Now Reading
Kas ką? „Lietuvos Rytas“ – „Žalgiris“

Kas ką? „Lietuvos Rytas“ – „Žalgiris“

Kas ką? „Lietuvos Rytas“ – „Žalgiris“

Vytautas Alminas

Šį šeštadienį Vilniuje „Siemens“ arenoje ginklus surems du Lietuvos krepšinio superklubai – Vilniaus „Lietuvos Rytas“ bei Kauno „Žalgiris“. Tai bus pirmoji šių ekipų akistata šiame sezone.

Dar neprasidėjus sezonui krepšinio gerbėjai su nekantrumu laukė dviejų pajėgiausių Lietuvos klubų susitikimo, bet LKL tvarkaraštis lėmė, kad ilgai lauktą dvikovą išvysime tik šių metų pradžioje. Kaip bebūtų, laukimo laikas baigėsi ir krepšinio gurmanai pagaliau išvys „Lietuvos Ryto“ ir „Žalgirio“ krepšininkus ant vieno parketo.

Nors prieš sezono pradžią daugelis krepšinio ekspertų ir gerbėjų kalbėjo, jog šiemet „Žalgirio“ sudėtis žymiai pajėgesnė nei ta, kurią pavyko surinkti „Lietuvos Ryto“ ekipos vadybai, sezono eigoje paaiškėjo, jog situacija yra visiškai kitokia.

„Žalgiris“ sezoną pradėjo tragiškai, patirdamas skaudžias nesėkmes tiek Eurolygoje, tiek VTB Vieningosios lygos čempionato fronte. Visgi, pastaruoju metu Kauno klubo žaidimo kreivė kyla į viršų. Jeigu gruodžio viduryje atrodė, jog ekipos šansai patekti į Eurolygos TOP 16 etapą yra minimalūs, tai žalgiriečiai sugebėjo užčiaupti skeptikus ir laimėdami dvi paskutines Eurolygos reguliariojo sezono rungtynes spėjo įšokti į nuvažiuojantį traukinį. Pakilaus „Žalgirio“ žaidimo nesustabdė ir šventinis laikotarpis. Po Naujųjų metų į aikštelę grįžę žalgiriečiai be didesnio vargo įveikė Mariupolio „Azovmaš“ ekipos pasipriešinimą ir iškovojo svarbią pergalę VTB turnyre, išsaugojusią Kauno klubui šansą patekti į kitą šio čempionato etapą.

Tuo tarpu „Lietuvos Ryto“ situacija, kalbant apie pirmąją sezono pusę, yra priešinga. Visų pirma, sostinės ekipa be kluptelėjimų žygiavo pirmajame Europos taurės etape ir užtikrintai pateko tarp 16 stipriausių šio turnyro ekipų. Galingo ir užtikrinto žaidimo dėka Vilniaus ekipa patvirtino savo, kaip turnyro favoritės, statusą. Negana to, vilniečiai solidų žaidimą demonstruoja ir VTB Vieningoje lygoje, kur B grupėje šiuo metu užima trečiąją vietą, į priekį praleisdami tik Jono Kazlausko treniruojamą Maskvos CSKA bei Sankt Peterburgo „Spartak“ klubą, kurį „Lietuvos Rytas“ sugebėjo patiesti ant menčių antradienį. Savo žiūrovų akivaizdoje sostinės klubo žaidėjai sugebėjo įveikti varžovus, taip priversdami juos patirti pirmąją nesėkmę VTB Vieningosios lygos kovose.

Tiesa, prieš šventes „Lietuvos Rytas“ suklupo vietiniame fronte, kiek netikėtai nusileisdamas ambicingajai Prienų „Rūdupio“ ekipai. Tai buvo pirmoji ir kol kas vienintelė Vilniaus „Lietuvos Ryto“ ekipos nesėkmė LKL čempionate.

Taigi, panašu, jog abu Lietuvos grandai šiuo metu demonstruoja kokybišką krepšinį, tad visų krepšinio gerbėjų neabejotinai laukia itin intriguojanti dvikova. Daugelį itin domina ilgai lauktos tiesioginės ir netiesioginės krepšininkų akistatos aikštėje.

Pirmoji jų – Roberto Javtoko ir Jono Valančiūno mikro dvikova. Patirtis prieš talentą ir jaunystę. Ilgametis pagrindinis rinktinės centras prieš visos Lietuvos krepšinio viltį. Tokiais epitetais būtų galima apibūdinti akistatą, kurią neabejotinai išvysime šeštadienio vakarą. Aišku viena, kad susitiks du skirtingo stiliaus vidurio puolėjai. R.Javtokas garsėja patikima gynyba bei fizine jėga, tuo tarpu J.Valančiūnas daug tvirčiau jaučiasi puolime, kur neabejotinai pranoksta savo oponentą klaidinančių judesių arsenalu. Vis dėlto, didžiausią įtaką šios tarpusavio dvikovos baigčiai gali turėti psichologinis aspektas. R.Javtokas nenorės nusileisti savo jaunesniajam kolegai, tad tai gali jį mobilizuoti bei parodyti tikrąjį savo žaidimą, kurio taip laukia „Žalgirio“ gerbėjai, tačiau tuo pat metu per didelis noras kažką įrodyti gali ir pakišti koją.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Panaši situacija ir kalbant apie J.Valančiūną. Būsimasis NBA žaidėjas norės įrodyti tiek sau, tiek krepšinio gerbėjams, jog jau dabar gali kaip lygius su lygiais kautis tiek prieš R.Javtoką, tiek prieš kitus fiziškai stiprius vidurio puolėjus. Šios centrų dvikovos turėtų itin laukti ir vyriausiasis rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra, kuris neabejotinai turi savo žaidimo planuose vietos tiek J.Valančiūnui, tiek R.Javtokui.

Kita intriguojanti dvikova – tai Manto Kalniečio bei Tyrece Rice akistata. Lietuvos rinktinės įžaidėjas M.Kalnietis, „Žalgirio“ ekipą palikus amerikiečiui Ty Lawson, panašu, jog pradeda demonstruoti tą žaidimą, prie kurio buvo įpratinęs „Žalgirio“ sirgalius. LKL čempionate Mantas renka po 10 taškų, tačiau labiausiai į akis krentantis rodiklis – rezultatyvūs perdavimai (vid 5,3 per rungtynes). T.Rice statistiniai rodikliai gana panašūs, todėl bus labai pamatyti kaip šiems įžaidėjams seksis šį šeštadienį žaidžiant vienas prieš vieną.

Galiausiai, itin įdomu bus pamatyti, kaip „Lietuvos Ryto“ krepšininkams seksis stabdyti neabejotiną „Žalgirio“ lyderį Sonny Weemsą. Nors šio žaidėjo indėlis į komandos pergales LKL čempionate kažkuo ypatingas, S.Weems‘as švyti Eurolygoje, kur yra vienas rezultatyviausių Eurolygos žaidėjų. Galima neabejoti, kad tokio lygio dvikovoje, kuri vyks šeštadienį Vilniuje, Aleksandras Trifunovičius atletiškojo amerikiečio tikrai netausos, o Aleksandras Džikičius turės ieškoti būdų siekiant sustabdyti „Žalgirio“ lyderį.

Taigi, apie būsimą „Žalgirio“ ir „Lietuvos Ryto“ dvikovą galima šnekėti ilgai ir nuobodžiai, bet jau šį šeštadienį pirmosios šio sezono akistatos metu galėsime daryti pirmąsias išvadas.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top