Sviestas – tai puikus ingredientas, kuris suteikia daugybei patiekalų išskirtinį skonį ir aromatą. Tačiau, kai kalbama apie kepimą, sviestas gali turėti ir nepageidaujamų savybių. Kepant tiesiai su sviestu, jis greitai perkaista ir pradeda degti, kas gali sugadinti tiek patiekalo skonį, tiek išvaizdą. Dėl šios priežasties daugelis šeimininkių renkasi sviesto ir augalinio aliejaus mišinį, kad pasiektų geriausius rezultatus.
Kodėl sviestas nedera su aukšta kepimo temperatūra?
Sviestas turi žemą degimo temperatūrą, tik apie 150 laipsnių, todėl jo naudojimas aukštoje temperatūroje gali sukelti problemų. Kai sviestas pradeda degti, jis ne tik sugadina patiekalo skonį, bet ir įgauna nemalonų kartoką skonį, dėl kurio patiekalas gali tapti nevalgomas. Dėl šios priežasties norint kepant išlaikyti sviesto aromatą ir skonį, geriau pasirinkti kitą metodą.

Kodėl maišyti sviestą su augaliniu aliejumi?
Augalinis aliejus, skirtingai nei sviestas, turi daug aukštesnę degimo temperatūrą – apie 200–250 laipsnių. Tai leidžia užtikrinti, kad kepimo metu nei aliejus, nei sviestas nesudegs, ir patiekalas išliks puikaus skonio. Maišant sviestą su aliejumi, pasiekiama tobulas derinys, kuriame sviestas suteikia skonį, o augalinis aliejus leidžia išlaikyti aukštesnę kepimo temperatūrą be nepageidaujamo degimo.
Be to, ši aliejų kombinacija yra praktiška ir ekonomiška. Sviestas, nors ir skanus, yra brangesnis nei augalinis aliejus, todėl maišydami šiuos du produktus, galite išlaikyti puikų skonį, tačiau sutaupyti pinigų.
Kokioms patiekalams tinka sviesto ir aliejaus mišinys?
Toks aliejų mišinys puikiai tinka patiekalams, kuriems reikia traškios ir skanios plutelės, pavyzdžiui, kotletams, šniceliams, kiaušiniams ar net žuviai. Maišant sviestą ir aliejų, gausite ne tik traškią plutą, bet ir subtilų sviesto skonį, kuris papildys patiekalą.
Pavyzdžiui, kepant steiką, aliejaus ir sviesto mišinys padeda sukurti skanią karamelizuotą plutelę ir suteikia mėsai švelnų, pikantišką skonį. Tačiau svarbu, kad sviestas būtų pridedamas tik kepimo pabaigoje, kad išvengtumėte jo degimo.
Sviestas tikrai gali pagerinti jūsų patiekalų skonį ir aromatą, tačiau kepant jis reikalauja tam tikrų žinių ir gudrybių. Maišydami sviestą su augaliniu aliejumi, galite pasiekti geriausių rezultatų – išlaikyti sviesto skonį ir aromatą, išvengiant perdegimo. Šis derinys taip pat padeda sutaupyti, nes sviestas yra brangesnis už augalinį aliejų, o maišydami juos galite mėgautis skaniais ir traškiais patiekalais.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.