Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Gyvenimas

Tai kurios braškės vis dėlto geresnės? Lietuviškos ar lenkiškos?

Gintarė Naruševičiūtė
Autorius Gintarė Naruševičiūtė
Publikuota: 2025-04-27
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Kurios braškės vis dėlto geresnės - lietuviškos ar lenkiškos?
Kurios braškės vis dėlto geresnės - lietuviškos ar lenkiškos?

Braškės – vienos iš labiausiai laukiamų vasaros gėrybių. Vos tik pasirodo pirmosios uogos turguje ar parduotuvėje, daugelis susiduria su klausimu: kurios braškės geresnės – lietuviškos ar lenkiškos? Atsakymas priklauso ne tik nuo skonio, bet ir nuo kitų svarbių veiksnių, kuriuos verta apsvarstyti.

Skonis – ar tikrai lietuviškos saldesnės?

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl lietuviai taip vertina lietuviškas braškes – jų skonis. Vietoje augintos braškės dažnai skinamos visiškai sunokusios, todėl būna saldesnės, kvapnesnės ir sultingesnės. Be to, trumpesnis kelias nuo lauko iki stalo leidžia išsaugoti daugiau natūralaus skonio ir aromato. Ūkininkai dažnai jas skina ryte ir jau tą pačią dieną siūlo turgeliuose ar krautuvėlėse, todėl jos būna itin šviežios.

Tuo tarpu lenkiškos braškės, ypač atvežtinės į prekybos centrus, dažnai skinamos dar ne visai sunokusios, kad išgyventų transportavimą ir ilgiau išliktų tinkamos prekybai. Tai reiškia, kad jos noksta jau po skynimo – ne ant krūmo, o dėžutėje ar sandėlyje. Dėl to jos gali būti mažiau saldžios, turėti silpnesnį kvapą ir sausoką tekstūrą. Žinoma, pasitaiko ir kokybiškų lenkiškų braškių, ypač jei jos perkamos iš patikimų augintojų, bet dažniausiai jos nusileidžia lietuviškoms skonio savybėmis.

Be to, daugelis žmonių pastebi, kad lietuviškos braškės tiesiog primena vaikystę – jų skonis artimesnis „tikrai braškei“, kokią atsimename nuo seno, o tai dar labiau sustiprina emocinį ryšį su vietos derliumi.

Šviežumas ir kelionės atstumas

Lietuviškos braškės dažniausiai atkeliauja tiesiai iš ūkio, kartais net tą pačią dieną, kai buvo nuskintos. Tai reiškia mažesnį kelionės atstumą ir trumpesnį laiką tarp nuskynimo ir jūsų stalo. Tokiu būdu uogos išlieka maksimaliai šviežios, nepraradusios nei skonio, nei kvapo, nei maistinių savybių. Tai ypač svarbu šiltuoju metų laiku, kai braškės labai greitai genda.

Lenkiškos braškės, net ir šviežios, iki prekybos vietų keliauja kelias dienas, todėl dažniau būna kiek praradusios sultingumą ar net minkštėjančios. Transportavimo metu jos dažnai laikomos vėsiuose sandėliuose ar sunkvežimiuose, kur ne tik lėtėja jų nokimo procesas, bet ir gali prasidėti uogų minkštėjimas bei fermentacija. Be to, siekiant išvengti gedimo, jos paprastai skinamos dar nevisiškai prinokusios, todėl net atrodydamos gražiai, skoniu jos dažnai nusileidžia ką tik nuskintoms vietinėms uogoms.

Šis skirtumas tarp „gyvos“, ką tik nuskintos lietuviškos braškės ir atvežtinės, kelias dienas keliavusios lenkiškos yra esminis, kai norime pasirinkti tikrai šviežią, kokybišką produktą.

Kurios braškės vis dėlto geresnės - lietuviškos ar lenkiškos? transportavimas ir šviežumas

Kaina: ar visada verta mokėti daugiau?

Lenkiškos braškės neretai pigesnės – tai faktas. Dėl didesnio masto ūkių, gerai išvystytos infrastruktūros ir ilgesnio vegetacijos sezono, lenkų augintojai gali pasiūlyti konkurencingas kainas net ir eksportui. Didesni kiekiai leidžia mažinti savikainą, todėl jų braškės prekybos centruose neretai atrodo patrauklesnės kainų lentelėje.

Visgi lietuviškos uogos dažnai laikomos „sezonine prabanga“, už kurią verta mokėti šiek tiek daugiau ne tik dėl šviežumo, bet ir dėl paramos vietos ūkininkams. Rinkdamiesi lietuviškas braškes, prisidedame prie mūsų žemdirbių išlikimo, tvarios žemės ūkio plėtros bei krašto ekonomikos. Be to, pirkdami vietoje, mažiname transportavimo poveikį aplinkai ir remiame tvaresnį vartojimą.

