Now Reading
Pigiau į Baltarusiją: kur ir už kiek

Pigiau į Baltarusiją: kur ir už kiek

Pigiau į Baltarusiją: kur ir už kiek

Laukia (ne)atrastų kelionių metas! Žadama, kad lengviau į Baltarusiją iki rugsėjo 1-osios Lietuvos gyventojai galės nuvykti supaprastinta tvarka. Taigi, jau dabar laikas pasidomėti kelionių į kaimyninę šalį kainomis.

Pigiau, bet ne visiems

Baltarusija jau ratifikavo susitarimą dėl supaprastinto pasienio režimo su Lietuva. Tai atlikus Seime, susitarimas dėl palengvintų kelionių pasienyje įsigalios po trisdešimties dienų, kai abi šalys informuos, kad ratifikavimo procedūros yra baigtos.
 
 Nuo sienos penkiasdešimties kilometrų atstumu gyvenantiems asmenims tai atsieis 69 litus (20 eurų), galios penkerius metus. Šiuo metu visiems Lietuvos piliečiams už vienkartinę turistinę ar privačią vizą, galiojusią iki 30 dienų, kelionių agentūrose tenka pakloti 150 litus, už dvikartinę – 200 litų. Daugkartinė privati (iki 30 d.) atsieina 280 litų, o už dvikartinį kapinių lankymą tenka pakloti pusšimtį litų. Taip pat būtina nurodyti apsistojimo vietą – viešbučio pavadinimą arba asmens, pas kurį apsistosite, adresą.

Su pažyma iš seniūnijos apie gyvenamąją vietą ir kitais dokumentais mūsų šalies gyventojai turės kreiptis į Baltarusijos ambasadą Lietuvoje. Taip pat reikės pateikti dažnų kelionių tikslingumą patvirtinančių dokumentų. 

Pigiau nei iki Klaipėdos

Į už Europos Sąjungos sienos paliktos kaimynės pasienyje esančius Gardiną, Lydą, Astravą, Ašmeną lengviau galės patekti asmenys, savo gyvenamąją vietą deklaravę Vilniaus, Ignalinos, Druskininkų, Varėnos, Švenčionių, Lazdijų rajonuose. Šiose teritorijose iš viso gyvena apie 1,5 mln. gyventojų. Į pasienio regioną jie galės patekti be vizų, su specialiaisiais ilgalaikiais leidimais.

Kelionė į Baltarusijos pasienio ruože esančius Gardiną, Ašmeną, Lydą ar Astravą tiek iš Vilniaus, tiek ir Kauno atsieis pakankamai pigiai. 

Štai kokią informaciją apie maršrutus ir kelionės į Baltarusiją kainas mes gavome iš traukinių ir autobusų vežėjų:

  • „Lietuvos geležinkeliais“ iš Vilniaus į Ašmeną galima nuvykti už 21 – 38 litus. Tiesa, iki miestelio traukinys neveža, tad teks patiems pagalvoti, kaip įveikti likusius 15 kilometrų. 
  • Iš Vilniaus autobusų stoties keleiviai vežami į Ašmeną (10 – 15 litų), Lydą (15 litų), Astravą (apie 15 litų) ir Gardiną (22 litai).
  • Iš Druskininkų autobusų stoties vežama į Gardiną (10 litų). Kelionė iš Kauno į Ašmeną kainuoja 34 litus. Tai informacija ne Kauno gyventojams – jie supaprastintu kelionės būdu pasinaudoti negalės.

Šiuo metu turistines keliones autobusu organizuojančios agentūros į kelionės kainą vizos mokesčių neįskaičiuodavo, o informaciją patiekdavo kaip papildomą. Ar naujoji tvarka keis keliaujančiųjų į Baltarusiją įpročius, pamatysime.

Kodėl ne šiandien? 

Abi šalys techniškai beveik pasirengusios įvesti supaprastintą tvarką. Liko svarbiausias uždavinys – padidinti sienų pralaidumą. Lietuvos Seimui dar teks ratifikuoti susitarimą dėl palengvinto sienos kirtimo, pirmadienį paskelbė LTV „Panorama“. 

Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius Vytautas Pinkus naujienų laidai teigė, esą dokumentų blankai abiejų valstybių jau pagaminti, informacinės sistemos paruoštos ir testuojamos.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kaimynės susitarė, kad pirmą kartą pažeidę nustatytą tvarką gyventojai atsipirks įspėjimu, antrą kartą nusikaltus gali būti panaikintas leidimas, o trečią – net kilti sunkumų gaunant vizą.

„Panoramai“ diplomatai teigė, kad vien tik Gardino konsulate jau išduodama 3 kartus daugiau vizų nei prieš metus. Taigi, didžiausia problema kyla, kaip pasienio kontrolės punktuose išvengti eilių. Dabar juose paprastiems keliautojams tenka laukti ir po 7 valandas.

Šalių pasienyje veikia 4 tarptautiniai punktai ir 11 vietos kirtimo eismo postų.

Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top