Šokoladainis su sūdytos karamelės sluoksniu – tai nepaprastai gardus desertas, kuriame dera intensyvus juodojo šokolado skonis, drėgna ir minkšta tekstūra bei švelni, šiek tiek sūri karamelė.
Šokoladainis su sūdytos karamelės sluoksniu: receptas
Šis šokoladainis ne tik pasaldins dieną, bet ir nustebins skoniu bei kontrastu tarp saldumo ir subtilaus sūrumo.
Ingredientai:
Sūdytai karamelei:
- 150 g cukraus
- žiupsnelis jūros druskos
- 125 ml grietinėlės (riebios)
- 10 g sviesto (minkšto)
- Žiupsnelis druskos
Šokoladainiui:
- 180 g miltų
- 3 valg. š. kakavos
- ¼ arb. š. druskos
- 300 g juodojo šokolado (ne mažiau kaip 65–75 % kakavos sausųjų medžiagų)
- 150 g sviesto
- 4 kiaušiniai
- 220 g šviesaus ruduojo cukraus
- 150 g cukraus pudros
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Įkaitinti orkaitę iki 190 °C temperatūros. Ištepti 32×23 cm dydžio kepimo formą riebalais ir iškloti kepimo popieriumi.
2. Karamelei paruošti cukrų suberti į puodą ir kaitinti ant vidutinės kaitros kol jis ištirps ir taps tamsiai rudos spalvos. Nukelti nuo ugnies ir atsargiai berti druską bei supilti pusę grietinėlės. Masė pradės putoti ir stipriai garuoti, atsargiai.
3. Kai masė šiek tiek nusistovės įmaišyti likusią grietinėlę ir sviestą. Jei masė tampa netolygi, ją pašildyti ant silpnos kaitros ir maišyti kol taps vientisa. Supilti į ąsotėlį ir palikti atvėsti.
4. Šokoladainio pagrindui persijokite miltus, kakavą ir druską į didelį dubenį. Atskirai ištirpinti šokoladą ir sviestą puode ant vidutinės kaitros, tada šiek tiek atvėsinti.
5. Dideliame dubenyje išplakti kiaušinius, abu cukrus ir vanilės ekstraktą. Plakti kol masė taps šviesi ir puri. Įmaišyti tirpintą šokoladą, o po to – miltų mišinį, tik kol susijungs.
6. Supilkite pusę tešlos į paruoštą formą ir išlyginti paviršių. Ant viršaus užpilti ploną karamelės sluoksnį, paliekant kraštus švarius. Užpilti likusią tešlą ir švelniai sulyginti. Kepti 25-30 min, kol į vidurį įkištas medinis pagaliukas bus su keliais drėgnais trupiniais. Leisti visiškai atvėsti formoje.
7. Iškepusį desertą išimti iš formos ir supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Patiekiant galima papildomai apšlakstyti karamele ir papuošti riešutais.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.