Now Reading
T.Ė.T.Ė. atliko savo švietėjišką misiją, išdalino apdovanojimus ir žadėjo sugrįžti (foto)

T.Ė.T.Ė. atliko savo švietėjišką misiją, išdalino apdovanojimus ir žadėjo sugrįžti (foto)

T.Ė.T.Ė. atliko savo švietėjišką misiją

Laikas.lt
Lauryno Aukštuolio nuotr.

Alternatyvios muzikos apdovanojimai „T.Ė.T.Ė.“ šiais metais į menų fabriko „Loftas“ sceną atgabeno ir iš mažų garažų ištraukė grupes, kurių daugelis, gal net nėra girdėję. Šeštadienį šiems, vadinamiems undergoundo atstovams buvo puiki proga pasidžiaugti dienos šviesa, scena ir susirinkusia publika, o kai kurie iš jų dar ir apdovanojimų gavo. Tenka pripažinti, kad Lietuvoje alternatyva vis dar, didžiąja dalimi, suprantama, kaip visiškas undergroundas, pradedančiųjų entuziastų muzika, svarbiausia, kad būtų priešingybė popsui, nors ta riba kartais labai slidi. Tą byloja ir T.Ė.T.Ė’s apdovanojimų šūkis – kaip alternatyva ne muzikoje, bet pasipriešinimas M.A.M.A. muzikos apdovanojimams. Gal būtent dėl to nukenčia pats festivalis, nes dauguma susirinkusiųjų buvo gana jaunos kartos atstovai, o tai jau kelia klausimą – kokia ir kam skirta yra lietuviškoji alternatyvi muzika ir, ar iš tikro tai tik ankštuose garažuose kuriančių muzikantų terpė?

Šių metų apdovanojimai pasižymėjo prabangiu vėlavimo, apie 1 val., ir ištemptu renginiu – regis, tiesioginės TV transliacijos nebuvimas, undergraundą palieką nesuvaldomą, kol galiausiai, pabaigoje, pradėjus retėti auditorijos gretoms, likę keturi apdovanojimai buvo išdalyti greituoju būdu, pačių apdovanojimų ceremonijos vedėjų. 

Šiais metais T.Ė.T.Ė. negailėjo dėmesio scenos naujokams, kai kurie jų kartu muzikuoja vos metus. Taigi už metų debiutą buvo pagerbti „Tie geresni“, kaip juokaudamas pastebėjo vienas iš vakaro vedėjų Viačeslavas Mickevičius: „Tikriausiai komisija rinkdama apsisprendė vien perskaitę grupės pavadinimą.“ Vis tik, sprendžiant iš susirinkusios publikos dėmesio ir šūksnių „Tiems geresniems“, jie spėjo pralaužti ledus gana greitai ir užsitarnauti klausytojų simpatijas. „Tie geresni“ sulaukė daugiausiai publikos palaikymo ir iš T.Ė.T.Ė’s apdovanojimų išsinešė net dvis statulėles su diskiniu pjūklu: už „Tautos balsą“ ir kaip „Metų debiutas“, pastarojoje nominacijoje nušluostę nosis „Kurak“, Gjan ir grupei „Perfect Pill“. Ar tai dar vienas patvirtinimas, kad lietuviai – reperių ir hiphoperių tautą?..

Metų vaizdo klipo nominacijoje nugalėjo „Deeper upper“ su dainos „In the sands of a desert“ klipu, metų eksperimentine grupe tapusi „Avaspo“ pranešė ir apie ruošiamą naują, trečiąjį grupės albumą. Metų rock grupės laurus nuskynė „Garbanotas bosistas“, statulėlę gavęs tiesiai iš legendinės grupės „Antis“ įkūrėjo Algirdo Kaušpėdos. Metų elektronikos titulą pelnė „Golden Parazyth“. Metų muzikos skleidėjų karūnuotas portalas „Music.lt“. Metų hip hop paskelbtas Lilas, už nugaros palikęs net ir tokius scenos grandus, kaip „G&G Sindikatas“ bei publikos numylėtinių grupę „Tie geresni“. Akivaizdu naujokams čia suteikiama pirmenybė, lietuviai mėgsta „šviežienas“, kurios po metų kitų arba pamirštami, arba persikelia į kitą lygį ir T.Ė.T.Ė’s globa jiems tada nereikalinga. Vis tik, kaip priešprieša naujokų pagerbimui, metų funk grupe išrinkti tikri senbuviai – „Saulės kliošas“. Metų DJ komanda paskelbti „Baltic Balcan“, o metų festivaliu – „Satta Outside“. Metų etno grupe – „Spanxti“.

T.Ė.T.Ė., kaip ir M.A.M.A. kai kuriuos, vis tik, myli vienodai – čia dėmesio sulaukė ir neapdovanoti neliko: Markas Palubenka pagerbtas metų albumo titulu, o grupės „Liūdni Slibinai“ atlikėjas Dominykas Vaitiekūnas sužibėjo ir sužavėjo visus savo charizmatiškumu, jam T.Ė.T.Ė. diskinį pjūklą dovanojo už metų charizmą. Apdovanotasis dėkojo savo charizmos vardu ir pasižadėjo apdovanojimą jai perduoti asmeniškai.

T.Ė.T.Ė. nebūtų tėtė, jei nepagerbtų savo sūnų, gitarų raižytojų – metalistų. Metų metalo grupė tapo „Awakening sun“. Regis, punk’as Lietuvoje tikrai nėra miręs, iš keturių metų punk nominuotų grupių, punk’iškiausia T.Ė.T.Ė’i pasirodė grupė „Lucky Strike“.

Šiais metais ir T.Ė.T.Ė. ir M.A.M.A. susilaukė nemažai kritikos, subjektyvūs vertinimai niekur nedingsta, net jei tai ir vadinama alternatyva. Tikriausiai pagrindinis šių apdovanojimų tikslas išlieka – apšviesti visuomenę apie tai, kas dedasi įvairiose muzikinėse erdvėse, nesvarbu, kas tai bebūtų – garažas ar virš jo esanti koncertų salė. Susipažinom, paklausėm, pavargom, bet viena lieka aišku – Lietuvos muzikos pasaulyje tikrai kažkas vyksta, jei dar tik pradedantys, nereiškia, kad nepastebimi. T.Ė.T.Ė. didžiuojasi visais savo vaikais.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top