Now Reading
Skambiausios legendinės grupės „The Beatles“ dainos

Skambiausios legendinės grupės „The Beatles“ dainos

Skambiausios legendinės grupės „The Beatles“ dainos

Kalbant apie visų laikų geriausias muzikos grupes, viena jų tikriausiai visada patektų į geriausiųjų sąrašus – tai „The Beatles“.

Johnas, Paulas, George‘as, Ringo – šiuos vardus turbūt žino visi – ne tik tie, kurie negali gyventi be „ The Beatles“ muzikos, bet ir tie, kurie nelabai domisi pačia muzika. Tai grupė, padėjusi pamatus visoms kitoms muzikos grupėms…

„The Beatles“ – tai grupė, gyvavusi mažiau nei dešimtmetį, tačiau jiems pakako laiko išbandyti skirtingus stilius, žanrus…ir užvaldyti pasaulį? Išrinkti geriausias ketveriukės dainas ne taip paprasta, nors, žinoma, ir šioje vietoje gerbėjų nuomonės ir skoniai gali išsiskirti. Tačiau čia išrinktos 10 „The Beatles“ dainų, pagal tai, kokio pasisekimo jos susilaukė „Populiariausių įrašų sąrašuose“.

10. „A Day In The Life“

Išleista: 1967 birželio 1 d.

Albumas: „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ (JAV-11 kartų platininis, Kanada-8 kartus platininis, Vokietija-8 kartus platininis).

Vieta: 63 Didžiojoje Britanijoje („UK Singles Chart“).

„A Day in the Life“ buvo paskutinė daina „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ albume ir sukėlė nemažai diskusijų. Buvo manoma, jog dainoje yra užuominų apie narkotikus, todėl „BBC“ buvo uždrausta. Keliose valstybėse ši daina netgi buvo išimta iš albumo. Tos šalys prarado dainą, kuri sujungia „The Beatles“ geriausius novatoriškumo elementus, keistumą ir lyriškumą. Daina prasideda apraudojimu mašinų avarijos aukos (dainuoja Lennonas). Jį pertraukia McCartney ir galiausiai užbaigiama simfonine garsų „nedarna“, kur orkestrą sudarė 40 atlikėjų ir jiems buvo nurodyta improvizuoti: nuo žemiausios natos (kurią galima išgauti atitinkamu instrumentu) iki aukščiausios.

9. „Strawberry Fields Forever“

Išleista: 1967 vasario 17 d. (Didžiojoje Britanijoje), 13 d. (JAV).

Albumas: „Magical Mystery Tour“ (Didžioji Britanija-auksinis albumas, JAV-6 kartus platininis, Kanada-6 kartus platininis). Singlas „Strwaberry Fields Forever“/ „Penny Lane“.

Vieta: Didžioji Britanija-2 vieta, Kanada-1 vieta („Canadian Singles Chart“), JAV-8 vieta („Billboard Hot 100“).

Nors tuo metu šios dainos niekas nežinojo, „Strwaberry Fields Forever“ buvo viena svarbiausių dainų ateinančios psichodelinio roko eros. Johnas Lennonas šią dainą parašė 1966 metais, buvo numatyta ją išleisti albume „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“, tačiau buvo išleista tik po metų albume „Magical Mystery Tour“ ir iškart buvo pripažinta kaip viena geriausių grupės sukurtų dainų. Tai buvo „The Beatles“ tramplinas vis išradingesnio dainų rašymo ir neįprastų instrumentų naudojimo, pvz., melotrono. Daina daug kartų buvo keičiama, įskaitant ir Lennon perrašytus dainos žodžius, kad jie būtų dar sudėtingesni, sunkiau perprantami, kol galiausiai buvo apsistota prie dabartinės, galutinės versijos. Buvo tikima, jog daina apie autoriaus kovą su populiarumu ir kūrybiškumu, dainoje skamba žodžiai: „it’s getting hard to be someone“. „Strwaberry Fields Forever“ niekada neužėmė aukštų vietų pagal pardavimą. Tai buvo pirmas „The Beatles“ albumas, kuris nuo 1962 metų nepasiekė pirmos vietos populiariausiųjų įrašų sąraše, bet tai tik dėl to, jog buvo išleistas kartu su „Penny Lane“, taigi kiekviena daina laikoma kaip individualus singlas.

8. „We Can Work It Out“

Išleista: 1965 gruodžio 3 d. Didžiojoje Britanijoje, 6 d. JAV.

Albumas: Singlas „Day Tripper“/ „We Can Work It Out“

Vieta: Didžioji Britanija, JAV, Kanada-1 vieta.

„We Can Work It Out“ buvo parašyta McCartney ir Lennonas, bet užuot rašę visą dainą kartu, McCartney parašė didžiąją dalį dainos ir davė Lennon, kad pabaigtų. Dainoje jaučiamas ir McCartney optimizmas („we can work it out“), ir gąsdinantis Lennon požiūris („life is very short“). Daina buvo išleista kartu su „Day Tripper“. Dauguma tikėjo, jog „We Can Work It Out“ buvo geresnė daina, todėl Lennonas pasiūlė „Day Tripper“ dėti į „A“ vinilinės plokštelės pusę. Kaip ir buvo tikėtasi, laikas parodė, jog pirmoji daina tapo daug populiaresnė už antrąją.

7. „I Want To Hold Your Hand“

Išleista: 1963 lapkričio 29 d. Didžiojoje Britanijoje.

Albumas: Singlas „I Want To Hold Your Hand“/ „I Saw Her Standing There“.

Vieta: Didžiojoje Britanijoje (penkias savaites), JAV-1.

Tai buvo daina parašyta, siekiant „užkariauti“ Šiaurės Ameriką. Ankstesnieji grupės singlai JAV buvo tiesiog komercinės nesėkmės, retai transliuojami radijo bangomis. Tačiau kartą viena radijo stotis Vašingtone pagrojo „I Want To Hold Your Hand“ ir sukėlė „sprogimą“. Didžiojoje Britanijoje ši daina išstūmė „She Loves You“ iš pirmosios populiariausiųjų įrašų vietos – tai buvo pirmas kartas, kai „The Beatles“ geriausiųjų sąrašuose nukonkuravo save! „I Want To Hold Your Hand“ buvo tas rodiklis, kuris davė startą „The Beatle“ manijai. „O visa kita tik istorija“ –, kaip sakė ketveriukė.

6. „All You Need Is Love“


Išleista: 1967 liepos 7 d.

Albumas: „Magical Mystery Tour“. Singlas „All You Need Is Love“/ „Baby, You Are A Rich Man“.

Vieta: Didžiojoje Britanijoje (tris savaites), Kanadoje, JAV-1.

1967 m. kiekvienos naujos „The Beatles“ dainos buvo beprotiškai laukiama. Bet tikriausiai nei viena, pirmą kartą sugrota, daina nesusilaukė tokios auditorijos kaip „All You Need Is Love“. Pirmą kartą ji buvo atliekama „Our World“ televizijoje, kurią per palydovą transliavo 31 valstybėje. Grupės nariai sėdėjo ant kėdžių, o juos apsupę draugai sėdėjo ant grindų, plojo ir dainavo kartu. Draugų tarpe buvo ir Mickas Jaggeris, Keithas Richardsas, Marianne Faithful, Ericas Claptonas. Žinant, jog daina bus grojama visame pasaulyje John Lennon norėjo parašyti paprastą, aiškią žinutę, kuri nedings išvertus tekstą. „All You Need Is Love“ tapo galingu „himnu“, kuris dar ir šiandien daugelį įkvepia.

5. „From Me To You“

Išleista: 1963 balandžio 11 d. Didžiojoje Britanijoje, gegužės 27 d. JAV.

Albumas: „Past Masters Volume 1“. Singlas „From Me To You“/ „Thank You Girl“.

Vieta: Didžiojoje Britanijoje (septynias savaites)-1.

Nors dauguma grupės dainų buvo parašyta McCartney ir Lennonas, tačiau buvo keista juos matyti sėdinčius ir kartu rašančius dainą. „From Me To You“ – išimtis iš taisyklės, ne tik, kad Paulas ir Johnas rašo kartu dainą, bet ir pasidalino pagrindinį vokalą. Keliuose interviu Paulas McCartney pabrėžė, jog „From Me To You“ ypač svarbi daina „The Beatles“ karjeroje. Tai buvo pirmasis oficialus singlas Britanijoje pasiekęs aukščiausiąją „topų“ vietą.

4. „She Loves You“

Išleista: 1963 rugpjūčio 23 d. Didžiojoje Britanijoje.

Albumas: „Past Masters Volume 1“. Singlas „She Loves You“/ „I‘ll Get You“.

