Now Reading
Priklausomybė seksui – rimta liga

Priklausomybė seksui – rimta liga

Priklausomybė seksui – rimta liga

Daugybė žmonių ir sveikatos profesionalai ilgai nesutarė, ar sekso priklausomybė yra psichologinė būklė ar priklausomybė. Beatodairiškas sekso siekimas gali rimtai paveikti žmogaus gyvenimą ir net baigtis savižudybe.

Specialistai teigia, kad saikingas seksas žmogui yra toks pats svarbus, kaip pavyzdžiui, valgymas. Tiesa, nors žmonės kartais renkasi celibatą, sveikas suaugęs žmogus turi jausti poreikį seksui. Pasirodo, aseksualumas gali sukelti rimtų fizinių ir psichologinių problemų.

Sekso priklausomybė – kas tai?

Statistika rodo – net 6 proc. visos žmonijos kenčia nuo priklausomybės seksui. Ir tik vienas iš penkių sergančių yra moteris. Pasirodo, ši liga daugiau būdinga vyriškosios lyties atstovams.

Žinoma, jeigu pažiūrėsime į padarinius, kuriuos sukelia daug rimtesnės priklausomybės, pavyzdžiui, heroinui ir kokainui, seksas yra visiškai skirtinga problema. Priklausomybė seksui atitinka kelis „priklausomybei“ apibūdinti naudojamą apibrėžimą: sergantysis bet kokiais būdais stengiasi pasiekti svaiginančią ekstazę, net jei ji žlugdo žmogaus moralinę stovėseną arba žaloja kūną.

Jeigu žmogus turi priklausomybę seksui, jo poreikiams nėra ribų. Lytinio akto poreikis (dažniausiai ir kiekis) vis auga, o jis vis vien nejaučia galutinio pasitenkinimo. Didžiausią savo laiko dalį toks žmogus praleidžia bandydamas surasti sekso partnerį, o vėliau – atsigaudamas po dažnai žeminančios sueities.

Galiausiai priklausomybė ima neigiamai veikti darbą, pomėgius, santykius su draugais ir šeima, nes visas dėmesys būna koncentruotas į lytinį pasitenkinimą. Galutinė riba peržengiama, kai žmogus supranta turįs problemą, tačiau nieko negali padaryti jai išspręsti – dažniausiai tik tuomet kreipiamasi į terapeutus.

Priklausomybės seksui simptomai

Žinoma, kad dažniausiai žmonės saikingai mėgaujasi seksu kaip natūraliu procesu. Taigi kada seksas tampa priklausomybe?

Viena būdas tai sužinoti – ekspertų naudojami apibrėžimai. Jie teigia, kad pirmiausiai priklausomybę seksui pažinsite iš bet kokio seksualinio elgesio, kuris jau yra nekontroliuojamas pačio žmogaus. Be to, sergantieji yra nestabilios moralinės būsenos – jos keičiasi tarp labai geros ir labai blogos.

Po lytinio akto ir dalinio pasitenkinimo, seka tokie žmogaus išgyvenimai:

  • Gėda
  • Apgailestavimas
  • Gailėjimasis
  • Susirūpinimas dėl elgesio
  • Dar didesnis nesuvaldomas sekso troškimas

Dažniausiai žmogus galvoja, kad visas šias neigiamas emocijas sukelia tai, kad jie nėra patenkinti seksu ir galvoja, kad siekdami jo dar daugiau pasijaus dar geriau.

Būtina atsižvelgti ir dar į šiuos simptomus:

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

  • Jeigu žmogus turėdamas nuolatini partnerį, ieško sekso aferų ir dažnai būna neištikimas
  • Be perstojo žiūrima pornografija
  • Noras pakeisti seksualinį elgesį ir sustoti, tačiau nesugebėjimas to padaryti
  • Sekso naudojimas, siekiant išspręsti ar pamiršti užpuolusias problemas
  • Vis didesnis ir dažnesnis sekso troškimas
  • Savivertės praradimas po sueities

Galiausiai, priklausomybė seksui ima kelti vis daugiau problemų: žlunga santykiai, užpuola depresija, prarandamas darbas arba karjeros galimybės, susergama lytiškai plintančiomis ligomis, moterys dažnai pastoja. Be to, depresija gali būti ne tik pasekmė, bet ir priklausomybės priežastis.
Net vienas iš penkių sergančiųjų dažniausiai pasirenka savižudybę.

Patarimai ir pagalba

Kaip ir kiekviena priklausomybe, sekso priklausomybei reikia daug pastangų, kol sergantis prisipažįsta turintis problemą. Didžioji dalis žmonių jaučia didžiulę gėdą, todėl vengia apie tai kalbėti. Tačiau profesionali pagalba gali padėti atsikratyti šios priklausomybės arba ją maksimaliai kontroliuoti.

Jeigu jaučiate problemą, geriausiai kreipkitės į seksualinės sveikatos centrus arba savo šeimos gydytoją – ten būsite nukreipti pas specialistus.

Priklausomybė seksui gydoma kaip ir visos kitos ligos: psichikos, elgesio terapijomis, padedančioms žmogui suprasti savo ligą ir surasti jos priežastį.

Laikas.lt
Parengta pagal: BBC.co.uk

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top