Kirtimų kultūros centras jau antrus metus iš eilės organizuoja kūrybines dirbtuves „Etno Aš“ bei kviečia visus neabejingus lietuvių folklorui apsilankyti renginyje. Šio projektu siekiama supažindinti mūsų visuomenę, o ypač jaunąją kartą, su lietuvių liaudies lobynu bei mažinti regionų asimiliavimą.

Pasak kūrybinių dirbtuvių „Etno Aš“ sumanytojos Rūtos Stonkienės, dauguma žmonių gan dažnai girdi ar vartoja terminą folkloras, tačiau tik retas iš esmės suprantą tikrąją sąvokos reikšmę. „Tokios dirbtuvės yra puiki galimybė praplėsti savo žinias, o galbūt netgi susidraugauti su lietuvių liaudies kūryba. Siekiame ją pristatyti iš įvairių perspektyvų, paskaitas ar užsiėmimus praturtinant tikrų liaudies profesionalų - senųjų pateikėjų – pasakojimais ir dirbtuvėmis“, - pasakojo R. Stonkienė.

Šiais metais folkloro pasaulis lankytojams bus atskleistas iš įvairių pusių. „Etno Aš“ kūrybines dirbtuves pradės etnomuzikologė Loreta Sungailienė, kuri pristatys pranešimą „Jaunojo folklorininko atradimai: kas, kaip ir kodėl?“. LMTA etnomuzikos instituto vyriausioji redaktorė Varsa Liutkutė-Zakarienė kalbės apie etnomuzikos archyvus Lietuvoje bei pristatys LMTA archyvo prieigos galimybes. Antanas Bernatonis kartu su folkloro ansambliu ,,Kupolė“ pasakos apie kantičkinių giesmių prigimtį bei išliekamąją vertę. Specialius pranešimus projektui ruošia etnomuzikologės Gaila Kirdienė, Daiva Vyčinienė.

,,Džiaugiamės, kad šiais metais, siekiant gryninti folkloro atlikimą, bus daugiau dėmesio skiriama Žemaitijos regionui ir jo dainavimo stilistikai. ,,Etno Aš“  metu bus galima apsilankyti specialioje laboratorijoje, kur Vilniaus etninės kultūros centro vyriausioji edukacijos koordinatorė Loreta Stoliarovienė pasakos apie Žemaitišką dainavimą ir mokys jo atlikimo. Nepamiršom ir šokių – susirinkusieji bus raginami mokytis tradicinės polkos. Iš pa Utenas atvyks puikiai visiems žinoma šeima Rima ir Raimondas Garsonai, kurie ves mažojo būgnelio ir Peterburgo armonikos pamokas. Na, o renginį vainikuos vakaronė su folkloro ansambliu iš Kaišiadorių ,,Varpeta“. Visų nekantriai laukiame svetinguose Vilniaus mokytojų namuose, kur netruks šokių, muzikos ir geros nuotaikos!” -  kalbėjo Kirtimų kultūros centro direktorė Vilma Ramanauskienė.

Kūrybinės dirbtuvės „Etno Aš“ vyks spalio 11 dieną, nuo 10:00 iki 22:00 val. Vilniaus mokytojų namuose. Įėjimas nemokamas.

Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai