Now Reading
Minutės turas po Pirėnų apsaugotą Andorą

Minutės turas po Pirėnų apsaugotą Andorą

Minutės turas po Pirėnų apsaugotą Andorą

Paslaptingą, tarp kalnų įsikūrusią Andorą iš visų pusių supa stačios uolos, tad net ir šiandien į ją taip paprastai nenuvyksite. O pasistengti yra ko – tai slidininkų, dviratininkų bei gurnamų rojus.

Andora įsikūrusi rytinėje Pirėnų kalnyno dalyje, jungiančioje Ispaniją ir Prancūziją. Vidutinis aukštis virš jūros lygio 468 kv. km plote išsitenkančioje kunigaikštystėje siekia 1996 metrus. Ši nykštukė nepatenka tarp 15-os mažiausių pasaulio ir 5 Europos valstybėlių – dydžiu lenkia Vatikaną, San Mariną, Monaką, Maltą ir Lichtenšteiną.

Visur kalnai

Aukščiausias Andoros smaigalys Coma Pedrosa yra 2.942 metrų aukščio, o dar labiau į dangų pasistiebusį Aneto kalną galima rasti Ispanijoje. Jo aukštis – 3.404 m. Žemiausia nykštukės vieta – Riu Runer – 840 m virš jūros lygio. Du trečdalius šalies teritorijos dengia miškai, ilgiausios šalies upės Valiros ilgis siekia 33 km, didžiausias ežeras – Juclar. 2004 m.Madriu-Perafita-Claror slėnis buvo įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą.

Ilgus šimtmečius šalį buvo lengviau pasiekti iš Ispanijos nei iš Prancūzijos pusės. Tad ir valstybinė kalba čia – katalonų, o nacionalinę virtuvę sunkiai atskirsite nuo ispaniškos.

Viliojantys orai

Klimatas panašus į aplinkinių regionų, tačiau dėl padėties kalnuose žiemą iškrenta daugiau sniego, o vasaros kiek vėsesnės.

Žiemą vidutinė temperatūra siekia 2 laipsnius šalčio, o vasarą 24 laipsnius šilumos. Čia įspūdinga aušra bei rūkas.

Nepralenkiama sostinė

Andoros sostinė Andorra la Vella yra aukščiausiai Europoje įkurta sostinė – net 1023 metrų virš jūros lygio. Žinoma Lotynų Amerikoje tokie aukščiai sukeltų juoką – Bolivijos sostinė La Pazas kone liečia dangų – yra 3660 metrų aukštyje.

Siauros ir vingiuotos gatvelės, sausakimši restoranai ir geriausios neapmuitintų prekių parduotuvės.
Šalis vertinama kaip mokesčių rojus ir bankų kraštas.

Rojus aktyviems poilsiautojams

Čia ras ką veikti ir slidinėjimo bei aukščio aistruoliai. Slidinėjimo sezonas trunka nuo gruodžio ir balandžio vidurio. Veikia dvi didžiosios slidinėjimo trasos – „Vallnord“ ir „En Grandvalira“. Jose rasite visko – juo raudonų iki juodų trasų. El Tartere galima pavažinėti ir šunų pakinkytais haskiais.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Šiltuoju metų periodu turistams siūlomi maršrutai pėsčiųjų ir dviračių takais.

Restoranai neapvils

Garsiausiame sostinėje restorane „Don Denisas“ kadaise apsilankė visa Barselonos futbolo komanda. Taip – iškart po to, kai laimėjo Čempionų lygos taurę, 2009-ųjų gegužę.

Už miesto, senoje klėtyje veikia „El Bon Raco“, išsiskiriantis ilgu vyno meniu.

Andoroje nėra oro uosto, tad laukia 3 valandų kelias iš Tulūzos Prancūzijoje arba iš Barselonos Ispanijoje.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top