Now Reading
Savaitgalio serialas. Sudie, daktare Hausai

Savaitgalio serialas. Sudie, daktare Hausai

Savaitgalio serialas. Sudie

Laikas.lt
Nuotr. Fox.com

Prodiuseriams paskelbus apie serialo „Daktaras Hausas“ („House M.D.“) pabaigą, apėmė dvilypiai jausmai. Iš pradžių į galvą šovė: „pagaliau – aštuoni sezonai, kiek gi galima?“ Kita vertus, baigiasi House era, ir vargu ar greitai atsiras jam prilygstantis personažas. Odė jam – savaitgalio serialo rubrikoje.

FOX televizijos kanalas „House M.D.“ pradėjo rodyti 2004 metais, o 2-4 serialo sezonai pateko į žiūrimiausių JAV serialų dešimtuką. 2008 m. serialas tapo žiūrimiausiu visame pasaulyje.

Legendinis serialas „Ligoninės priimamasis“, gyvavęs ištisus penkiolika sezonų, nepaisant medicinos temos nė iš tolo neprilygo „Daktarui Hausui“ populiarumu. Kritikai vienbalsiai sutinka, kad serialo sėkmę lėmė pagrindinio veikėjo charakteris bei britų aktorius Hughas Laurie.

Įdomu tai, kad serialo prodiuseriai pagrindiniam vaidmeniui ieškojo tipinio amerikiečio. Nenuostabu, kad į britus jie nė nesižvalgė. Tačiau per atranką H. Laurie pavyko įtikinti prodiuserius, kad jis ne tik puikiai tinka šiam vaidmeniui, bet ir yra amerikietis.

Pasirodys keista, bet amerikiečio kvintesencija – tai mizantropas, cinikas, narkomanas ir medicinos genijus. Blogiukas, gelbstintis gyvybes. Ar verta sakyti, kad moterys tiek šiapus, tiek anapus ekranų eina iš proto dėl šio personažo? Tačiau visi santykiai nuolat žlunga dėl House`o egoistiškumo, tad jis mieliau naudojasi prostitučių paslaugomis.

House`as yra geras gydytojas, bet toli gražu nėra geras žmogus: paciento gerovė jį domina mažiausiai, darbo etika kelia juoką, o Hipokratui jis spjautų į veidą. Svarbiausia jam – įminti mįslę, ištirti bylą, ir šio tikslo vardan House`as gali rizikuoti pacientų gyvybėmis ir pavaldinių karjera. Nepaisant pavojingų sveikatai eksperimentų, daugelis šio genijaus pacientų išgyvena.

Pats gi House`as yra batsiuvys be batų – savęs pagydyti jis neįstengia. Kojos skausmus malšina tik vikodinas, o sielos žaizdų išgydyti negali net jis.

Aistra mįslėms bei tyrimo metodas atskleidžia žiurovui sąsajas su Arturo Konano Doilio literatūriniu herojumi Šerloku Holmsu. Serialo kūrėjai neslepia, kad medicinos genijus ir genialus seklys turi daug bendro: abu naudoja indukcinį metodą bei tirdami eliminuoja netinkamus variantus, abu groja muzikiniais instrumentais ir vartoja narkotikus. House`o draugas daktaras Jamesas Wilsonas neįtikėtinai panašus į Šerloko Holmso pagalbininką daktarą Watsoną. Pagaliau, House`as gyvena name 221B, o tai akivaizdi sąsaja su Š. Holmso adresu – Baker street 221B.

Serialas nepasižymi siužeto vingiais, visos serijos panašios viena į kitą: iš pradžių pacientas suserga ir jį pristato į ligoninę, kur medicinos dievas sprendžia, ar šis atvejis jam įdomus. Diagnozei nustatyti pasitelkiama gydytojų komanda, kartais pažeidžianti taisykles – įsilaužanti į ligonio namus, kad surinktų įrodymų, skirianti prepartus, kurie gali pabloginti paciento būklę… Galiausiai paaiškėja, kad ligonis nuslėpė kokią nors smulkmeną ar didžiulę paslaptį, kuri leistų diagnozuoti ligą daug greičiau. House`as triumfuodamas skelbia diagnozę ir vėl įstikina, kad „meluoja visi“. Tiesą sakant, kartais žiūrovas net laiko kumščius, kad tai pasitvirtintų – persmelktas šios aksiomos serialas yra vertinamas būtent dėl tokio blaivaus požiūrio į žmogų.

„Meluoja visi“ yra viena iš tūkstančio cituojamų serialo frazių. Pamėgtos ciniškos gyvenimo tiesos jau gyvuoja atskirai nuo serialo – pvz., Facebook aplikacijose, generuojančiose „dienos patarimus“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Daugeliui serialo mėgėjų buvo sunku susitaikyti su House`o komandos pasikeitimu ketvirtajame sezone. Pakeitę sudėti serialo kūrėjau daugiau dėmesio ėmė skirti ne medicinai, o santykiams, tapdami šios srities pionieriais: įprastai medikai į širdies reikalus nesivelia ir sąžiningai operuoja ar skrodžia kūnus. Romantikos mažai. O štai „Daktaras Hausas“, net pirmuose sezonuose pasižymėjęs elgesio analize, vėliau pasitelkia meilės peripetijas: herojai tuokiasi, skiriasi, susitikinėja. Pats Gregoris House`as neatsilieka: visas serialas sudaigstytas užuominų apie jo romaną su ligoninės vadove Lisa Cuddy, o vienam sezonui jie net tampa tikra pora, kol… žiūrėkite patys.



Serialo gerbėjai tikina, kad egzistuoja du žmonių tipai: tie, kam „Daktaras Hausas“ patinka, ir tie, kas jo dar nematė. Pirmieji balandį su daktaru atsisveikins, o štai antrieji turi progą susipažinti.
 

 


Laikas.lt taip pat rašė apie šiuos serialus:

Skrendam su „Pan Am“

Seriale „Dead set“ – zombiai be jokių dramų!
„Dingę“: kaip vedžioti žiūrovus už nosies ir išsaugoti populiarumą
Seriale „Misfits“ – problematiški šių dienų super herojai
„Outsourced“ – juokingas, bet rasistinis serialas?
„X failai“: kultinis serialas apie bildukus ir sąmokslus
„Nusivylusios namų šeimininkės” – serialas, kurio niekas nenorėjo
Holivudo įžymybės ir retro mafija seriale „Boardwalk Empire“

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top