Now Reading
Pusryčiai su…Che Guevara

Pusryčiai su…Che Guevara

Pusryčiai su...Che Guevara

Laikas.lt
Eglė Kirliauskaitė

Laikas.lt ir vėl jus kviečia pusryčiauti su neeiline asmenybe. Šįkart prie rytinės kavos puodelio prisės kai kurių be galo mylimas, kitų nuomone – nepelnytai romantizuojamas, garsusis Kubos revoliucionierius Ernesto Guevara de la Serna, geriau žinomas tiesiog kaip Che Guevara. Turbūt nerastume nė vieno, kuris nebūtų bent girdėjęs apie šią ikonišką asmenybę – apie jį kuriami filmai, rašomos knygos, o jo atvaizdas puikuojasi visur, kur tik įmanoma: ant pašto ženklų, kepurių, marškinėlių, tušinukų ar net tatuiruočių pavidalu ant žmonių kūnų. Barzdotas ir nuo kubietiškų cigarų neatskiriamas Che bent jau jaunimo tarpe yra tapęs laisvės, nepriklausomybės ir maištavimo simboliu. Visgi, yra kai kas, ko galbūt dar nežinojote apie šią kontraversišką istorinę figūrą…

1.Apie asmens higieną…
Che Guevara, kaip ir daugelis jaunuolių, turėjo pravardę, kuri nebuvo jau tokia romantiška. Draugai  Che vadino iškalbingu žodžiu “Chancho” (kiaulė), kuris puikiai apibūdino jo požiūrį į asmens higieną. Pasirodo, žymusis revoliucionierius netgi didžiavosi dėvėdamas „savaitinius marškinėlius“ – juos jis keisdavo tik kartą per septynias dienas. Ką gi, štai tau ir laisvos sielos kvapas…

2. Apie vaikus…
Kalbant apie Che, labai sunkiai jį įsivaizduojame šeimos vyro vaidmenyje. Visgi, jis gerokai viršijo Lietuvos vidurkį ir į pasaulį paleido net penkias gyvybes. 1956-aisiais pirmoji Guevaros žmona Hilda Gadea Meksikoje pagimdė jam dukterį, o su antrąja sutuoktine Aleida March Che susilaukė dar keturių savo įpėdinių.

3. Apie profesiją…
Visą gyvenimą kentėjęs nuo astmos, tačiau godžiai traukęs kubietiškus cigarus, Ernesto pasirinko studijuoti mediciną. Vis dar diskutuojama, ar tai teisybė, tačiau įvairių šaltinių teigimu šis maištininkas baigė medicinos studijas ir tapo daktaru Ernestu Guevara. Studijų metu jis labiausiai domėjosi raupsais.

4. Apie legendinį atvaizdą…
Originaliąją Che fotografiją, kuri dabar puikuojasi ant visų įmanomų suvenyrų, padarė laikraščio fotografas Alberto Korda. Tuo metu tik nuotraukos autoriui jo darbas atrodė šio to vertas, todėl jis  jį pasikabino ant savo kambario sienos. Dabar jau visiems puikiai pažįstamas atvaizdas kukliai puošė fotografo sieną iki tol, kol ją pamatė italų žurnalistas ir, labai susižavėjęs, panoro ją pasiimti. A. Korda neatsisakė padaryti šią paslaugą ir dabar visas pasaulis Guevarą pažįsta būtent tokį, koks jis buvo toje nuotraukoje.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


5. Apie paauglystę…
Maištininkas vėlesniame amžiuje, paauglystėje Ernesto buvo gana ramus ir kiek keistokas jaunuolis. Guevara labai mėgo žaisti šachmatais ir netgi dalyvavo vietiniuose turnyruose. Užuot linksmai leidęs laiką draugų kompanijoje, jis daug mieliau skaitydavo savo taip mėgstamas poezijos knygas. Juokaujama, jog būdamas šiuolaikinis paauglys, Che greičiausiai priklausytų EMO judėjimui.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top