Kasdieniai mūsų pasirinkimai, įskaitant maistą, gali paslėptai kelti didelę riziką mūsų sveikatai. Ypač kalbant apie diabeto riziką, kai kurie produktai gali neigiamai paveikti mūsų organizmą. Ką reikėtų žinoti apie tokius maisto produktus ir kaip juos riboti, kad sumažintume diabeto riziką?
Krakmolingos daržovės ir diabeto rizika
Daržovės paprastai yra svarbi sveikos mitybos dalis, tačiau kai kurios iš jų turi daugiau angliavandenių nei kitos, todėl jos vadinamos krakmolingomis. Tokios daržovės kaip:
- Bulvės
- Kukurūzai
- Žirniai
- Saldžiosios bulvės
- Artichokai
Krakmolingos daržovės turi aukštą glikemijos indeksą (GI), todėl greitai kelia kraujo gliukozės lygį ir taip gali padidinti diabeto riziką. Baltos bulvės, pavyzdžiui, gali sukelti greitą kraujo cukraus lygio šuolį, o tai, savo ruožtu, veda prie insulino atsparumo. Jei šios daržovės vartojamos per dažnai, tai gali lemti 2 tipo diabeto vystymąsi.
Raudona ir perdirbta mėsa didina diabeto riziką
Raudona mėsa ir perdirbta mėsa, tokios kaip dešros ir šoninė, yra žinomos dėl savo poveikio diabeto rizikai. Šie produktai dažnai turi nitritų ir nitratus, kurie gali padidinti insulino atsparumą. Tik 50 g perdirbtos mėsos kasdien (apie vieną dešrą arba du šoninės riekes) gali padidinti diabeto riziką daugiau nei 20%.

Perdirbti vaisiai
Perdirbti vaisiai, tokie kaip vaisių sultys, džiovinti vaisiai su pridėtu cukrumi arba sirupu, gali žymiai padidinti diabeto riziką. Daugelyje perdirbtų vaisių trūksta skaidulų, kurios padeda sulėtinti cukraus pasisavinimą, todėl jų vartojimas tiesiogiai susijęs su padidėjusia diabeto rizika.
Baltieji ryžiai ir diabeto rizika
Baltieji ryžiai turi aukštą glikemijos indeksą ir greitai kelia kraujo cukraus lygį. Nors ryžiai patys savaime nėra tiesioginė diabeto rizikos priežastis, dažnas jų vartojimas, ypač dideliais kiekiais, gali padidinti diabeto riziką, ypač jei jau yra kitų rizikos veiksnių.
Gazuoti gėrimai
Gazuoti gėrimai su cukrumi yra žinomi dėl jų neigiamo poveikio diabeto rizikai. Vienas stiklinės (330 ml) gėrimo kiekis gali turėti iki 7-10 arbatinių šaukštelių cukraus, todėl greitai kyla kraujo gliukozės lygis, kas užkrauna papildomą naštą kasai. Reguliarus cukraus vartojimas gali sumažinti ląstelių jautrumą insulinui, kas yra pagrindinis diabeto rizikos vystymosi mechanizmas.
Salotų padažai ir diabeto rizika
Kremiški ir saldūs padažai, kuriuose yra pridėto cukraus, rafinuotų aliejų, trans-riebalų ir druskos, gali padidinti diabeto riziką. Net „sveiki“ aliejaus pagrindu pagaminti padažai gali būti kaloringi ir prisidėti prie svorio augimo, o tai taip pat yra svarbus diabeto rizikos veiksnys.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.