Now Reading
Be rokenrolo klišių: Arcade Fire

Be rokenrolo klišių: Arcade Fire

Be rokenrolo klišių: Arcade Fire

Sėkmingiausia dešimtmečio alternatyvi grupė Joninių naktį koncertuos už 7 valandų automobiliu nuo Vilniaus. Bilietų vis dar likę.

Arcade Fire laužo roko klišes: jie ne iš Londono ar Niujorko, bet iš Monrealio, jų narių – 7, ne 4, tarp jų yra dvi merginos, kurių viena – vokalisto žmona. Užuot groję vien gitaromis ir būgnais, jie apsiginklavę ir kselafonais, akordeonais, mandolinomis. Iš viso – bene 20 skirtingų instrumentų. Stereotipinė roko muzika, kaip ir „sex, drugs & rock‘n‘roll“ gyvenimo būdas jiems tolimas. „Esame koncertavę su daugybe muzikantų, gyvenančių šia svajone, bet ji niekada nebuvo priimtina mums. Visa tai nėra taip linksma, tiesą sakant, tai erzina“, – apie „šventimą iki mirties“ yra pasakęs vokalistas Winas Butleris.
 
Žinoma, galima ginčytis, ar Arcade Fire apskritai telpa į sąvokos „rokas“ rėmus. Nors dažniausiai jų muzika priskirtina indie roko žanrui, tai lengviausias sprendimas, kaip ir pasakyti, kad grupės avangardas, progresyvumas, folkloras yra tiesiog „alternatyva“. Dėl vieno nediskutuojama: tai intelektuali muzika, skirta muzikaliai išprususiam klausytojui.

Tačiau čia paradoksai tęsiasi toliau: šios, atrodytų, snobams ir „elitui“ suprantamos grupės albumai yra graibstomi šimtais tūkstančių kopijų ir puikuojasi pirmose vietose abiejose Atlanto pusėse. Pernai vasarą pasirodęs trečiasis Arcade Fire albumas „The Suburbs“ debiutavo ant aukščiausio laiptelio tiek JAV, tiek Jungtinėje Karalystėje, palikdamas už nugaros Eminemo, Kylie Minogue, Tomo Joneso ir kitų populiariosios muzikos ikonų įrašus.

 

Titutilinis „The Suburbs“ kūrinys, pasakojantis apie gyvenimą Hiustono priemiesčiuose
 
Tęsiant sėkmės istoriją, norisi paminėti ir apdovanojimus. Vien dėl to, kad jų apstu. Yra daugybė grupių, kurios groja puikią muziką, tačiau vienintelis įvertinimas jiems – fanų palaikymas. Arcade Fire turi viską: ir globalią minią gerbėjų, ir kritikų liaupses, kurie vieną po kito dalina grupei statulėles. Savo sąskaitoje kolektyvas turi 30 nominacijų, iš kurių 15 buvo laimėtos. Tarp jų – 2 BRIT apdovanojimai, „Grammy“ prizas. Gimtojoje Kanadoje Arcade Fire apskritai nepakeičiami: šalies muzikos apdovanojimuose „Juno“ jie triumfavo šešiskart. Šis tas žinant, kad grupė susikūrė 2003 m., o pirmąjį albumą išleido 2004-aisiais.
 
Régine Chassagne – grupės vokalistė, būgnininkė, klavišininkė, kselafonistė <...> britų dienraščiui „The Guardian“ tikino, kad nei įrašų pardavimai, nei apdovanojimai nėra Arcade Fire varomasis variklis. „Svarbiausia, kad viskas vyktų organiškai. Aš neturiu ambicijų, kad grupė būtų „didžiausia“, ar daugiausiai įrašų parduodanti. Buvo laikas, kai parduoti 10 tūkst. albumo kopijų atrodė neįsivaizduojama, tik dabar viskas yra „pamišusiame“ lygmenyje. Žiūrėsime, kur tai mus nuves“, – rudenį kalbėjo Régine.

Atrodytų, standartinis „grojame ne dėl pinigų“ atsakymas, tačiau klausantis „The Suburbs“, jis įtikina. Nors prieš trečiojo albumo išleidimą grupė jautė milžiniškus muzikos industrijos lūkesčius, jiems pavyko sukurti dar vieną klasišką įrašą, be komercializmo ar pataikavimo masėms apraiškų. Priešingai – albume griebiamasi sunkių temų, kvestionuojamas šiuolaikinis „modernusis žmogus“, ironizuojami madingi jaunuoliai, kurie „stato tik tam, kad vėl sugriautų“.


Pasirodymas „Reading“ festivalyje Jungtinėje Karalystėje

Birželio 24 d. – koncertas Varšuvoje

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Arcade Fire fenomeną prisimename ne be reikalo. Šiuo metu grupė rengia pasaulines gastroles, iš pradžių JAV, o nuo vasaros – Europoje. Birželio 24 d. jie atklys labai arti mūsų: į Lenkiją, Vašuvą, 471 km nuo Vilniaus. Iki 8 tūkst. žmonių talpinančioje „Torwar“ arenoje, laisvų vietų kol kas dar yra, o bilietų kainos įkandamos – 107 arba 124 Lt, priklausomai nuo sektoriaus.

Šis koncertas bus įžanga į po savaitės (birželio 30 d.) prasidedantį jubiliejinį dešimtąjį šiuolaikinės muzikos festivalį „Heineken Open‘er“. Abiejų renginių organizatoriai „Alter Art“ jau turintiems bilietą į festivalį siūlo Arcade Fire pamatyti perpus pigiau – pavertus į litus, bilieto kaina siektų juokingus 55 Lt.

Kol Lietuvos melomanai pamažu užsisakinėja bilietus ir kooperuojasi į automobilius Joninių kelionei, verta prisiminti, kad pora iš septyneto grupės narių yra viešėję ir mūsų šalyje. Smuikininkė Sarah Neufeld ir kontrabosistas Richardas Parry grojo sausakimšame Vilniaus „Lėlės“ teatre, su kitu savo atstovaujamu kolektyvu „Bell Orchestre“.
 


„Wake Up“ – finalinė ir laukiamiausia daugumos grupės koncertų daina. 
 

Nuorodos:

Karolis Vyšniauskas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top