Dauguma mūsų mėgsta užkandžiauti – tą patvirtina ir statistika. Remiantis tyrimais, daugiau nei 90 % suaugusiųjų bent kartą per dieną suvalgo vieną ar kelis užkandžius. Ir nors dažnai galvojame, kad užkandžiai – tai tik nesveiki, perdirbti produktai, egzistuoja ir daug vertingų alternatyvų. Viena jų – daržovės su padažu, o čia dažniausiai karaliauja humusas arba guakamolė. Abu variantai sveiki, tačiau kuris iš jų naudingesnis organizmui?
Kuo vertingas humusas?
Humusas – tai kremiškas padažas, kurio pagrindas yra virtų avinžirnių tyrė. Taip pat dažniausiai jame yra tahini (sezamų pastos), česnako, citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus. Būtent šie ingredientai lemia humuso maistinę naudą – jis yra puikus augalinių baltymų bei skaidulų šaltinis.
Dviem šaukštais humuso gauname apie 2,5 g baltymų ir beveik 2 g skaidulų. Šios medžiagos padeda ilgiau jaustis sotiems, gerina virškinimą ir palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje. Be to, alyvuogių aliejus ir tahini praturtina humusą sveikaisiais riebalais ir antioksidantais.

Guakamolė – riebalų ir kalio šaltinis
Guakamolė gaminama iš avokadų, sumaišytų su žiupsneliu druskos, citrinų ar laimų sulčių, svogūnų, pomidorų bei kalendrų. Šis padažas turi daugiau sveikųjų riebalų – ypač mononesočiųjų, kurie mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir stiprina širdies veiklą.
Guakamolėje taip pat gausu kalio, folio rūgšties, antioksidantų ir vitaminų K bei B grupės vitaminų. Du šaukštai šio padažo turi mažiau kalorijų nei humusas, bet ir mažiau baltymų – tik apie 0,6 g.
Ką rinktis – humusą ar guakamolę?
Atsakymas priklauso nuo jūsų organizmo poreikių. Jei svarbūs baltymai, ypač laikantis augalinės mitybos, humusas yra geresnis pasirinkimas. Tačiau jei rūpinatės širdimi ir kraujospūdžiu, guakamolė pasiūlys daugiau naudingųjų riebalų ir kalio.
Tiesa, kai kurie žmonės turėtų būti atsargūs: humusas dėl avinžirnių gali sukelti nemalonių simptomų tiems, kas turi dirgliosios žarnos sindromą (DŽS), o guakamolė netinka alergiškiems lateksui – jie gali būti jautrūs ir avokadams.
Humusas ir guakamolė – abu puikūs užkandžių variantai, ypač su šviežiomis daržovėmis. O kodėl nepasirinkus abiejų? Šiek tiek humuso, šiek tiek guakamolės – ir jūsų lėkštėje ne tik sveika, bet ir skanu.
Šaltinis: tsn.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.