Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Receptai

Svogūnų sriuba. Kokia jos kilmė ir kaip pasigaminti?

Silvija
Autorius Silvija
Publikuota: 2024-12-10
Komentarų: 0
7 min. skaitymo
Prancūziška svogūnų sriuba, receptas ir istorija
Prancūziška svogūnų sriuba, receptas ir istorija

Svogūnų derlius jau nuimtas, todėl dabar puikus metas pasimėgauti prancūziška svogūnų sriuba. Ši klasikinė sriuba yra vienas iš Prancūzijos virtuvės perliukų, garsėjantis savo paprastumu, tačiau turtingu ir unikaliu skoniu.

Šiame straipsnyje sužinosite apie svogūnų sriubos istoriją, pagrindinius ingredientus ir kaip ją paruošti savo namuose.

Svogūnų sriuba ir jos istorija

Svogūnų sriuba turi gilias šaknis, siekiančias net senovės Romos laikus. Per istoriją ji buvo laikoma paprastu ir prieinamu patiekalu, nes svogūnai visada buvo lengvai auginami ir plačiai paplitę.

Tačiau šiandien prancūziška svogūnų sriuba yra vertinama kaip gurmaniškas patiekalas, kurį mėgsta tiek paprasti žmonės, tiek gurmanai visame pasaulyje.

Viena legenda pasakoja, kad prancūzišką svogūnų sriubą išrado karalius Liudvikas XV. Vieną vėlyvą naktį, būdamas savo medžioklės namelyje, jis pajuto alkį, tačiau sandėliuke rado tik svogūnų, sviesto ir šampano. Sumaišęs šiuos ingredientus, jis sukūrė pirmąją svogūnų sriubą.

Kitas pasakojimas teigia, kad šią sriubą populiarino Stanislovas Leščinskis, Lenkijos karalius ir Prancūzijos karalienės tėvas. Jis paragavo svogūnų sriubos vienoje Šampanės užeigoje ir taip ja susižavėjo, kad nenorėjo išvykti, kol neišmoko jos recepto. Vėliau jis pristatė šią sriubą Versalio rūmuose, kur ji greitai tapo populiari.

Nepaisant tikslios kilmės, XIX amžiuje svogūnų sriuba įgijo ypatingą populiarumą Paryžiaus Les Halles turgaus rajone. Ten esantys restoranai, tokie kaip „Au Pied de Cochon” ir „La Poule au Pot”, patobulino receptą, pridėdami daug tarkuoto sūrio ir papildomai kepdami sriubą orkaitėje.

Taip gimė garsioji „Gratinée des Halles” – sriuba, kuri sugebėjo sujungti skirtingas socialines klases ir tapo tiek darbininkų, tiek naktinių Paryžiaus lankytojų mėgstamu patiekalu.

Prancūziška svogūnų sriuba, istorija

Prancūziškos svogūnų sriubos ingredientai

Prancūziška svogūnų sriuba yra pagaminta iš paprastų, bet kokybiškų ingredientų, kurie kartu sukuria nepakartojamą skonį.

  • Svogūnai: dažniausiai naudojami geltoni arba saldūs svogūnai dėl savo saldaus ir švelnaus skonio.
  • Sviestas: skirtas svogūnams karamelizuoti ir suteikti jiems gilų skonį.
  • Mėsos sultinys: tradiciškai naudojamas jautienos sultinys, suteikiantis sriubai gilų ir turtingą skonį.
  • Vynas: sausas baltas arba raudonas vynas pridedamas skonio gilinimui ir aromatui.
  • Prieskoniai: lauro lapai, čiobreliai, druska ir šviežiai malti juodieji pipirai.
  • Duona: prancūziškas batonas arba kita balta duona, supjaustyta riekelėmis ir šiek tiek padžiovinta.
  • Sūris: Gruyère, Comté arba Emmental sūriai, kurie puikiai tirpsta ir suteikia kremiškumo.

Prancūziška svogūnų sriuba: receptas

Klasikinė prancūziška svogūnų sriuba ruošiama karamelizuojant svogūnus, pagardinant juos baltu vynu ir jautienos sultiniu, o patiekiama su skrudinta prancūziška duona ir sūriu. Šis receptas, nors ir paprastas, reikalauja kantrybės ir kruopštumo karamelizuojant svogūnus, kad sriuba įgautų sodrų skonį ir gražią spalvą.

Prancūziška svogūnų sriuba receptas

Kiek užtruksite? Apie 1 valandą.
Kiek žmonių pavalgys? 4 žmonės.
Kaip sunku pagaminti? Lengva!

Ingredientai:

  • 8 vidutinio dydžio geltoni svogūnai
  • 1 valgomasis šaukštas miltų
  • 2 česnako skiltelės, smulkiai pjaustytos
  • 2-3 lauro lapai
  • 1 litras jautienos sultinio (galite naudoti ir vištienos arba daržovių sultinį)
  • 250 ml sauso balto vyno (nebūtina, bet rekomenduojama)
  • 30 g nesūdyto sviesto
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
  • 100 g tarkuoto Gruyère ar kito kietojo sūrio
  • 1 prancūziškas batonas, supjaustytas riekelėmis

Paruošimo eiga:

Svogūnų paruošimas:

  • Nulupkite svogūnus ir supjaustykite plonais pusžiedžiais.
  • Dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą kartu su alyvuogių aliejumi.
  • Sudėkite svogūnus ir kepkite juos apie 25-30 minučių, kol jie taps auksinės rudos spalvos ir karamelizuosis. Nuolat maišykite, kad išvengtumėte pridegimo.