Chemijos klausimas

Vis daugiau pirkėjų susimąsto ir apie tai, kiek chemijos tenka uogoms užauginti. Tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje galioja vienodi Europos Sąjungos reglamentai, reglamentuojantys pesticidų naudojimą ir maisto saugą. Vis dėlto praktika skiriasi – pasitaiko atvejų, kai braškės iš užsienio auginamos naudojant intensyvesnę chemiją, siekiant užtikrinti didesnį derlių ar ilgesnį galiojimo laiką transportavimui. Dėl to kyla klausimų ne tik dėl skonio, bet ir dėl galimos likutinės chemijos poveikio sveikatai.

Lietuviški ūkiai dažnai būna mažesnio masto, todėl daugeliui jų lengviau valdyti auginimo procesus ir rinktis tausojančias praktikas. Be to, vis daugiau ūkininkų pereina prie ekologinio ūkininkavimo arba mažai intensyvių auginimo metodų. Tokie ūkiai vengia perteklinio tręšimo, naudoja biologines kenkėjų kontrolės priemones ir orientuojasi į kokybę, o ne tik į kiekybę.

Ši tendencija ypač svarbi šeimoms su vaikais, sveikatingumo šalininkams ar tiems, kurie nori vartoti kuo natūralesnį maistą. Tad renkantis braškes verta pasidomėti ne tik jų kilme, bet ir kaip jos buvo užaugintos – etiketės, ūkio pavadinimas ar net pokalbis su pačiu augintoju gali atskleisti daugiau nei vien tik uogų išvaizda ar kaina.

Kurios braškės vis dėlto geresnės - lietuviškos ar lenkiškos? Chemijos naudojimas auginime

Sezono ilgis ir pasirinkimas

Lenkiškos braškės turguose atsiranda anksčiau nei lietuviškos, nes klimatas leidžia pradėti sezoną keliomis savaitėmis anksčiau. Šiltesnis pavasaris, ilgesnis vegetacijos laikotarpis ir plačiai taikoma ankstyvoji šiltnaminė auginimo praktika leidžia lenkams tiekti braškes į užsienio rinkas dar tuomet, kai lietuviški laukai tik pradeda busti. Dėl to jos tampa populiariu pasirinkimu pavasario pradžioje, ypač tarp nekantriai pirmųjų uogų laukiančių vartotojų.

Kita vertus, kai jau prasideda lietuviškų braškių sezonas – daugeliui tai tarsi signalas, kad atėjo tikro skonio metas. Tuomet pirkėjai aktyviai ieško lietuviškų uogų, dažnai net atpažįsta jas pagal kvapą ar išvaizdą. Tai tampa ne tik kulinariniu, bet ir emociniu momentu – sezoninių gėrybių laukimas įgauna prasmę, o pasirinkimas dažnai grindžiamas ne tik logika, bet ir nostalgiška nuojauta, jog „savos“ braškės vis tiek skaniausios.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:braškėsLenkiškos braškėslietuviškos braškės

AutoriusGintarė Naruševičiūtė
Esu Gintarė, „Aktualu“, „Įdomu“ ir „Patarimai“ skilčių straipsnių redaktorė. Mano tikslas – šviesti visuomenę ir paskatinti žvelgti į dalykus lengviau bei paprasčiau. Siekiu, kad mano straipsniai būtų informatyvūs, pateikiantys vertingas įžvalgas ir praktiškus patarimus, kuriuos lengva pritaikyti kasdienybėje. Mano tikslas – kurti aktualų ir įkvėpiantį turinį Laikas.lt skaitytojams.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

„Salsasisters“:  salsai ribų nėra
Naujienos

„Salsasisters“: salsai ribų nėra, o šokti gali visi norintys (Interviu, video)

2012-01-05
Naujų mados dizainerių konkursas „Injekcija“ pirmą kartą organizuojamas Lietuvoje ir Latvijoje
Mada

Naujų mados dizainerių konkursas „Injekcija“ pirmą kartą organizuojamas Lietuvoje ir Latvijoje

2014-09-17
Kaip užsiauginti žaliąjį česnaką namuose: paprastas būdas
Gyvenimas

Kaip užsiauginti žaliąjį česnaką namuose: paprastas būdas mėgautis šviežia žaluma

2025-03-02
Atviras policijos policininko laiškas visuomenei ir politikams
Naujienos

Atviras policijos policininko laiškas visuomenei ir politikams

2015-11-16

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?