Daugelis žmonių mėgsta išnaudoti arbatos maišelį daugiau nei vieną kartą – juk taip ekonomiškiau. Tačiau ar toks įprotis iš tiesų naudingas sveikatai? Mitybos specialistų teigimu, pakartotinis arbatos maišelio užplikymas nekenkia, bet ir naudos iš to – nedaug.
Arbatos maišelį galima plikyti antrą kartą, bet nenaudinga
Pasak mitybos specialistų, antrą kartą užplikyti arbatinį maišelį nėra kenksminga, tačiau ir naudos beveik nėra. Maišeliuose dažniausiai būna smulkiai supjaustyti ar net sumalti arbatos lapeliai. Kuo smulkesni lapeliai, tuo daugiau veikliųjų medžiagų išsiskiria į vandenį per pirmą plikymą.
Todėl, kai arbatinis maišelis plikomas antrą kartą, dauguma naudingų medžiagų jau būna ištirpusios, o gėrimas tampa silpnesnis tiek skonio, tiek maistinės vertės prasme.
Jei žmogus arbatinį maišelį pliko ir trečią kartą, galima sakyti, kad tai jau beveik tik spalvotas vanduo. Gėrimas praktiškai nebeturi nei antioksidantų, nei kitų naudingų medžiagų. Toks „taupymas“ yra beprasmis, nes gėrimo vertė tampa minimali.

Ypatingas dėmesys – žaliajai arbatai
Kalbant apie žaliąją arbatą, specialistai pataria vengti jos maišeliuose. Žalioji arbata laikoma aukštesnės kokybės produktu, todėl į maišelius dažniausiai keliauja ne pilnaverčiai lapeliai, o gamybos likučiai – smulkios dalelės, kurios mažiau vertingos.
Kuo pavojingas ilgas laukimas tarp plikymų?
Dar vienas svarbus aspektas – per ilgas laiko tarpas tarp pirmojo ir antrojo plikymo. Ilgai pastovėjusiame gėrime gali susiformuoti polifenolių oksidacijos plėvelė, kuri sudaro puikias sąlygas bakterijų ir pelėsio augimui. Tai gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
Pakartotinai plikyti arbatos maišelį galima, tačiau tai nėra naudinga. Sveikatai palankiausia – vartoti vieną kartą užpiltą arbatą, ypač jei norima pasisemti iš jos visų gerųjų savybių. Norint dar didesnės naudos, verta rinktis birią arbatą vietoj maišelių – tai padės ne tik mėgautis geresne kokybe, bet ir išvengti nereikalingų priedų ar apdirbto produkto.
Šaltinis: tsn.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.