Duona yra pagrindinis maistas daugelio šalių staluose, o ypač tai galioja Ukrainoje. Tačiau dažnai girdime priekaištų, kad duona kenkia sveikatai ir gali neigiamai paveikti figūrą. Vis dėlto, kaip teigia sertifikuota mitybos specialistė Lisa Richards, problema slypi ne pačioje duonoje, bet jos pasirinkime. Pateikiame jums informaciją apie sveikesnes ir mažiau naudingas duonos rūšis.
Kokia duona kenksminga?
Visų pirma, mitybos specialistė įspėja apie baltąją duoną, kuri yra viena iš blogiausių pasirinkimų. Baltos duonos pagrindą sudaro rafinuoti baltieji miltai, kuriuose trūksta svarbių maistinių medžiagų. Be to, baltoji duona turi daug „greitųjų“ angliavandenių, kurie sukelia greitus cukraus kiekio kraujyje šuolius, todėl žmogus greitai jaučiasi sotus, tačiau tuoj pat vėl užsimano valgyti.
Be to, šis duonos tipas beveik neturi ląstelienos, todėl dažnai vadinamas „tuščiomis kalorijomis“, kurios tiesiogiai prisideda prie svorio augimo. Taip pat baltoje duonoje yra konservantų ir papildomų medžiagų, kurios gali neigiamai paveikti virškinimą.

Kokia duona yra sveikiausia?
Jei norite mėgautis duona ir tuo pačiu rūpintis savo sveikata, pasirinkite šias sveikesnes duonos rūšis:
Visagrūdė duona
Tai paprasčiausias ir efektyviausias žingsnis link sveikesnės mitybos. Visagrūdė duona yra turtinga ląstelienos, todėl ilgiau išlaiko sotumo jausmą, gerina virškinimą ir palaiko žarnyno sveikatą. Jos nauda yra ne tik sveikatai, bet ir energijos suteikimui visai dienai.
Ruginė duona
Tai puiki alternatyva tiems, kurie stebi savo svorį. Ruginėje duonoje gausu vitaminų ir mineralų, tokių kaip kalis ir selenas, ji ilgai išlaiko sotumo jausmą ir yra mažai kaloringa – tik apie 65 kcal per riekę. Tai idealus pasirinkimas norintiems valgyti skaniai ir sveikai.
Raugo duona
Lisa Richards teigia, kad raugo duona yra pati vertingiausia pasirinkimo galimybė. Dėl natūralios fermentacijos procesų ši duona yra lengviau virškinama, lėtai išskiria energiją ir ilgiau palaiko sotumo jausmą. Tokia duona ne tik sveika, bet ir skani, suteikianti daugiau naudos organizmui.
Ar reikia atsisakyti duonos?
Lisa Richards pabrėžia, kad nėra būtinybės visiškai atsisakyti duonos. Svarbiausia – sąmoningai rinktis sveikesnes alternatyvas, tokias kaip visagrūdė, ruginė arba rauginta duona. Tai leis mėgautis duona ir tuo pačiu palaikyti sveiką figūrą bei gerą savijautą.
Kaip išsirinkti duoną savo mityboje?
Norint pasiekti maksimalų naudos efektą ir nesugadinti figūros, geriausia rinktis duoną su daugiau maistinių medžiagų, tokią kaip visagrūdė, ruginė ar rauginta duona. Atsisakius baltos duonos ir pereinant prie sveikesnių variantų, galite pasiekti puikių rezultatų, nepakenkdami sveikatai.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.