjusi“, – teigia B. Francisque. Terminis apdorojimas arba vaisių ir daržovių lupimas gali padėti sumažinti reakcijų riziką, nes BAS sukeliančius baltymus galima suskaidyti karščiu arba pašalinti su odele.

Aštrus maistas
Nors aštrus maistas gali laikinai padėti atlaisvinti nosies sinusus, jis taip pat gali sudirginti jūsų kūną ir pabloginti alergijos simptomus. Aštriosios paprikos, tokios kaip jalapenai, habaneros ir čili pipirai, turi kapsaicino – junginio, kuris skatina histamino gamybą. Šis junginys gali potencialiai sustiprinti tokius simptomus kaip ašarojančios akys, sloga ir deginimo pojūtis lūpose, burnoje ar liežuvyje. Jei esate jautrūs histaminui, alergijos sezono metu apsvarstykite galimybę sumažinti aštraus maisto vartojimą, kad išvengtumėte papildomo dirginimo.
Alkoholis gali pabloginti simptomus
Daugelyje alkoholinių gėrimų, įskaitant alų, raudonąjį vyną, yra didelis histamino kiekis, kuris gali sukelti uždegimą ir alergines reakcijas. Dietologė Alexandria Hardy teigia: „Daugiacentriame tyrime nustatyta, kad alkoholio vartojimas buvo susijęs su šienlige, lyginant su asmenimis, kurie nevartojo alkoholio. Vyne esantis histaminas taip pat gali sukelti reakciją, panašią į sezonines alergijas, tokią kaip čiaudulys, sloga ir galvos skausmas, ir potencialiai pabloginti jau esamus alergijos simptomus.“
Alkoholis taip pat slopina diaminoksidazės (DAO) – fermento, atsakingo už histamino skaidymą organizme, gamybą. Kai DAO lygis sumažėja, histamino lygis pakyla, sukeldamas tokius simptomus kaip nosies užgulimas, galvos skausmai ir odos bėrimai. Be to, sulfitai (priedas daugelyje vynų) gali sukelti alergines reakcijas, įskaitant kvėpavimo problemas ir odos reakcijas. Jei esate jautrūs histaminui, rinkitės mažesnio histamino kiekio alkoholinius gėrimus, tokius kaip baltasis vynas ar šviesūs spiritiniai gėrimai, ir venkite gėrimų su sulfitais.
Pieno produktai
Ryšys tarp pieno produktų ir alergijos simptomų yra sudėtingas. A. Hardy aiškina: „Tradiciniai stebėjimo tyrimai gali rodyti didesnę šienligės riziką asmenims, kurie geria pieną, tačiau genetiniai tyrimai rodo priešingai. Yra daug nepatvirtintų teiginių apie pieno produktų vartojimą ir alergijos simptomus – dažniausiai minimas gleivių susidarymas ir čiaudulys – tačiau reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima nustatyti, ar pieno produktai yra apsauginiai, ar žalingi sezoninių alergijų kamuojamiems žmonėms.“ Kai kuriuose pieno produktuose, tokiuose kaip jogurtas ir brandinti sūriai, gali būti histamino, kuris gali sukelti alerginę reakciją jautriems asmenims.