Vieta: Didžiojoje Britanijoje (šešias savaites), Kanada, JAV-1.

Iš pradžių „The Beatles“ Amerikoje populiarūs nebuvo. Reikalaujant prodiuseriui George‘as Martinas grupė išleido „She Loves You“ kaip singlą Šiaurės Amerikoje…ir niekas jų neklausė. Kaip jau minėta lūžį padarė daina „I Want To Hold Your Hand“, kuri ir „atvedė“ juos į šią Atlanto pusę. Tada „She Loves You“ buvo iš naujo išleista ir pakilo į geriausiųjų viršūnę. Dainą parašė Lennonas ir McCartney. „She Loves You“ išpopuliarėjo kaip daina apie nepaprastą meilę, parašyta trečiuoju asmeniu. Šiandien ši daina gali skambėti paprastai, tačiau tuo metu kai kurie dainos elementai buvo neįprasti. Sušukimas ir atsiliepimas „yeah, yeah, yeah“ būdingas R&B, „soul“ muzikai, o „ooooooh“ pasiskolintas iš dainos „Twist and Shout“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

3. „Eleanor Rigby“

Išleista: 1966 rugpjūčio 5 d. Didžiojoje Britanijoje.

Albumas: „Revolver“. Singlas „Eleanor Rigby“/ „Yellow Submarine“.

Vieta: Didžiojoje Britanijoje (keturias savaites), Kanadoje-1, JAV-11.

„Eleanor Rigby“ žymi svarbų „The Beatles“ karjeros momentą ir parodo visuomenei, jog jie jau nebe paprasta grupė. Daina buvo apie netektį ir vienatvę – grupei palyginti nauja, tai šokiravo publiką. Tačiau tai nesutrukdė dainai bent mėnesį pabuvoti geriausiųjų viršūnėje. „Eleanor Rigby“ parašytą Paulo McCartney. Ši daina apie du asmenis: Eleanor Rigby ir kitą, žinomą kaip Tėvas McKenzie. Jie savo gyvenimus pragyveno vienumoje, „susitiko“ tik, kai McKenzie atliko Rigby laidojimo apeigas.

2. „Hello Goodbye“

Išleista: 1967 lapkričio 24 d. Didžiojoje Britanijoje.

Albumas: „Magical Mystery Tour“.

Vieta: Didžiojoje Britanijoje (septynias savaites)-1.

„Hello Goodbye“ – tai tarsi grįžimas prie senųjų „The Beatles“ – paprasta ir lengvai įsimenanti melodija. Sakoma, jog šią dainą Paulas McCartney parašė skrydžio metu. Paskutinę dainos minutę įterpiami nepamirštani „žodžiai“: „hela, hey-ba, hey-a“. Daina staiga pasikeičia, tampa daug emocingesnė ir tai yra vienas iš dažniausiai atsimenamų muzikinių momentų.

1. „I Feel Fine“

Išleista: 1964 lapkričio 27 d. Didžiojoje Britanijoje.

Albumas: „Past Masters Volume 1“. Singlas „I Feel Fine“/ „She‘s A Woman“.

Vieta: Didžiojoje Britanijoje (penkios savaitės), Kanadoje, JAV-1.

Galbūt pasirinkimas „I Feel Fine“, kaip geriausią „The Beatles“ visų laikų dainą, nėra aiškus, tačiau nėra dainos iš jų repertuaro, kuri turėjo tiek įtakos…kam? Tai buvo vienas pirmųjų kartų, kai grupė studijoje „žaidė“ su garsu, jo įtaka dainai. „I Feel Fine“ – tai tarsi tiltas tarp „The Beatles“ pirminės „medžiagos“ ir ateities darbų. Eksperimentai su garsu tapo skiriamuoju „The Beatles“ ženklu, o „I Feel Fine“ pažymėjo to pradžią.

„The Beatles“ – viena geriausių (o gal net geriausia) visų laikų grupių, sukūrusi daugybę puikių, dar dabar nepamirštamų dainų. Kiekvienas „The Beatles“ gerbėjas turbūt turi susidaręs savo mėgstamiausių, geriausių dainų dešimtukus, tad belieka įsijungti muzikos grotuvą ir klausyti, o pradėti, pvz., nuo „All You Need Is Love…Love Is All You Need“.


Parengė Aistė Labinaitė
Nuotr. www.musicisart.ws

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top