Now Reading
„Naujojo cirko savaitgalis‘12“ skelbia gražiausio skėčio konkursą

„Naujojo cirko savaitgalis‘12“ skelbia gražiausio skėčio konkursą

„Naujojo cirko savaitgalis‘12“ skelbia gražiausio skėčio konkursą

Laikas.lt

Kadangi meteorologai grasina, kad antrąją šios savaitės pusėje Vilniuje prakiurs dangus, o rugsėjo 6-8 dienomis vyksiantis tarptautinis festivalis „Naujojo cirko savaitgalis‘12“ turi du renginius kieme, Menų spaustuvė nusprendė šią situaciją paversti žaidimu.

Rugsėjo 6 d. 18 valandą, per festivalio atidarymą ir rugsėjo 7 d. 21 valandą, per švedų trupės „Poetry in Motion“ spektaklį „Kamuolinių šokių hausas“, vyks gražiausio skėčio konkursas.
 
Nuostabiausio, ypatingiausio ir artimiausio cirko dvasiai skėčio savininkas gaus kvietimus į kitą festivalio spektaklį. Jį išrinkti padės „Klounų be sienų“ kompanija, kuri ir atidarys šiemetinį festivalį. 
 
Kaip per „Naujojo cirko savaitgalio“ spaudos konferenciją teigė klounų terapijos pradininkų Lietuvoje atstovė Viltautė Žemelytė, jų grupė visada jautėsi tarp meno ir socialinės veiklos, tarp cirko ir terapijos, vykstančios mažųjų ligonių palatose. Plėsdami savo veiklą, „Klounai be sienų“ pradėjo rengti interaktyvius pasirodymus, mokosi bendrauti su publika ir bandys tai daryti per festivalio „Naujojo cirko savaitgalis“ atidarymą.
 
Taip pat pirmąją festivalio dieną MS kieme pamatysime jaunos, eksperimentinės šiuolaikinio cirko/ vizinio teatro grupės KUT-AUT iš Lietuvos spektaklio KITA SMĖLIO DĖŽĖ eskizą. Pasak grupės nario Alekso Lemperto, šiuo spektakliu jie bandys atskleisti postapokaliptinio pasaulio būsenas. Beje, Aleksas pripažįsta, kad vienas iš rimtų veiksnių, paskatinusių jį ir bendraminčius kurti šiuolaikinį cirką, buvo kelerius metus lankyti „Naujojo cirko savaitgalio“ spektakliai, paskaitos ir meistriškumo pamokos. Festivalis bent jau iš dalies užaugino ir trupę „AntiGravitacija“ – ji „Naujojo cirko savaitgalio“ programoje pristato jau antro savo spektaklio „Nėra laiko“ eskizą. 
 
Beje, jis, kaip ir visi likę festivalio renginiai, vyks jau po stogu, tad skėčio čia neprireiks.
 
Pirmąjį kartą festivalyje matysime Kroatijos šiuolaikinio cirko menininkus. Jauna trupė „Room 100“ Lietuvos publikai pristatys savo pirmąjį spektaklį C8H11NO2, už kurį pelnė aukščiausius „Jeunes Talents Cirque Europe 2009-2010“ (jaunus naujojo cirko artistus proteguojančio tinklo) apdovanojimus. 
 
Kaip teigė vienas spektaklio kūrėjų, „Room 100“ narys Jakovas Labrović, šis apdovanojimas padarė juos matomus pasaulyje ir suteikė ateities perspektyvą. „Naujojo cirko situacija Kroatijoje yra matyt panaši į Lietuvos – į šiuolaikinio cirko festivalį Zagrebe suvažiuoja užsienio trupės, kroatų spektaklių vos vienas“, – pasakojo svečias. Kaip ir Lietuvoje, Kroatijoje nėra cirko mokyklų, visi trupės „Room 100“ nariai yra savamoksliai.  
 
Savo spektaklio C8H11NO2 pavadinimui pasirinkę cheminės medžiagos dopamino formulę, šio pastatymo autoriai ryžosi kalbėti apie tai, kas yra skaudu ir sunkiai suvokiama – psichinės ligos kamuojamo žmogaus pasaulį. Jakovas prisipažino, kad ši tema yra labai asmeniška – šizofrenija serga jo brolis. „Mano šeimai tai yra labai svarbu, ir žinau, kad tokių žmonių, kuriems tenka susidurti su psichine liga sergančiu asmeniu, yra daug. Dėl to mums buvo labai svarbu pasidalyti savo išgyvenimais“, – prisipažino J. Labrović.
 
Švedų trupė „Poetry in Motion“ Menų spaustuvės kieme parodys žongliravimo ir gatvės šokio spektaklį „Kamuolinis hausas“ (pavadinime – aliuzija į žongliravimo kamuoliukus, pramoginius šokius ir hauso muzikos ir šokio stilių). Autoriai aiškinasi gatvės šokio ir žongliravimo galimybes „veikti“ bendrai,  kaip šios atskiros meno formos keičiasi, įgauna naują kokybę viename kūrinyje.
 
Prancūzų kompozitorius, muzikantas, režisierius Laurentas Bigot į festivalį „Naujojo cirko savaitgalis‘12“ atveš savo pastatymą „Mažasis cirkas“. Akustinių objektų spektaklis vyksta itin kamerinėje erdvėje. Šis cirkas yra tarp objektų teatro ir muzikinės dėžutės, jo konstrukcija iš medžio, plastiko, siūlų, spyruoklyčių, popierinių figūrų ir mikrofonų galėtų tilpti ant stalo. 
 
Tuo tarpu prancūzų trupės „Compagnie DeFracto“ spektakliui „Uždaros grandinės“ erdvės (ypač aukščio) reikia daugiau. Originalią žongliravimo techniką ištobulinęs duetas savo spektaklyje kalba apie simbiotinius dviejų asmenybių santykius.
 
Kaip ir ankstesniais metais, „Naujojo cirko savaitgalį“ praturtins edukacinė programa, kuri padės pirmus žingsnius žengiančiai Lietuvos šiuolaikinio cirko bendruomenei atrasti savo tapatybę, tobulinti meistriškumą ir gauti informacijos apie tolimesnio tobulinimosi galimybes. 
 
Bilietus į „Naujojo Cirko savaitgalio‘12” spektaklius galite įsigyti „Tiketos“ kasose ir internetu www.tiketa.lt. Čia galite įsigyti ir abonementą į visus festivalio vaidinimus.
 
Informaciją apie visą renginį rasite www.menuspaustuve.lt.
 
Pirkdami bilietus knygynų tinklo „Vaga“ esančiose Tiketos kasose, gausite 30 proc. nuolaidą.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top