Sriubos paruošimas:

  • Į karamelizuotus svogūnus pridėkite smulkintą česnaką ir kepkite dar 1-2 minutes.
  • Pabarstykite miltais ir gerai išmaišykite, kepkite dar apie 2 minutes, kad miltai prarastų žalią skonį.
  • Supilkite baltą vyną ir maišykite, nuimdami nuo puodo dugno prilipusius svogūnų gabalėlius.
  • Įpilkite karštą sultinį, pridėkite lauro lapus ir čiobrelius.
  • Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir leiskite sriubai virti apie 20 minučių. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.

Duonos ir sūrio paruošimas:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 200°C arba naudokite grilio funkciją.
  • Batono riekeles išdėliokite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje apie 5 minutes, kol jos taps traškios.
  • Išimkite iš orkaitės ir kiekvieną riekelę pabarstykite tarkuotu sūriu.

Sriubos užbaigimas:

  • Supilkite sriubą į karščiui atsparius dubenėlius arba puodelius.
  • Ant viršaus uždėkite po kelias sūriu pabarstytas duonos riekeles.
  • Padėkite dubenėlius ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę dar 5-7 minutėms, kol sūris išsilydys ir taps auksinės spalvos.

Patiekimas:

  • Atsargiai išimkite dubenėlius iš orkaitės (jie bus labai karšti!).
  • Patiekite sriubą karštą, galbūt papuošę šviežiais čiobreliais ar smulkintais laiškiniais svogūnais.
Prancūziška svogūnų sriuba, lengva pagaminti
Prancūziška svogūnų sriuba lengva pagaminti

Patarimai ir variacijos

  • Gilesniam skoniui: galite pridėti šlakelį konjako ar brendžio prieš supilant sultinį.
  • Vegetariška versija: pakeiskite mėsos sultinį daržovių sultiniu ir naudokite vegetarišką sūrį.
  • Prieskoniai: eksperimentuokite su prieskoniais, pridėdami šviežių čiobrelių šakelių ar šlakelį balzaminio acto.
  • Sūrio pasirinkimas: jei neturite Gruyère, pabandykite naudoti kitus lydytus sūrius, tokius kaip Provolone ar Mozzarella, nors skonis šiek tiek skirsis.
  • Duonos tekstūra: jei norite minkštesnės duonos sriuboje, nenaudokite orkaitės ir tiesiog uždėkite šviežią duonos riekelę ant sriubos prieš pabarstydami sūriu.

Kodėl verta išbandyti šią sriubą?

  • Sezoniškumas: tai puikus būdas panaudoti šviežią svogūnų derlių.
  • Šiluma ir komfortas: sriuba idealiai tinka šaltoms rudens ar žiemos dienoms, suteikdama šilumos ir jaukumo.
  • Kultūrinė patirtis: pasigamindami šią sriubą, jūs prisiliečiate prie Prancūzijos kulinarinės istorijos ir tradicijų.
  • Ekonomiškumas: ingredientai yra nebrangūs ir lengvai prieinami, todėl tai puikus patiekalas taupiems.
  • Universalumas: receptą galima lengvai pritaikyti pagal asmeninius skonius ir pageidavimus.

Pasimėgaukite svogūnų sriuba ir jūs!

Prancūziška svogūnų sriuba yra ne tik gardus patiekalas, bet ir istorijos bei tradicijų kupinas kulinarinis šedevras. Išbandykite šį receptą savo virtuvėje ir leiskite sau pasinerti į prancūziškos kulinarijos pasaulį!

Šaltiniai:

  1. https://worldinparis.com/french-onion-soup
  2. https://corkdining.com/fine-dining/the-history-of-french-onion-soup/
  3. https://www.frenchonionsoup.ca/history
  4. https://ethnicspoon.com/french-onion-soup-and-its-history/
  5. hhttps://www.matthewryle.com/blog/the-history-of-french-onion-soup-and-how-to-get-the-perfect-balance-of-flavors

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Prancūziška sriubasriubasriubos receptasSvogūnasSvogūnų patiekalaisvogūnų sriuba

AutoriusSilvija
Esu Silvija, Laikas.lt straipsnių autorė. Myliu rašymą, bet labiausiai patinka tai daryti prasmingai. Tikiuosi, kad mano straipsniai skaitytojams padeda ne tik sužinoti, ką nors naujo, bet ir turiningai praleisti tas kelias minutes skaitant.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Salotos su sūrio padažu
Receptai

Salotos su sūrio padažu

2024-01-10
Brokolių košė
Košės

Brokolių košė

2024-01-18
Maltiniai su žolelėmis ir pomidorais
Mėsos patiekalai

Maltiniai su žolelėmis ir pomidorais

2024-01-19
Karštas vynas
Gėrimai

Karštas vynas

2024-01-17

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?