Šis cikorijų gėrimas, anksčiau vadintas „vargšų kava“, šiandien pripažįstamas tikru sveikatos eliksyru.
Prisiminimai apie jį glaudžiai susiję su žiemos šventėmis pas senelius – šiltu gėrimo kvapu ir derlingos žemės aromatu, kuris iki šiol išlikęs atmintyje nuo pirmojo kartoko skonio paragavimo prieš beveik keturiasdešimt metų.
Svekuolišas gėrimas
Seniai žinomas kavos pakaitalas gaminamas iš cikorijos šaknų, cukrinių runkelių, miežių ir rugių.
Cikorijos šaknis, turtinga inulino, retai sutinkama kituose maisto produktuose ir gali būti naudinga esant šlapimo takų uždegimui, inkstų akmenligei, vidurių užkietėjimui ar apetito stokai.
Tačiau dėl rugių sudėtyje, ši cikorijų kava netinkama žmonėms, kurie netoleruoja glitimo.

Cikorijų gėrimas ir jo privalumai
padeda esant tulžies ir inkstų akmenligei, vidurių užkietėjimui, šlapimo takų infekcijoms; gerina medžiagų apykaitą ir gali padėti numesti svorio; gerina atmintį, mažina galvos skausmą, stiprina imuninę sistemą (ypač žiemą), gerina miego kokybę ir didina lytinį potraukį.
Cikorijų gėrimo paruošimas
Šio gėrimo paruošimas nereikalauja kažkokių specialių veiksmų ar įgūdžių. Primename, kad žemiau pateiktas proporcijas kiekvienas gali pasireguliuoti pagal save.
- 1 litro verdančio vandens
- 4 valgomųjų šaukštų „Melta“ mišinio
Užpilkite „Melta“ mišinį verdančiu vandeniu ir leiskite užvirti 10 minučių. Tada nukoškite ir mėgaukitės.
Pastaba: Gamybos instrukcijos nėra pateiktos, todėl pateikta standartinė užpilo gamybos metodika.
Paruošimas:
Užpilkite cikorijų kavą verdančiu vandeniu, leiskite užvirti, perkoškite ir mėgaukitės šiltu arba atšaldytu gėrimu. Išbandykite – tikrai nenusivilsite!
Kavą taip pat galima naudoti ne tik gėrmams ruošti. Šis mišinys puikiai tinka ir kepiniams bei desertams. Žemiau pateksime gardaus pyrago receptą, kurį tikrai verta išbandyti!

Pyragas su cikorijų kava
Šiam pyrago receptui daugiau nei 40 metų. Pyrago su „Melta“receptas, skirtas kepti maždaug 23 cm skersmens apvalioje kepimo formoje.
Biskvitui reikės:
- 2 kiaušinių
- 3/4 stiklinės cukraus
- 130 g sviesto arba kepinių margarino
- 2 valgomųjų šaukštų cikorijų mišinio
- 1-2 arbatinių šaukštelių kakavos (pagal skonį)
- 2 stiklinių (250 ml) kvietinių miltų
- ½ pakuotės kepimo miltelių (6,5 g)
- 200 ml pieno
Biskvito kepimas:
- Išplakite kiaušinius su cukrumi ir minkštu sviestu iki purumo.
- Po truputį suberkite miltus, kepimo miltelius ir kakavą.
- Lėtai įmaišykite pieną.
- Gautą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą arba riebalais išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes. Kepimo laiką patikrinkite dantų krapštuku.
- Leiskite atvėsti.
Kremo ruošimas:
- Išplakite minkštą sviestą su 2 arbatiniais šaukšteliais cikorijų kavos mišinio ir 150 g cukraus pudros.
Atvėsusį biskvitą aptepkite kremu.
Alternatyvus kremo receptas:
Sumaišykite 400 g riebios varškės su 3 valgomaisiais šaukštais paruoštos cikorijų kavos ir cukraus pudros pagal skonį. Jei norite tirštesnio kremo, įmaišykite pakelį želatinos.
Atvėsusį biskvitą aptepkite kremu ir papuoškite smulkintais riešutais. Konservuotų vaisių gabalėliai tarp biskvito ir kremo sluoksnių suteiks dar daugiau skonio. Skanaus!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.