Vištienos ir šoninės pyragas – šis vištienos pyragas su traškia tešla ir aromatingu įdaru yra itin soti ir skani idėja, puikiai tinkanti tiek kasdieniam, tiek ypatingam vakarienei.
Vištienos ir šoninės pyragas: receptas
Patiektas su šviežiais žalumynais arba šiek tiek jogurto, toks pyragas taps tikru stalo akcentu ir visų pamėgtu patiekalu.
Ingredientai:
- 6 vištų šlaunelės
- 4 salierų stiebai
- 4 lauro lapai
- 200 ml sauso baltos vyno
- 300 ml vištienos sultinio
- 250 g rūkytos šoninės
- 1 didelis svogūnas
- 50 g sviesto
- 60 g miltų
- 2 valg. š. grietinėlės (35% riebumo)
- 1 valg. š. grūdėtųjų garstyčių
- 2 x 375 g pakeliai šaldytos sviestinės sluoksniuotos tešlos
- 1 kiaušinis
- druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 C temperatūros.
2. Į didelį kepimo indą sudėti vištienos šlauneles, pjaustytus salierus ir lauro lapus, užpilti vynu ir sultiniu, pagardinti druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Užvirinti vidutinės kaitros, uždengti dangčiu ir perkelti į orkaitę 30–40 min, arba kol vištiena bus išvirusi ir minkšta. Palikti atvėsti.
3. Kai atvės, vištieną nukaulinti (kaulai gali būti naudojami sultinio gamybai). Vištieną suplėšyti į mažus gabalėlius ir perkelti į dubenį. Nukošti sultinį (pasilikti salierus, o lauro lapus išmesti). Turėtų būti apie 750 ml sultinio. Jei ne, papildyti šiek tiek sultinio arba baltojo vyno.
4. Įkaitinti didelę keptuvę ir kepti pjaustytus šoninės gabalėlius ant vidutinės kaitros 3 min. Sudėti smulkintą svogūną, uždengti dangčiu ir kepti dar 10 min, kol svogūnas suminkštės. Įdėti sviestą, maišyti kol ištirps, tada suberti miltus ir maišyti, kad gautųsi košelė (roux). Po truputį pilti sultinį į miltus nuolat maišant ir virkite aukštoje kaitroje, kol masė sutirštės ir gausis tirštas padažas.
5. Įdėti šiek tiek druskos ir pipirų, iš puodo atidėtus salierus, įpilti grietinėlę ir sudėti garstyčias. Gerai viską išmaišyti. Tada sudėti vištienos gabalėlius. Viską perkelti į kepimo indą, išlyginti paviršių. Palikti atvėsti, tada uždengti ir dėti į šaldytuvą 30 min.
6. Tuo tarpu paruošti pyrago tešlą. Lengvai pabarstyti stalviršį miltais ir leisti tešlai atšilti iki kambario temperatūros. Tuomet iškočioti kiekvieną tešlos lakštus iki maždaug 3 mm storio.
7. Išimti įdarą iš šaldytuvo ir aptepti indo kraštus šiek tiek suplaktu kiaušiniu. Atsargiai uždėti iškočiotą tešlą ant atvėsinto įdaro. Nupjauti perteklinę tešlą aplink kraštus ir lengvai paspausti, kad gerai sukibtų kraštai.
8. Padidinti orkaitės temperatūrą iki 200 C temperatūros. Aptepti tešlą likusiu suplaktu kiaušiniu ir kepkite 30 min, kol tešla taps auksinė ir iškepusi, o vištiena pradės burbuliuoti.
Recepto šaltinis: https://www.bbc.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.