Now Reading
Kaip talentingam žmogui sulaukti pripažinimo? (interviu)

Kaip talentingam žmogui sulaukti pripažinimo? (interviu)

Kaip talentingam žmogui sulaukti pripažinimo? (interviu)

Ina Peseckienė

Šių metų birželio mėnesį Vilniuje startuoja dešimties mėnesių edukacinė programa „Rupert“, skirta šiuolaikinio meno ir kuravimo praktikoms pažinti ir tobulinti. Dalyviai programos metu įgyvendina individualius kūrybinius projektus padedant tarptautinį pripažinimą pelniusių tutorių, kurie bus paskiriami atsižvelgiant į projekto kryptį. „Mokymosi veikiant“ modeliu grįstos programos iniciatoriai pasakoja apie „Rupert“ galimybes bei sąlygas.

Į ką orientuota „Rupert“ programa? Ar dalyviai turi turėti projektą ar bent idėją?

„Rupert“ yra tarpdisciplininė edukacinė programa, orientuota į jaunųjų lietuvių kūrybinių karjerų tarptautinį vystymą bei asmeninį tobulėjimą. Dalyviai paraiškos formoje kviečiami trumpai pristatyti savo projektą laisva forma, t.y., idėją ar išsamų įgyvendinimo planą ir pan.

mąstymas

Skelbiate, kad atranka nėra pagrįsta kandidato akademiniu ar profesiniu pasirengimu. Kokie žmonės laukiami „Rupert“?

Taip, kandidato asmeninis polėkis bei pateikto projekto idėja mums svarbiau nei įrašai jo curriculum vitae. Laukiami visi lietuviai, kuriems nėra daugiau nei 30 metų ir kurie gali bendrauti lietuvių bei anglų kalbomis – tai yra trys pirminiai kriterijai. Taip pat nekantraujame sulaukti
ambicingų, kūrybingų, drąsių, talentingų, veiklių, motyvuotų žmonių.

susitikimas

Kaip gimė „Rupert“ idėja?

Idėja gimė suvokus poreikį sukurti prielaidą jauniems žmonėms sėkmingai dirbti ir kurti bei jų iniciatyvoms atsirasti ir vystytis. Aplink yra pulkas talentingų žmonių, tačiau vos keliems iš jų yra pavykę sulaukti tarptautinio pripažinimo. Todėl ir pradėjome kurti galimybių platformą „Rupert“. Kuriant šią programą dalyvavo visa grupė iniciatorių, kurie suvokė tokios programos reikiamybę. Paminėsiu kelis: Lolita Jablonskienė, Kęstutis Kuizinas, Darius ir Jonas Žakaičiai, Deimantas Narkevičius ir kiti. Vienas pagrindinių programos siekių – inicijuoti ženkliai tarptautiniu mastu pastebimų ir tarptautiniame kultūros lauke besireiškiančių jaunų žmonių bangą.

Kodėl ėmėtės šio projekto?

Ignė: Asmeniškai man „Rupert“ – tai galimybė dirbti su įdomiais žmonėmis – jaunais kūrėjais, meno institucijų vadovais, tarptautinį pripažinimą pelniusiais tutoriais ir t.t.
Inesa: „Rupert“ yra puiki galimybių platforma, suteikianti patirčių, žinių ir įgūdžių ne tik dalyviams, bet ir joje dirbantiems.

kūryba

Ar programa rengiama tik Lietuvoje?

„Rupert“ programa vyksta Lietuvoje, tačiau yra intensyviai bendradarbiaujama ir su kitomis šalimis. Lietuvoje tokio pobūdžio programa rengiama pirmą kartą. Vienok, panašių projektų esama svetur, vz., „de Appel arts centre“ Amsterdame, „Turps Banana: Art School“ Londone.

Ar programos dalyviai galės derinti darbą ir mokslus?

Būtų idealu, jei dalyviai galėtų susikoncentruoti tik ties programa, tačiau ją derinti su kitomis veiklomis tikrai įmanoma.

Kokie garsūs žmonės (tutoriai) kuruos studentus?

Visi tutoriai bus parinkti asmeniškai kiekvienam dalyviui, atsižvelgiant į jo projektą, veikimo lauką, asmenybę. Tam bus skiriami balandžio ir gegužės mėnesiai. Kol kas negalime plačiau komentuoti, nes nėra žinoma, kokie žmonės dalyvaus šioje programoje.

Ar šiandien menininkui būtinas tarptautinis pripažinimas? Ar užtenka būti žinomam šalies mastu?

Manau, kiekvienas kuriantis menininkas nori, kad jo idėjos pasiektų kitus. Būtinybės nėra, tačiau įvertinimas tarptautiniu mastu yra galimybė geriau realizuoti save.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

kūrybiškumas

Su kokias sunkumais susiduria Lietuvos menininkai?

Dažnai trūksta tam tikrų žinių bei pragmatinių dalykų: informacijos, mokymų, kontaktų tinklo, vadybos, finansinių išteklių, patirties ir t.t. Šiuos ir kitus dalykus stengsimės suteikti programos metu.

Ar Lietuva – palanki terpė kūrėjams? Kokios sąlygos būtinos kūrėjui?

Taip, nors pats palankumas yra sąlyginis. Kūrėjo neturėtų riboti terpė, kurioje jis veikia.
 


Daugiau informacijos apie programą bei paraiškos formą rasite čia: www.rupert.lt. Paraiškos priimamos iki kovo 1 dienos.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top