Nors sveika mityba yra svarbi visą gyvenimą, po 50-ies metų ji tampa ypač reikšminga. Būtent šiame amžiuje organizmas pradeda patirti didesnius pokyčius, o jo resursai, deja, senka. Jaunystėje kūnas dar turi tam tikrą atsargą, leidžiančią atlaikyti netinkamos mitybos pasekmes. Tačiau po 50-ies jam reikia sąmoningos pagalbos, kad išlaikytų sveikatą ir gerą savijautą.
Pagrindinės mitybos klaidos po 50-ies ir kaip jų išvengti:
- Didelės porcijos: Jauname amžiuje organizmas dar gali susidoroti su didesniu maisto kiekiu ir kalorijomis, tačiau po 50-ies būtina atidžiau stebėti porcijų dydį. Metams bėgant, medžiagų apykaita lėtėja, o nesumažinus kalorijų kiekio, porcijų dydžio ir valgymo dažnumo, kyla didelė rizika priaugti svorio, kurį vėliau bus sunku numesti. Valgykite mažomis porcijomis, idealu – ne daugiau nei telpa jūsų delne. Rekomenduojama valgyti 5-6 kartus per dieną.
- Nepakankama mitybos pusiausvyra: Svarbu, kad jūsų mityboje būtų pakankamai riebalų, baltymų ir angliavandenių. Įtraukite į savo racioną pieno produktus (turtingus kalciu), daržoves, vaisius (skaidulos) ir žuvį (omega-3 riebalų rūgštys). Stenkitės, kad organizmas gautų visų reikalingų medžiagų. Visiškai arba iš dalies atsisakykite pusfabrikačių (dešrelių, paruoštų kotletų ir kt.). Geriau juos pakeiskite namuose pagamintais patiekalais, kuriuose yra minimalus druskos ir konservantų kiekis. Venkite gazuotų gėrimų, pakeiskite juos namų gamybos kompotais, arbatomis, paprastu vandeniu. Taip pat atsisakykite konservuotų produktų, valgykite šviežias daržoves. Po 50-ies metų sumažinkite druskos vartojimą.
- Neteisingas maisto gaminimo būdas: Atsisakykite kepto maisto, ypač dideliame kiekyje aliejaus. Pirmenybę teikite troškintiems, virtiems ir orkaitėje keptiems patiekalams.
- Nepakankamas kalcio turinčių produktų vartojimas: Po 50-ies metų osteoporozė tampa rimta problema. Kasdien į savo mitybą įtraukite kalcio turinčių produktų.
- Vitaminų ir maisto papildų ignoravimas: Tinkamai parinkti papildai gali padėti organizmui susidoroti su amžiaus pokyčiais. Prieš vartojant papildus, atlikite išsamų kraujo tyrimą ir pasitarkite su gydytoju, kuris padės jums pasirinkti tinkamus vitaminus ir maisto papildus. Atminkite, kad su maistu negalime gauti 100% reikalingų medžiagų.
- Dietų laikymasis: Po 50-ies metų geriau neatsisakyti tam tikrų maisto produktų (pvz., baltymų ar keto dietos), nes šiuo amžiuje daug sunkiau atkurti sutrikusius mechanizmus. Verčiau rinktis subalansuotą mitybą, nei drastiškas dietas.
- Nepakankamas vandens vartojimas: Rekomenduojama išgerti 2 litrus vandens per dieną, tačiau ne visiems tai pavyksta. Pasirinkite individualų vandens kiekį, tačiau atminkite, kad idealu išgerti bent 4-5 stiklines vandens per dieną.
- Skystų patiekalų trūkumas: Tokie patiekalai turi mažesnį kalorijų kiekį ir gali tapti tikru išsigelbėjimu po 50-ies metų. Įtraukite į savo mitybą sriubas, padažus, vaisius ir daržoves, kuriuose yra daug skysčių (agurkai, arbūzai).
- Per karšto maisto valgymas: Po 50-ies metų per karštas maistas tampa dideliu stresu organizmui. Valgykite vidutiniškai šiltą maistą.

Mityba po 50-ies metų vyrams ir moterims iš esmės nesiskiria. Abiejų lyčių organizmuose lėtėja reprodukcinės funkcijos, todėl maistas tampa tik energijos šaltiniu organizmo funkcijoms palaikyti.
Ekspertai taip pat pataria nepamiršti „mažų malonumų” – puodelio kavos ar taurės vyno. Tačiau tai turėtų būti daroma retai, tik ypatingomis progomis. Tai neturės neigiamo poveikio organizmui, o priešingai, padės gauti teigiamų emocijų, kurios yra svarbios gerai savijautai.
Šaltinis: https://tsn.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.