Stiprus imunitetas – būtinas veiksnys siekiant apsisaugoti nuo sezoninių ligų ir išlikti energingiems. Štai 7 sveiki gėrimai imunitetui stiprinti.
Norint apsaugoti organizmą nuo sezoninių virusų, nepalankių oro sąlygų ir kitų infekcijų, būtina aprūpinti jį tam tikrais sveikais maisto produktais ir gėrimais.
Dauguma žmonių, norėdami sustiprinti imunitetą, pirmiausia renkasi vitaminą C. Tačiau vitaminas C – ne vienintelis būdas kovoti su infekcijomis.
Būtina atkreipti dėmesį ir į kitas svarbias maistingąsias medžiagas, tokias kaip antioksidantai, cinkas, vitaminas D ir kt.
Siekiant pagerinti kasdienį svarbių maistingųjų medžiagų vartojimą ir sustiprinti imunitetą, pateikiame keletą sveikų gėrimų. Taigi, ko laukiate? Pasirinkite vieną iš šių sveikų gėrimų ir sustiprinkite savo imunitetą!
Imuniteto stiprinimas su šiais gėrimais
Štai 7 sveiki gėrimai, kuriuos galite išbandyti norėdami sustiprinti savo imunitetą ir palaikyti bendrą sveikatą:
Žalioji arbata
Žalioji arbata žinoma dėl daugybės teigiamų savybių sveikatai, viena iš jų – gebėjimas stiprinti imunitetą. Joje gausu antioksidantų, ypač katechinų, tokių kaip epigallocatechin gallatas (EGCG), kurie, kaip įrodyta, gerina imuninės sistemos veiklą.
Dietologė dr. Rohini Patil teigia: „Antioksidantai padeda apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų, kurie gali pažeisti ląsteles ir susilpninti imuninę sistemą.“
Tyrime, paskelbtame žurnale „Plant Foods for Human Nutrition“, teigiama, kad žaliojoje arbatoje yra tokių aminorūgščių kaip L-teaninas, kuris gali padėti gaminti organizmą saugančias medžiagas T ląstelėse.
Taigi, reguliariai vartokite žaliąją arbatą, jei norite sustiprinti savo imunitetą.

Kurkuminas
Kurkuminas, kuriame gausu junginio, pasižyminčio stipriomis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.
Žurnale „Journal of Clinical Immunology“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad kurkuminas stiprina imuninę sistemą moduliuodamas T ląstelių, B ląstelių ir makrofagų aktyvavimą. Be imuniteto stiprinimo, jis gali padėti sumažinti širdies ligų riziką.
Burokėlių sultys
Burokėlių sultys – mažiau žinomas, bet labai veiksmingas gėrimas imunitetui stiprinti.
Turtingos tokių svarbių maistingųjų medžiagų kaip vitaminas C, folatai, manganas, geležis ir fitonutrientų, tokių kaip betalainai, burokėliai yra geras antioksidantų ir priešuždegiminių savybių šaltinis.
Šios maistinės medžiagos palaiko imuninės sistemos funkciją skatindamos sveiką kraujotaką ir mažindamos uždegimą.
Tyrimai, paskelbti žurnale „Food Science and Nutrition“, rodo, kad burokėliuose gausu natūralių cheminių medžiagų, vadinamų nitratais, kurios gali pagerinti kraujotaką ir sumažinti kraujospūdį.
Norėdami paruošti burokėlių sultis, sumaišykite šviežias burokėles su vandeniu ir perkoškite masę, kad pašalintumėte tirščius.
Galima įpilti šiek tiek citrinos sulčių arba imbiero, kad pagerintumėte skonį. Reguliariai geriant burokėlių sultis, galima detoksikuoti organizmą.

Citrusinių vaisų kokteilis
Citrusiniai vaisiai, tokie kaip apelsinai, citrinos ir greipfrutai, yra turtingi vitamino C ir antioksidantų šaltinis – gyvybiškai svarbios maistinės medžiagos, žinomos dėl imunitetą stiprinančių savybių.
„Vitaminas C didina baltųjų kraujo kūnelių, kurie yra būtini kovojant su infekcijomis, gamybą. Jis taip pat veikia kaip antioksidantas, saugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos“, – sako medicinos ekspertė Patil.
Jį galite paruošti iš mėgstamų citrusinių vaisių, sumaišydami juos su vandeniu. Norėdami pagerinti skonį, galite įdėti šiek tiek medaus arba mėtų.
Imbierinis limonadas
Imbieras – dar vienas galingas ingredientas, pasižymintis imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Tyrimai rodo, kad imbiere yra biologiškai aktyvių junginių, tokių kaip gingerolis, turintis stiprių priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių.
Taigi, jis gali padėti sumažinti uždegimą, sustiprinti imuninį atsaką ir palengvinti peršalimo ir gerklės skausmo simptomus. Norėdami pasigaminti imbierinį limonadą, sumaišykite šviežiai spaustas citrinos sultis su tarkuotu imbieru ir vandeniu.
Pasaldinkite medumi. Šis gėrimas ne tik stiprina imunitetą, bet ir suteikia gaivų bei rūgštų skonį, todėl yra puikus gėrimas bet kuriuo paros metu.
Uogų gėrimas
Tokios uogos kaip mėlynės, braškės ir avietės yra prisotintos vitaminais, mineralais ir antioksidantais. Juose ypač daug vitamino C ir flavonoidų, kurie padeda sumažinti oksidacinį stresą ir uždegimą.
Flavonoidai, kaip įrodyta, moduliuoja imuninių ląstelių aktyvumą, stiprindami organizmo apsaugos mechanizmus. Tyrime, paskelbtame žurnale „Nutrition Reviews“, teigiama, kad uogų sulčių gėrimas taip pat gali pagerinti virškinimą skatindamas reguliarų tuštinimąsi ir užkertant kelią vidurių užkietėjimui.
Skanų uogų gėrimą galima paruošti sumaišius šviežių arba šaldytų uogų mišinį su vandeniu arba jogurtu. Įdėjus banano arba šiek tiek medaus, gėrimas taps saldesnis ir maistingesnis.

Kombucha
Kombucha – fermentuota arbata, išpopuliarėjusi dėl savo probiotikų kiekio ir teigiamo poveikio sveikatai.
Tyrime, paskelbtame žurnale „Chinese Herbal Medicines“, teigiama, kad kombucha probiotikai palaiko žarnyno sveikatą, išlaikydami sveiką naudingų bakterijų pusiausvyrą, kuri yra gyvybiškai svarbi stipriai imuninei sistemai.
Be to, kombucha arbatoje yra antioksidantų, taip pat B vitaminų ir fermentų, kurie dar labiau palaiko imunitetą. Taigi, norėdami sustiprinti imunitetą, gerkite kombucha ir pagerinkite savo organizmo atsaką į ligas.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltiniai:
https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/healthy-drinks-for-immunity/