Now Reading
Pusryčiams – elektros lemputė, pietums – gniužulėlis plaukų… 5 keisti valgymo sutrikimai

Pusryčiams – elektros lemputė, pietums – gniužulėlis plaukų… 5 keisti valgymo sutrikimai

Pusryčiams – elektros lemputė

Laikas.lt

Turbūt daugelis, išgirdę žodžių junginį „valgymo sutrikimas“, pagalvojame apie dažniausiai tarp jaunų merginių paplitusią bulimiją ir anoreksiją. Šįkart norime supažindinti su mažiau žinomais ir ne taip gausiai paplitusiais valgymo sutrikimais, kuomet užkandžiaujama labai jau keistais „skanėstais“. Mokslininkai keletą iš jų priskiria „picai“ – sutrikimų grupei, kuomet jaučiama nenumaldoma trauka nevalgomiems objektams. Visgi čia smaližiaujama visai ne itališkos virtuvės šedevrais…

1. Chilofagija (Xylophagia) – medienos ir popieriaus valgymas

Chilofagija (vadinamosios „picos“ atmaina) – valgymo sutrikimas, kuomet jaučiamas nenumaldomas noras valgyti medieną. Kenčiantys nuo šio sutrikimo dažnai kramsnoja popierių, pieštuką, medžio žievę ir panašiai. Chilofagija įprastai pasireiškia vaikams ir dažniausiai nėra susijusi su psichologiniais sutrikimais.

2. Trichofagija (Trichophagia) – plaukų valgymas

Trichofagija – valgymo sutrikimas, kuomet nuolat užkandžiaujama savo plaukais! Dar  ant galvos augantys nuosavi plaukai yra kramsnojami, kol galiausiai nuryjami. Toks „skanėstas“ kaupiasi virškinimo trakte ir ilgainiui sukelia skarandžio skausmus. Prieš keletą metų chirurgai iš 18-metės amerikietės skrandžio pašalino 4,5 kilogramo plaukų kamuolį – mergina, turėjusi psichologinių problemų, kentėjo ir nuo trichofagijos.

3. Hialofagija (Hyalophagia) – stiklo valgymas

Nuo hialofagijos kenčiantis žmogus negali atsispirti stiklo dirbiniams. Anksčiau priskirta pataloginiams sutrikimams, dabar yra laikoma minėtosios „picos“ forma. Šis valgymo sutrikimas yra labai pavojingas žmogaus sveikatai – keliaudamas per virškinimo sistemą, stiklas gali prapjauti gerklę, skrandį, žarnas. Ne taip seniai nuskambėjęs hialofagijos atvejis: kinas kaip riešutus gliaudo elektros lemputes, nes jos „skanios ir traškios“.

4. Geofagija (Geophagy) – žemių valgymas

Nuo kitos „picos“ atmainos, geogafijos, kenčiantys žmonės dažnai smaližiauja smėliu, žeme, kreida, tinku, moliu.  Dažnai teigiama, jog toks potraukis atsiranda dėl mineralų trūkumo. Dėl geofagijos mokslininkai ligi šiol neturi vienos bendros nuomonės: vieni teigia, kad ji žalinga, kiti tvirtina, kad ji netgi teikia papildomos naudos žmogaus organizmui. Beje, tai bene žymiausias iš panašių valgymo sutrikimų Lietuvoje: prieš keletą metų visa žiniasklaida mirgėjo pranešimais apie Stanislavą Monstvilienę iš Gomalių kaimo, siaujomis ryjančią smėlį.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

5. Koprofagija (Coprophagia) – išmatų valgymas

Koprofagija, nors dažniausiai ir nėra tokia žalinga sveikatai kaip, sakykime hialofagija, bet jos racionas skamba išties nemaloniai… Tai – išmatų valgymas, kuris tarp žmonių pasitaiko labai retai. Šis sutrikimas, jei valgomos kitų žmonių išmatos, gali perduoti įvairias ligas: hepatitą A ir E, plaučių uždegimą, gripą, taip pat (kaip ir geofagijos atveju) gali pradėti veistis kirmėlės.

Gero apetito!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top