Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Greitas vasaros gardumynas: netradiciniai dešrainių receptai

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2018-07-13
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Greitas vasaros gardumynas: netradiciniai dešrainių receptai

Dešrainio receptų variacijų įvairiose šalyse yra nesuskaičiuojama galybė. Nors įprastai dešrainiai, kaip ir mėsainiai, priskiriami greito ir paprasto maisto kategorijai, jų renesansas šiek tiek pakoregavo ingredientų sudėtį ir šiam patiekalui iškovojo vietą gurmaniškų restoranų meniu.

Pasak „BIOVELA Group“ maisto eksperto Luko Semeževičiaus, kitaip nei priimta manyti, iš kokybiškų produktų pagamintas dešrainis yra puikus ir visavertis patiekalas.

„Kaip atsirado dešrainis ir jo pavadinimas, kulinarijos istorikai iki šiol neturi vieningos nuomonės: viena versijų teigia, kad 1904 m. bavaras Antonas Feuchtwangeris Luizianoje vykusioje prekybos parodoje pardavinėjo karštas dešreles ir, kad turtingi pirkėjai nenusidegintų ir neišsiteptų rankų, kartu su dešrele duodavo baltas pirštines – kad jomis mūvėtų valgydami. Kadangi dauguma pirštinių taip ir nebūdavo grąžinamos, A. Feuchtwangeris jų ėmė katastrofiškai trūkti. Jis paprašė pagalbos savo pusbrolio kepėjo, kuris iškepė dešrelės ilgio bandelių, į kurias šios būdavo įdedamos – taip atsirado dešrainių pirmtakas“, – sako L. Semeževičius.

Pasak virtuvės meistro, kita versija skelbia visai kitą dešrainio atsiradimo istoriją: hot-dog terminas jau buvo vartojamas 1894 m. Jeilyje, kur prie studentų bendrabučių stovėdavo taip vadinami pailgi „šunų vagonėliai“, iš kurių pardavinėdavo karštas dešreles. Tačiau kiti šaltiniai rodo dar ankstesnį „karštų šunų“ termino atsiradimą – teigiama, kad „dachshund” dešreles į Ameriką atvežė vokiečių emigrantai, kurių atsivežti taksų veislės šuniukai sulaukė pašaipų ir palyginimų su dešrelėmis. Šis pavadinimas vėliau prilipo ir vokiečių mėgstamoms Frankfurto dešrelėms – „mažiems šunims”, kuris dar vėliau transformavosi į mums žinomą hot-dog.

„Šiais laikais dešrainis tapo amerikiečių simboliu, tad jų gamybą standartiškai reglamentuoja JAV įstatymai – dešrelės gali būti gaminamos skirtingų dydžių, iš vienos rūšies mėsos ar įvairių mišinių. Tik bandelės „užpildų“ įvairovė vis didėja ir keičiasi – nuo tradicinių kopūstų ir svogūnų, iki aitrių pupelių ir traškios šoninės gabaliukų. Šiam patiekalui ypač svarbus padažas, kuris dažniausiai pilamas karštas, – sako „Biovela Group“ maisto ekspertas L. Semeževičius. – Dešrainių mėgėjai net turi savo etiketą, kaip dešrainius gaminti ir valgyti: svarbu žinoti, kad ne bandelė, o dešrelė skaninama padažais ir pagardais, tad juos reikėtų dėti vėliausiai – ant dešrelės, o pats dešrainis turėtų būti valgomas rankomis, ne įrankiais ir „įveikiamas“ penkiais kąsniais“. Maisto ekspertas pateikia keletą receptų, kaip greitai pagaminti skirtingus dešrainius.

Niujorko dešrainis

„Niujorkiečiai suvalgo, turbūt, daugiausia dešrainių pasaulyje, lyginant su kitų šalių miestais, tačiau gatvėse parduodama jų šio patiekalo variacija – bene paprasčiausia. Jums reikės „Biovela“ griliui skirtų klasikinių dešrelių, dešrainių bandelės, delikatesinių garstyčių ir smulkiai kapotų baltųjų svogūnų. Dešrelę pakepame ant griliaus, orkaitėje arba keptuvėje, įdedame į bandelę, užpilame garstyčių ir užbarstome svogūnų,“ – sako L. Semeževičius.

Čikagos dešrainis

Anot maisto meistro, šis dešrainis – priešingybė niujorkietiškam, nes čia viskas spalvota ir visko daug: reikės dešrainio bandelės su aguonomis, geltonųjų garstyčių, kubeliais pjaustytų svogūnų, pomidorų gabaliukų, jalapeno pipiro, „Biovela“ griliui skirtų klasikinių dešrelių su džiovintais pomidorais ir pjaustytų lengvai sūdytų salierų stiebų.

Kanzaso dešrainis

„Paragavę šio dešrainio, pasiruoškite ledinuką, nes virtos „Utenos mėsos“ „Giminių“ pieniškos dešrelės, rauginti kopūstai, svogūnų žiedai ir ant viršaus užtarkuotas olandiškas sūris gaivos jūsų kvapui nesuteiks“, – juokiasi „Biovela“ meistras.

Teksaso dešrainis

Kaip ir reikia numanyti, šiame dešrainyje nestigs aštrumo, tad jis puikiai tiks ir meksikietiško maisto gerbėjams: jam pagaminti reikės dešrainių bandelių, virtų „Biovela“ „Vilniaus ekstra pieniškų“ dešrelių, kurios paskanintos prieskoninėmis žolelėmis, su švelniai juntamu imbiero, kardamono ir muskato riešuto prieskoniu, smulkiai sukapotų jalapeno ir čili pipirų bei tarkuoto sūrio.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:dešrainiaidešrainisgreitas maistashot doghotdogasreceptaiskanu

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Vyrą aplink pasaulį už rankos vedusios paslaptingos merginos fotoalbumas (foto)
Menas

Vyrą aplink pasaulį už rankos vedusios paslaptingos merginos fotoalbumas (foto)

2013-02-28
Trys „hipsteriškiausi“ daiktai
Įdomu

Trys „hipsteriškiausi“ daiktai

2013-04-29
Kulkinis šaudymas – inteligentiška sporto šaka?
Įdomu

Kulkinis šaudymas – inteligentiška sporto šaka?

2016-01-02
„Victoria's Secret“: apatinių drabužių evoliucija nuo 1977-ųjų
Mada

„Victoria’s Secret“: apatinių drabužių evoliucija nuo 1977-ųjų, iki dabar (foto)

2012-09-12

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?