Now Reading
10 dažniausių naminių augintinių šeimininkų klaidų

10 dažniausių naminių augintinių šeimininkų klaidų

10 dažniausių naminių augintinių šeimininkų klaidų

Alfa.lt

Išvenkite šių dažniausių naminių gyvūnų auklėjimo klaidų, kad jūsų augintinis būtų sveikas ir paklusnus.

1. Įsigyjate šuniuką ar kačiuką spontaniškai

Klaida: netikėtai namuose atsiradęs gyvūnas gali trukdyti jūsų gyvenimo būdui ir įpročiams. Jei keisite gyvenimą dėl augintinio, būsite nepatenkinti, jei nekeisite – nelaimingas bus jūsų augintinis. Sprendimas įsigyti naują šeimos narį, turi būti gerai apgalvotas.

Kaip jos išvengti: pasidomėkite norimo gyvūno poreikiais ir įsitikinkite, ar norite ir galite jais pasirūpinti.

2. Nedresuojate augintinio

Klaida: dresūra ne tik išmokys jūsų augintinį paklusnumo, bet ir sustiprins jūsų ryšį. Jūs žinosite, ko galite tikėtis iš keturkojo draugo, o jis žinos, ko gali tikėtis iš jūsų.

Kaip jos išvengti: nuo pirmų dienų sistemingai mokykite šuniuką paprastų namų taisyklių. Dresūra turi būti paremta skatinimu, o ne bausmėmis. Paprastai dresūrą galima pradėti jau su 8-12 savaičių šuniuku. Galite eiti į dresūros mokyklą arba dresuoti savarankiškai.

3. Jūsų taisyklės nenuoseklios ir laikinos

Klaida: jei vieną kartą gyvūnas bus baudžiamas, o kitą -giriamas už tą patį elgesį, jis nebesilaikys taisyklių. Taip pat gyvūnai moka naudotis šeimininkais ir pasinaudoja nenuosekliomis taisyklėmis savo naudai.

Kaip jos išvengti: susitarkite su visais šeimos nariais, kad griežtai laikysitės tų pačių taisyklių ir nedarysite nuolaidų.

4. Per dažnai lepinate gardžiais kąsneliais

Klaida: gardūs kąsneliai yra jūsų priemonė paskatinti augintinį, o ne lepinti. Daugėja gyvūnų nutukimo atvejų. Nutukimas sukelia širdies, inkstų, kepenų ligas, diabetą ir vėžinius susirgimus.

Kaip jos išvengti: duokite augintiniui gardžių kąsnelių tik tada, kai norite pagirti už gerą elgesį. Taip pat prisiminkite, kad kąsneliai neturi sudaryti daugiau nei 20 proc. viso gyvūnui per dieną duodamo ėdalo.

5. Neleidžiate bendrauti su aplinkiniais žmonėmis ir gyvūnais

Klaida: šunys ir katės, kurie nuo mažumės nepakankamai bendrauja su žmonėmis ir kitais gyvūnais, pasižymi agresyviu elgesiu.

Kaip jos išvengti: nuo pat mažų dienų stenkitės augintinį vesti į vietas, kur jis gali susipažinti su praeiviais, vaikais, kitais gyvūnais. Svarbiausios šunims yra 3-12 pirmųjų gyvenimo savaičių, katėms – 3-8 savaitės. Per jas susiformuoja gyvūno požiūris į aplinką.

6. Gyvūnui trūksta fizinio aktyvumo

Klaida: jei gyvūnams trūksta fizinio aktyvumo, pakrinka jūsų fizinė ir psichinė sveikata.

Kaip jos išvengti: šunį reiktų vedžioti mažiausiai 2 kartus per dieną, ne trumpiau 30 minučių kiekvieną kartą. Taip pat fizinis aktyvumas priklauso nuo šuns veislės. Ne dekoratyvinių veislių šunims paprastai reikia mažiausiai 40 minučių per dieną aktyvaus judėjimo. Jei sportuojate, pasiimkite kartu ir šunį. Katėms taip pat būtina aktyviai judėti. Aktyviai žaiskite su savo augintine nuo 10 iki 20 minučių per dieną.

7. Gyvūnui trūksta protinės veiklos

Klaida: gyvūnai jaučia nuobodulį kaip ir žmonės.

Kaip jos išvengti: sugalvokite nuolatinės veiklos augintiniui. Naminiam gyvūnui reikia pakankamai žaislų, kad nenuobodžiautų. Žaislus reguliariai keiskite.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

8. Per ilgai paliekate gyvūną vieną

Klaida: vienišumas skatina gyvūnų nerimą, depresiją ir destruktyvų elgesį.

Kaip jos išvengti: nepalikite gyvūno vieno ilgiau nei 8 valandoms. Mažą šuniuką ar kačiuką prie buvimo namuose pratinkite po truputį. Iš pradžių tik po kelias valandas palikite vieną, vėliau – vis ilgiau. Mažą šuniuką geriausia palikti aptvare, kad jis nepadarytų namie netvarkos.

9. Jūsų namai netinkami naminiam augintiniui

Klaida: jei nepasirūpinsite gyvūno poreikiais, nukentės jūsų baldai.

Kaip jos išvengti: katės smėlio dėžutei išrinkite tinkamą vietą. Ji turi būti pakankamai arti ir lengvai pasiekiama. Šuniui išrinkite tinkamą gultą, jei nenorite, kad jis miegotų ant jūsų sofos. Šuns vieta turi būti patogi jums ir augintiniui. Ji turi būti rami, bet neatskirta nuo šeimos.

10. Baudžiate augintinį

Klaida: gyvūnai supranta, kai ant jų pykstate, bet jie nežino kodėl.

Kaip jos išvengti: nebauskite gyvūno fizinėmis bausmėmis. Geriau nerėkite ir nesibarkite, jei augintinis sujaukė namus jums nematant, nes jis nesupras, už ką pykstate. Rankos kėlimas ir šauksmai skatins jį bijoti, o ne klausyti. Veiksmingiausia sudrausminti komanda. Provokuokite augintinį nusikalsti ir drausminkite komanda, tada jis pasimokys. Už gerą elgesį palepinkite gardžiu kąsneliu.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top